A w szczególe?
Komputrowe dylematy ;)
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: Komputrowe dylematy ;)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- no_gravity_Carlos
- danz1ger
Wstukałem w Chromającym: amd ryzen 7 vs intel i7 i porównania róznych parametrów na to nie wskazują. Jedne są lepsze w amd inne w intelu, ale ogólnie polecany jest amd. Podobnie jest w przypadku amd rezun 9 vs intel i9.
Shoot First, Ask Questions Later.
- vid3
- Kontakt:
Dużo zależy od programów.
Mam obok siebie dwa komputery.
Jeden leciwy ( na którym teraz piszę) I-5 czterordzeniowy a obok AMD 16-rdzeniowy.
I widzę, że niektóre programy na tym starszym działają szybciej niż na AMD.
AMD mnoży wydajność rdzenia przez ich liczbę i ma wynik.
Lecz nie każdy program umie wielordzeniowy procesor wykorzystać.
Chodzi mi o programy do masowych obliczeń. Nie testuję na grach. A jedynie takie tam zwykłe sumy na krzywych eliptycznych.
Mam obok siebie dwa komputery.
Jeden leciwy ( na którym teraz piszę) I-5 czterordzeniowy a obok AMD 16-rdzeniowy.
I widzę, że niektóre programy na tym starszym działają szybciej niż na AMD.
AMD mnoży wydajność rdzenia przez ich liczbę i ma wynik.
Lecz nie każdy program umie wielordzeniowy procesor wykorzystać.
Chodzi mi o programy do masowych obliczeń. Nie testuję na grach. A jedynie takie tam zwykłe sumy na krzywych eliptycznych.
- Owain
- Nasz Czelnik
A "nasze" programiki, czyli grafika rastrowa, czyli fotoszopa i lajruma? Bije się z myślami, bo gdybym zrezygnował z grafiki GeForce GTX 1650 i został przy zintegrowanej Radeon Graphics oraz zrezygnował z 120 Hz to zapłaciłbym 4,5 tysia, a nie 5,5 tysia. Niby Grafika nie potrzebna, a jednak jakoś tak łyso, a może mnie najdzie w co zagrać, zawsze miałem coś więcej niż zintegrowaną. A może jakieś grafikowanie 3D się trafi? Albo coś wejdzie jakaś technologia... ech. Na tego droższego niby jest cashback 400 zł (wg wykazu na stronie lenovo), ale wg x-kom'u - ni ma. Napisałem do lenovo na dedykowany mail w sprawie cashbacku, ale odpowiedzi ni ma.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- vid3
- Kontakt:
Grafik wiadomo musi mieć grafikę.
Fotografik tym bardziej.
A fotograf?
A na poważnie, to myślę, że te (nasze) programy umieją wykorzystać lepszy sprzęt.
Im lepiej tym lepiej^2.
Będziesz Pan zadowolony.
Fotografik tym bardziej.
A fotograf?
A na poważnie, to myślę, że te (nasze) programy umieją wykorzystać lepszy sprzęt.
Im lepiej tym lepiej^2.
Będziesz Pan zadowolony.
- danz1ger
Ciekawe, w jakim stopniu, programy do obróbki zdjęć, używają tych wszystkich gwizdków i dzwonków wsadzonych w procesory. Podejrzewam, że w większości przypadków okant dupy je rozbić. Placimy za coś czego nie jesteśmy w stanie wykorzystac.
Shoot First, Ask Questions Later.
- vid3
- Kontakt:
Można to sprawdzić tylko organoleptycznie na konkretnym programie.
Większość dostępnych testów jest tendencyjna.
Liczba generowanych trójkątów czy fps w jakiejś tam grze.
Kolega kupi lenówkę i nam powie na podstawie programów które lubi.
Dobrze czy dobrze ale mogło by być lepiej.
Większość dostępnych testów jest tendencyjna.
Liczba generowanych trójkątów czy fps w jakiejś tam grze.
Kolega kupi lenówkę i nam powie na podstawie programów które lubi.
Dobrze czy dobrze ale mogło by być lepiej.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wydajność wydajnością - to tylko rząd kilku procent, jeśli w ogóle do zauważenia, albo raz lepiej, raz gorzej jak napisał Krzysiek powyżej.
Natomiast statystycznie jeśli mają być problemy, to szybciej wystąpią na AMD - konkluzja poparta wieloletnią praktyką.
Ja bym AMD nie kupił.
Natomiast statystycznie jeśli mają być problemy, to szybciej wystąpią na AMD - konkluzja poparta wieloletnią praktyką.
Ja bym AMD nie kupił.
- no_gravity_Carlos
Re: Komputrowe dylematy [emoji6]
kolega kupil nowego amdka - della - od poczatku wystapily problemy z adresowaniem pamieci, za Wupsem, nie kupuje amd, grafa tylko nvidia, mam radeona w macu - koprecesor graficzny tak naprawde - dziala, ale do firmy kupuje quadry, i cache procka u mnie odgrywa role; w pc 20 watkow i 20MB cachu daje rade na palecie otwartych programow i przegladarek