Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
- danz1ger
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Patrzyłem w jenternecie i jest cała zgraja wyglądajacych identycznie "radyjek", m innymi Cherry Hiloader, Kaiser i inne. Cena nowego Kaisera to $299. Za taką sumę kupie worek Fomapanów, i jeszcze kasetki. A używanej z Baya czy innego Allllegro nie kupię, bo czego można spodziewać się po "radyjku za $30.
Shoot First, Ask Questions Later.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Właśnie.
Takie to pewnie tylko Radio Maryja odbiera.
Takie to pewnie tylko Radio Maryja odbiera.
- vid3
- Kontakt:
Sprytne to radyjko.
Tylko z tą taśmą malarską nie bardzo rozumiem momentu gdy się film w aparatce skończy to jak go cofnąć do kasety?
Tylko z tą taśmą malarską nie bardzo rozumiem momentu gdy się film w aparatce skończy to jak go cofnąć do kasety?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wystarczy wypstrykać po bożemu 36 klatek, a nie próbować na siłę np. 41 jak niektórzy.
- vid3
- Kontakt:
A nie ma takiego specjalnego dziurkacza do filmów wycinającego ogonek do wsadzenia w szpulkę?
Dodano po 1 minucie 8 strzałach znikąd:
Marudzę ale radyjko sprytne.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Niektórym, myślącym że film jest z gumy, nawet dziurkacz nie pomoże.
- rbit9n
- Ribitibi
tego tutaj kupiłem na RPA za 80 zł. brakuje tylko jednego, nieistotnego elementu, który w nowych klonach w ogóle nie występuje.danz1ger pisze:Patrzyłem w jenternecie i jest cała zgraja wyglądajacych identycznie "radyjek", m innymi Cherry Hiloader, Kaiser i inne. Cena nowego Kaisera to $299. Za taką sumę kupie worek Fomapanów, i jeszcze kasetki. A używanej z Baya czy innego Allllegro nie kupię, bo czego można spodziewać się po "radyjku za $30.
miałem też jeszcze jeden model, równie oszczędny, ale sprzedałem koledze za tyle, ile zapłaciłem, czyli za 50 zł.
taśmą kleisz od góry filmu, do podłoża, potem dookoła rdzenia i kończysz od spodu, od strony emulsji.vid3 pisze:Sprytne to radyjko.

Cichy Bob miał taki dziurkacz konduktora PKS, niby fajnie, ale już nie robią takich kasetek, jak kiedyś, że w rdzeniu było wycięcie i haczyk na film, ja mam kilka takich kasetek, jeszcze po radzieckich filmach, lecą żurawie itp.vid3 pisze:A nie ma takiego specjalnego dziurkacza do filmów wycinającego ogonek do wsadzenia w szpulkę?
teraz albo są takie, że w rdzeniu jest wycięcie i w tym wycięciu jest klin, albo że rdzeń jest pełny. w tych z klinem trzeba wyciąć równo i symetrycznie języczek o długości 2 cm, co rzadko mi się udaje, więc wolę przykleić taśmą.
Dodano po 9 minutach 50 strzałach znikąd:
Ostatnio zmieniony 20 lip 2022, 18:36 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- rbit9n
- Ribitibi
taśma malarska jest najlepsza, trzyma kiedy trzeba, a kiedy trzeba można ją na luzie po ćmoku odkleić, albo nawet przerwać.vid3 pisze:Sprytne to radyjko.
kiedyś miałem parę filmów od Cichego Boba i Bobeš kleił taśmą izolacyjną, akurat byłem w Dynowie, skwar lał się z nieba i niestety klej na taśmie izolacyjnej niestety nie wytrzymał i nawinąłem cały film na szpulę odbiorczą.
- cichykot
- Tamarukam
tak było, nic nie kłamie.
chyba nawet na niebieską.
chyba nawet na niebieską.
- rbit9n
- Ribitibi
niebieską? a nie żółtozieloną?
nieważne, ważne że film to była eFKe KB100, to był film, i że film był od Roberta, a wszystkie Roberty to porządne chłopy.
nieważne, ważne że film to była eFKe KB100, to był film, i że film był od Roberta, a wszystkie Roberty to porządne chłopy.