Welcome aboard, Marine!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Welcome aboard, Marine!
Podobno zoom, ale ja się nie znam.
Skrzywiony? Trzeba bylo napisać, że to unikatowy zoom z tiltem i shiftem. Sam bym był zainteresowany.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Naprawdę? To unikatowy zoom z tiltem i shiftem!Chory pisze:Skrzywiony? Trzeba bylo napisać, że to unikatowy zoom z tiltem i shiftem. Sam bym był zainteresowany.
Jestem zainteresowany.
Proszę o przetestowanie obiektywu, czy nie posiada on BF, FF, bądź obydwu tych wad razem. Wystarczy mieć przy sobie pięć pudełek po zapałkach, można też użyć pięciu baterii R6. Ustawiamy je w równym rzędzie obok siebie, następnie przesuwamy dwie do przodu i dwie do tyłu, o odcinek głębokości pudełka czy baterii. Następnie ustawiamy wartość przysłony na największy, np. f/1.4, f/1.8 bo właśnie na bardzo szeroko otwartej przysłonie głębia ostrości jest mała i wada FF i BF będzie najbardziej widoczna i będzie nam przeszkadzała. Celujemy w środkowe pudełko zapałek i robimy zdjęcie. Gdy pudełko zapałek które znajduje się na środku będzie ostre i widoczne a te obok nie, to jesteśmy w domu, możemy zapłacić za szkło i cieszyć się że obiektyw ostrzy w punkt! Co innego gdy środkowe pudełko nie będzie ostre a ostre będzie to po lewej lub prawej, to które jest bliżej lub dalej względem środkowego. W takim wypadku nie bawimy się dalej tylko sprawdzamy inny model obiektywu. Pamiętajmy jednak, że obiektyw nigdy nie będzie rozkładał pola ostrości równo w przód i tył, tam mogą być delikatne różnice, ważne jest aby środkowe pudełko zapałek było ostre a tekst czytelny.
Proszę o przetestowanie obiektywu, czy nie posiada on BF, FF, bądź obydwu tych wad razem. Wystarczy mieć przy sobie pięć pudełek po zapałkach, można też użyć pięciu baterii R6. Ustawiamy je w równym rzędzie obok siebie, następnie przesuwamy dwie do przodu i dwie do tyłu, o odcinek głębokości pudełka czy baterii. Następnie ustawiamy wartość przysłony na największy, np. f/1.4, f/1.8 bo właśnie na bardzo szeroko otwartej przysłonie głębia ostrości jest mała i wada FF i BF będzie najbardziej widoczna i będzie nam przeszkadzała. Celujemy w środkowe pudełko zapałek i robimy zdjęcie. Gdy pudełko zapałek które znajduje się na środku będzie ostre i widoczne a te obok nie, to jesteśmy w domu, możemy zapłacić za szkło i cieszyć się że obiektyw ostrzy w punkt! Co innego gdy środkowe pudełko nie będzie ostre a ostre będzie to po lewej lub prawej, to które jest bliżej lub dalej względem środkowego. W takim wypadku nie bawimy się dalej tylko sprawdzamy inny model obiektywu. Pamiętajmy jednak, że obiektyw nigdy nie będzie rozkładał pola ostrości równo w przód i tył, tam mogą być delikatne różnice, ważne jest aby środkowe pudełko zapałek było ostre a tekst czytelny.
- rbit9n
- Ribitibi
a kiedy przewieszamy palto na niższy wieszak?
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Tu elementem decydującym będzie temperatura barwowa w jakiej przeprowadzamy testy.
Generalnie przyjmuje się:
Do 5000 K - górny wieszak.
Od 5000 K - dolny wieszak.
Podana zasada dotyczy wieszaka dwupoziomowego.
Generalnie przyjmuje się:
Do 5000 K - górny wieszak.
Od 5000 K - dolny wieszak.
Podana zasada dotyczy wieszaka dwupoziomowego.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Bogdan, OK, zrobię ten test pod warunkiem, że nauczysz mnie, jak obiektyw 3.5-6.3 otworzyć do 1.4 lub chociaż 1.8.
Młotkiem. Tylko potem już nie będzie taki sam.

Puch mnie ubiegł

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wtedy będzie nie tylko tilt i shift, ale i dodatkowo rise/fall, swing i wiele innych gatunków muzycznych. Ale jeśli Bogdan wciąż będzie deklarował chęć zakupu, to why not? I nawet te baterie dorzucę, i pudełka zapałek, i same zapałki (po sprawdzeniu, czy dobre oczywiście).