Komputrowe dylematy ;)
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Komputrowe dylematy ;)
Zapewne chodzi Ci o uniknięcie wartości dodanej w postaci pierścieni Newtona.
Napiszę, co wiem:
Do poprzedniego Epsona taką szybkę kupowałem naście lat temu od jednego Nikoniarza, droga nie była, ale drobnotrawiona też nie.
Rezultat - ziarno szyby dominowało nad ziarnem emulsji i jakość była taka sobie, ale pierścieni nie było.
Za to do Coolscanów mam oryginalne ramki z takimi szybkami - drobnoziarniste są bardzo i wpływu na skany nie widać.
Ale kto w Polsce takie szkło oferuje - pojęcia nie mam.
Napiszę, co wiem:
Do poprzedniego Epsona taką szybkę kupowałem naście lat temu od jednego Nikoniarza, droga nie była, ale drobnotrawiona też nie.
Rezultat - ziarno szyby dominowało nad ziarnem emulsji i jakość była taka sobie, ale pierścieni nie było.
Za to do Coolscanów mam oryginalne ramki z takimi szybkami - drobnoziarniste są bardzo i wpływu na skany nie widać.
Ale kto w Polsce takie szkło oferuje - pojęcia nie mam.
- danz1ger
A co myślisz o matówce jakiegoś fotozaura LF?
Shoot First, Ask Questions Later.
- sorevell
Ja kiedyś pytałem okolicznego szklarza - twierdził, że jest w stanie wykonać za jakieś śmieszne pieniądze. Wtedy nie skorzystałem, a teraz szklarza już nie ma.
Dodano po 1 minucie 2 strzałach znikąd:
Dodano po 1 minucie 2 strzałach znikąd:
Matówki do LF mają zwykle wytrawione linie pomocnicze do kadrowania.danz1ger pisze:A co myślisz o matówce jakiegoś fotozaura LF?
- sorevell
Matówki do LF mają zwykle wytrawione linie pomocnicze do kadrowania.danz1ger pisze:A co myślisz o matówce jakiegoś fotozaura LF?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Mógłby powstać "Krajobraz z niewystemplowanymi liniami pomocniczymi do kadrowania".
Nikoniarze tratowaliby się, by skomentować.
Nikoniarze tratowaliby się, by skomentować.
- danz1ger
Taka z liniami wiadomo odpada ale jest w Dancyku stary zakład szklarski na Węglarskiej i trzeba tam zapytać.sorevell pisze: ↑22 sie 2022, 13:49 Ja kiedyś pytałem okolicznego szklarza - twierdził, że jest w stanie wykonać za jakieś śmieszne pieniądze. Wtedy nie skorzystałem, a teraz szklarza już nie ma.
Dodano po 1 minucie 2 strzałach znikąd:Matówki do LF mają zwykle wytrawione linie pomocnicze do kadrowania.danz1ger pisze:A co myślisz o matówce jakiegoś fotozaura LF?
Shoot First, Ask Questions Later.
- sorevell
Na RPA mają takie szybki matowe 20x30 po 15,50: https://allegro.pl/oferta/matowka-4mm-s ... 2046966434
- danz1ger
- rbit9n
- Ribitibi
myślę, że to musi być taka prawdziwa szybka AN, jak do powiększalnika, one miały taką powierzchnię jakby zretikulowaną, a nie trawioną.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- sorevell
Do powiększalnika na RPA też mają. Największa 13,5x13,5 cm.
https://allegro.pl/oferta/matowka-do-po ... 1130863940
Ale czy to szkło AN, czy kawałek trawionego, do którego link dałem wyżej, tego nie wiem.
https://allegro.pl/oferta/matowka-do-po ... 1130863940
Ale czy to szkło AN, czy kawałek trawionego, do którego link dałem wyżej, tego nie wiem.