Sława i chwała naszego forum na forach ościennych ;)
Re: Sława i chwała naszego forum na forach ościennych ;)
Może. Tego nie wiem, bo nie miałem okazji porównać, a osobisty kontakt z oboma miałem dość przelotny. Ale ogólnie jest taka opinia, że to bodaj najlepsze 1,4/50 z owych czasów. Choć pewnie nikoniarze zaprzeczą. 

- rbit9n
- Ribitibi
a ja miałem oba, ssc sprzedałem razem z ae1p. Jezu jak się cieszę.
znaczy się ze sprzedaży ae1p, aczkolwiek teraz przeżywa on renesans w pewnej grupie na FB, co mnie zdumiewa motzno.
znaczy się ze sprzedaży ae1p, aczkolwiek teraz przeżywa on renesans w pewnej grupie na FB, co mnie zdumiewa motzno.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
A co Ci w AE-1P nie pasiło?
Tzn. ja wiele lat temu obadałem dokładnie A-1, i mam do niego mnóstwo zastrzeżeń użytkowych, i przypuszczam, że uproszczony AE-1P większość dziedziczy... Ciekaw jestem, czy to samo nam przeszkadzało.
Tzn. ja wiele lat temu obadałem dokładnie A-1, i mam do niego mnóstwo zastrzeżeń użytkowych, i przypuszczam, że uproszczony AE-1P większość dziedziczy... Ciekaw jestem, czy to samo nam przeszkadzało.
- rbit9n
- Ribitibi
ogólnie wszystko spoko, tylko mnie irytowało, że pokazywał wartość przysłony w wizjerze, zamiast czasu. i w sumie tyle. no i że był taki... bułkowaty. to też mnie trochę nie podobało się, przez te dwa dni, w minolcie D7. chyba jednak bardziej mnie pasuje gabaryt OM. a poza tym nie pamiętam, sprzedałem canona chyba trzy... cztery lata temu.
Właśnie takie. Oglądałem sample ze syfry i bardzo ładnie to wyglądało. Ostre, kontrastowe i bez udziwnionego bokeja. I mniejsze oraz lżejsze od SSC co też mi pasi. No, ale tyle co sobie teraz za nie życzą to nie dam. Testery z netu się nim zachwycały, ale z tego co czytałem to szło to kiedyś kupić za 30-40 dolków. A teraz 100 to mało. Pewnie skończę z samym ciamciangiemrbit9n pisze:..znaczy takie?...

AE-1P wyświetlał przysłony, bo automatyka przysłony przy zadanym czasie (Tv, S) zawsze była priorytetem u Canona, a automatyka czasu do przysłony (Av, A) zawsze była u Canona wybrykiem, dziwactwem. Modele z trybem Av (AV-1, AL-1) były pod prąd canonowej fizolofii.
- rbit9n
- Ribitibi
czekaj, czekaj, gdzieś powinienem mieć cennik, jak się szykowałem do sprzedaży kwanona. to jest rok 2012.cz4rnuch pisze:Właśnie takie. Oglądałem sample ze syfry i bardzo ładnie to wyglądało. Ostre, kontrastowe i bez udziwnionego bokeja. I mniejsze oraz lżejsze od SSC co też mi pasi. No, ale tyle co sobie teraz za nie życzą to nie dam. Testery z netu się nim zachwycały, ale z tego co czytałem to szło to kiedyś kupić za 30-40 dolków. A teraz 100 to mało. Pewnie skończę z samym ciamciangiemrbit9n pisze:..znaczy takie?...
z tego co pamietam, nFD kosztowały bardzo podobnie, może kapkę taniej, jako że nowsze i miały opinię gorszych.rbit9n pisze: Canon AE-1 PROGRAM -- 150,00 zł -- stan db -- dwa otarcia na
amelinium, poza tym zdrowy -- bez astmy, posiada action-grip
Canon FD 1,4/50 S.S.C. -- 250,00 zł -- stan bdb -- szkła czyste, brak
ubytków lakieru -- oba dekle
Canon FD 1,8/50 S.C.-- 50,00 zł -- j.w.
Canon nFD 3,5/50 macro -- 300,00 zł -- j.w.
Canon FD 2,5/135 S.C. -- 300,00 zł -- j.w., w komplecie oryginalny
skórzany futerał
Vivitar 2x macro teleconverter -- 150,00 zł -- stan. bdb, szkła
czyste, brak ubytków lakieru
Tokina 2,8-4,3/28-70 -- 100,00 zł -- stan optyczny bdb, stan
techniczny dst -- zdrapana farba w jednym miejscu, gumowa okleina
pierścienia transfokacji odklejona (z tego co widziałem to wada
fabryczna, coś szura w okolicach 50mm, jednakowoż działa i świetnie
rysuje (jak na zoom), aha transfokacja rozślimaczona, znaczy się
kręci.
Tokina 3,5/75-150 -- 100,00 zł -- stan bdb, stałe światło, pompka
pierścienie macro w sumie ca. 45 cm -- 50,00 zł -- stan db
a jak chcesz lekką pięćdziesiątkę, ale nietanią jeszcze bardziej, to zdecydowanie zuiko 1,4/50.
i dlatego wolałem patrzeć w wybryknięty wizjer AL-1QF.puch24 pisze:AE-1P wyświetlał przysłony, bo automatyka przysłony przy zadanym czasie (Tv, S) zawsze była priorytetem u Canona, a automatyka czasu do przysłony (Av, A) zawsze była u Canona wybrykiem, dziwactwem. Modele z trybem Av (AV-1, AL-1) były pod prąd canonowej fizolofii.
- wuzet
- Kontakt:
Co jakiś fajny wątek to zaraz te gadki o sprzęcie.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
I dlatego załóż jakiś wątek sprzętowy.wuzet pisze:Co jakiś fajny wątek to zaraz te gadki o sprzęcie.
I kto wie?