Gnioty - mniejsze, większe - ale moje.

crème de la crème
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Gnioty - mniejsze, większe - ale moje.

Post autor: wpk »

Dzięki! Jestem pod wrażeniem.
Nowa ścianka? Gdybym miał tyle wolnej kasy, to raczej zmieniłbym samochód na nowszy albo wpłacił zaliczkę na mieszkanie w Krakowie.
Wiem, jak wygląda dostępność do C645 na tle reszty. Ten najbardziej zajebisty (optyka!) z systemów był produkowany zbyt krótko.
A jeśli miałbym coś kupić, to przede wszystkim jak najbardziej zbliżone rozmiarem obrazu do oryginału. 1.0 - ceny kosmiczne, więc pozostaje 1.1 - czyli chyba tylko Phase One P25 lub P25+.
Bo ten Twój Sinar jest, o ile dobrze kojarzę, bardziej scropowany?
Czasem przeglądam eBay, i na tym się kończy.

Tak, czy siak - pokaż coś, proszę! ;)
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

Post autor: abishai »

Wylazlem z domowej nory, przewietrzyc sie troche;)
Jak wroce to postaram sie cos wydlubac i pokazac.
Tak, ten sinar jest scropowany, ale za cholere nie moge nigdzie znalezc info ile, wydaje mi sie ze 1,2x ale moze byc ze wiecej. Akurat crop to nie problem, bo masz w zestawie (powinno byc) zestaw nakladek na matowke, mocujesz i masz widoczny na matowce obraz dokladnie taki jakie jest krycie sensora. Proste i bardzo wygodne:)
Scianki kryjace FF w sredniaku, to teraz juz chyba wszystkie wspolczesnie produkowane, no ale ceny.. dwie nerki sprzedac to za malo.
No i pozostaje jeszcze kwestia motywu kierujacego czlowiekiem do zakupu takiej scianki.
Mnie "zmusil" do tego rynek, cos tam czasem chalturzylem zarobkowo (zdjecia wnetrz przewaznie, jakies hoteliki,firemki,domy opieki itp) no i czasem klient chcial duze pliki, ktorych wtedy jeszcze nie mozna bylo uzyskac z tradycyjnej maloobrazkowej puszki. Wiec kupilem tego sinara.
Teraz jezeli jeszcze bawie sie w takie zarobkowanie to raczej zabieram ze soba Sony A99mkII niz tego sinara, no ale plastyka obrazu jednak nadal z sinara podobuje mnie sie bardziej.
Ale to pewnie zasluga zacnej szklarni, pewnie rodzaj sensora no i wielkosc pixela tez nie sa bez znaczenia. Jednak w wygodzie transportu Sony tutaj wygrywa.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Nakładki na matówkę - oczywiście, ale to nie zmienia faktu, że obiektyw np. 80 przestaje być obiektywem 80. ;)
Plastyka obrazu jest tym większa, im większy format. Optyka optyką, ale nie tylko - mniejsza dyfrakcja? Większy mikrokontrast? Głębia ostrości? Nie umiem tego wytłumaczyć, ale to po prostu widać. I to przede wszystkim na filmie.
Wystarczy Shorpy'ego poprzeglądać.
A te coraz liczniejsze MP upchane do zwykłego małego obrazka (nie mówiąc o kompaktach...) sprawy nie załatwią - sucha rozdzielczość to nie wszystko.
puch24

Post autor: puch24 »

Ano właśnie. Okazuje się, że im wielkość zarejestrowanego obrazu jest bardziej zbliżona do wielkości naturalnej obiektu, tym lepsze wrażenie robi to na oglądających.
Jest jeszcze zjawisko, o którym tu kiedyś pisałem, a którego nazwy nie mogę sobie przypomnieć (od nazwiska osoby, która to opisała), polegające na degradacji rozpiętości tonalnej obrazu przy silnym powiększaniu (fotochemicznym, pod powiększalnikiem) - jeśli zrobimy dwa zdjęcia na takich samych negatywach różnego formatu, i powiększymy oba do takiego samego formatu, zdjęcie z większego negatywu (czyli mniej powiększane) będzie miało większe nasycenie i większą rozpiętość tonalną, i nie daje się tego skompensować doborem gradacji papieru, wywołaniem, itd.
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

wpk pisze:Tak, czy siak - pokaż coś, proszę! ;)
Delikatnie wykadrowane, w zasadzie nic nie grzebane - poza exportem do jpg. - Uwaga - duże!!
Obrazek
-- Contax 645 + Zeiss Planar 2/80 + Sinar eMotion22 --
Ostatnio zmieniony 30 lip 2017, 20:08 przez abishai, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Delikatnie? Ramiona utrąciłeś!
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Po obejrzeniu Doctora Who inaczej patrzę na anioły.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Qualité .....ja pierdole...
puch24

Post autor: puch24 »

O żeż... !
Awatar użytkownika
abishai
Osia mówiła - Abiszabi

Takie już było, ja żem tylko taki guziczek pstryknął ;)

Taka mnie myśl szalona naszła, może by tak tę część tego wątku prawiącą o cyfrowych ściankach, wyodrębnić w osobny wątek? Dało by radę?
Jak nie to nie, ale takie mnie refleksje molestowały dzisiaj jak szukałem plików z Sinara, że w kolejny weekend jak bym się ogarnął to mógłbym zrobić kilka zdjęć,
łeb w łeb porównać matryce Sinara z matrycą Sony 99mkII i ciekawe co by wyszło..
Wrzucał bym te zdjęcia w dużej rozdziałce tak dla potomności co by było..
Tam by można było sobie o tych wszystkich mądrych sprawach rozmawiać i porównywać..
ODPOWIEDZ