Pewnie Nikoniarze wystemplowali.
Pogoda w regionie
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
- poor
- Rich poor
Re: Pogoda w regionie
jest pieknie
- sorevell
- danz1ger
Jak ustawiasz aparat, jeśli to nie tajemnica? Przy następnej okazji sprawdzę z ISO 400, bo powyżej Sigma M nie daje rady i z krótszym czasem, ok. 10 sek.
Shoot First, Ask Questions Later.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Mniemam, iż podług poziomnicy.
- danz1ger
No patrz, a ja myślałem, że w myśl zaleceń i zgodnie z wytycznymi.
- vid3
- Kontakt:
- sorevell
W myśl zaleceń i zgodnie z wytycznymi tych co się fotografią nocnego nieba parają, zdjęcie jest oszukiwane, tzn. stackowane, czyli sklejone z 13 klatek zrobionych a7ii z FE 2/28 na f/4, 15s i iso 1600. Poza w/w klatkami robi się jeszcze tzw. darki pomagające w walce z szumem (w tych samych warunkach /temperatura powietrza/ i z tymi samymi ustawieniami aparatu i deklem na obiektywie) i flaty pomagające w walce z winietą (z jasną szmatą na obiektywie skierowanym na źródło światła, np. lampę, tak żeby nie prześwietlić). To wszystko wrzuca się w program do stackowania - ja użyłem Saquator (darmowy). Sekator to skleja do kupy i wypluwa tiffa, którego można dalej obrobić w gimpie czy innym cudzie. Powyższe na pierwszy rzut oka wygląda na skomplikowane, ale zdjęcie, które wstawiłem było moim drugim zrobionym w ten sposób. Pierwsze wymaga jeszcze dopracowania 
Poprzednie zdjęcie, które wrzuciłem w ten wątek było z pojedynczej ekspozycji - a7ii, FE 1.8/50, f/4, 6s, iso12800.
PS. Warto zaznaczyć, że oba zdjęcia zrobiłem na działce nad Bugiem, gdzie zanieczyszczenie światłem jest znikome.

Poprzednie zdjęcie, które wrzuciłem w ten wątek było z pojedynczej ekspozycji - a7ii, FE 1.8/50, f/4, 6s, iso12800.
PS. Warto zaznaczyć, że oba zdjęcia zrobiłem na działce nad Bugiem, gdzie zanieczyszczenie światłem jest znikome.
- Owain
- Nasz Czelnik
Zawsze byłem ciekaw jak te programy działają. Jakbym zestackował np 20 ciemnych zdjęć Księżyca, to byłoby lepiej niż jedno jasne? Generalnie chodzi chyba o to by to co chcemy widzieć się zmultiplikowało, ale szum nie. Dobrze rozumiem?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- danz1ger
@ sorevell, dzięki za dokładny opis. Wygląda, że nie znajdę w sobie wystarczjących pokładów cierpliwości. Sigmą musiałbym zrobić pewnie z 30 zdjęć, tylko jak poradzić sobie z obrotem gwiazd? Bo odpowiedniego ustrojstwa, które podąża z aparatem za onymi, nie posiadam.