Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: wpk »

Jak to mawia nasz drogi nieobecny Zdyboo - Zdziś, a konkretnie lusterko Mećki

Obrazek
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Dla miłośników aut używanych. Powiedzmy, że nie kupuję Zafiry za 16,5 tys., by po dołożeniu ok. 9 tys. pojeździć "parę lat", a kupuję jakiegoś lepszego audiego, merolka czy volviaka za 50 tys. i dokładam 20 tys. i za 70 tys. mam... auto które pojeździ znów tylko kilka lat a kolejne rzeczy zaczną się sypać. Kilka to jest ile? Pięć? I po tych pięciu latach mam piętnastoletnie markowe auto z przebiegiem 220 tys km, warte tyle co nic. Za podobne pieniądze kupuję Renatę Capturową nową z salonu i 12 lat jeżdżę bez większych problemów, może pod koniec tych lat dokładam ze 2-4 tysie a sprzedaję go jeszcze za powiedzmy 15 tysi. No fakt, respektu na dzielni czy formach internetowych nie będzie.
http://www.auto-swiat.pl/uzywane/zafira ... wde/knb3zl
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

O'wajn,

Wiesz, każdy medal ma dwie strony. Mam dwóch bliskich kumpli, braci, i mają dokładnie przeciwne podejście do samochodów. Jeden kupuje tylko nowe, a drugi tylko używane. Ostatnio od brata... a potem odkupuję je ja... ;-) Pierwszy twierdzi, że chce mieć nowy i bezproblemowy samochód. Drugi twierdzi, że nie chce płacić za nowy samochód, który po wyjechaniu za bramę traci 30% wartości. A mnie po prostu nie stać na nowe auto, bo nie umiem rządzić się gotówką, więc siłą rzeczy zajeżdżam jeżdżone.

Jedno i drugie podejście ma swoje zady i walety. Niewątpliwą wadą zakupu nowych aut jest ich wysoka cena i szybka utrata wartości.
Poza tym, co już pisałem, współczesne, nowoczesne auta robią się nieprawdopodobnie skomplikowane, a ceny części zamiennych są zaporowe. Przez to, naprawy robią się niebywale kosztowne, przez co samochód ma jeszcze jakąś wartość, póki jest sprawny. Kilku- czy kilkunastoletni samochód z przebiegiem, jeszcze jeżdżący ale już obiecujący naprawy, niedługo będzie bezwartościowy i niesprzedawalny.

Z kolei zakup używanego samochodu, kilkuletniego i niezbyt zużytego, jeszcze niezbyt skomplikowanego, może być niezłym pomysłem, bo taki samochód jeszcze trochę pojeździ, a naprawy nie są jeszcze przeraźliwie drogie.

Poza tym, wiara w obsługę firmową w okresie gwarancji też może być zwodnicza. Kolega-brat, który kupuje nowe auta, zawsze serwisował je w firmowym serwisie, niczego nie kontrolując, po prostu płacił rachunki. Po sprzedaży samochodu koledze-bratu, ten drugi pojechał do "naszego" mechanika, a ten stwierdził, że przez pięć lat niemal na pewno nie wymieniono filtra oleju, a sam olej też nie wyglądał tak, jakby był wymieniany... :-( kiedykolwiek...
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Puchu, ale ja jeżdżę nowym, z salonu, pypciem Clio. Nawet wpk mnie zapytał nad Wigołąbką, czy chcę się przejechać prawdziwym samochodem :D Jeżdżę nim już 10 lat prawie i nic nie dołożyłem, nie licząc kilku spalonych żarówek i innych rzeczy przewidzianych serwisowo. I zamierzam pojeździć jeszcze ze dwa lata. I nie boli mnie że auto, po wyjechaniu z salonu traci ileś na wartości, bo nie miałem zamiaru go sprzedawać po 3-4 latach. Człowiek do auta przyzwyczaja się jak do żony, wie gdzie lewarek a gdzie spryskiwacz ;)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Owain pisze:Jeżdżę nim już 10 lat prawie i nic nie dołożyłem, nie licząc kilku spalonych żarówek i innych rzeczy przewidzianych serwisowo.
Przez skromność nie wspomniałeś o januszowych dayledach. :mrgreen:
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Cham! ;) Nie wiem czy januszowe czy nie, alem założył wówczas, kiedy mi się po raz drugi spaliła żarówka świateł mijania po prawej stronie, gdzie do wymiany trza ręki ginekologa. A tak już na tych januszach parę lat jeżdżę a żarówka mijania ciągle ta sama :D
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

Teraz jak kupić używane stare auto to tylko, takie którego znamy historię czyli od kolegi z pacy, znajomego lub sąsiada. Dobrą opcją jest kupno auta poflotowego. Wiem, wiem, duży przebieg ale mamy pewną historię i serwisowanego auta. Szczerze to wolałbym auto poflotowe od sprowadzonego z niewiadomo jakiego historią.
Dla siebie ja zawszę kupuję kilkunastoletnie auta od ludzi takich jak Owain i potem jeżdżę takim autem bez problemów 5-8 lat. Ostatnio coraz ciężej o dobre stare auto bo, nasprowadzone tego syfu z zagranicy.
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
puch24

Post autor: puch24 »

Ale to się niedługo skończy. Części są coraz bardziej skomplikowane i coraz droższe, zwłaszcza mechaniczne, w napędzie. Komplet 4 wtryskiwaczy: 10 tys. Sprzęgło: 7 tys. Skrzynie, turbiny: podobnie albo gorzej. Masakra. 7 letni samochód z przebiegiem, powiedzmy, 150 tys., będzie nienaprawialny. :-(
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Się do Forda T wróci. Serwis u każdego kowala. Taaak... Tylko skąd wziąć kowala?
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

Kiedyś miałem niepsujny rower ukraina :)
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
ODPOWIEDZ