Nik Collection
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: Nik Collection
Czyli de facto, jak wyeksportuję sobie rarąbistego tiffa z LR do PS, to pomijając narzędzia, mam to samo, co w niku. Ja to, się Panie nie znam, ale zawsze mówili, że w RAW to tam kupa informacji ukryta jest,że można powyciągać, pozmieniać. No tiff lepszy ofkors od jpga, ale pewnie od rawa gorszy...
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Więc czemu nie wyeksportujesz rawa?
- Owain
- Nasz Czelnik
Jeżeli po wywołaniu rawa zapiszesz wynik jako 16 bitowy tiff, to w sumie jest to samo co raw. Oczywiście puryści czepną się szczegółów, ale generalnie tak jest.Owain pisze:Czyli de facto, jak wyeksportuję sobie rarąbistego tifa z LR do PS, to pomijając narzędzia, mam to samo, co w niku. Ja to, się Panie nie znam, ale zawsze mówili, że w RAW to tam kupa informacji ukryta jest,że można powyciągać, pozmieniać. No tiff lepszy ofkors od jpga, ale pewnie od rawa gorszy...
Natomiast wg mnie co innego jest ważne. Sposób pracy. Ustal sobie swój własny i się go trzym. Z wyjątkami, które jak wiadomo zawsze są.
Może podam jak ja robię.
Wołam rawa (w PSie) i staram się wyciągnąć na max co chcę z tego rawa mieć. Efekt zapisuję obok jako tif 16 bit. Dalej pracuję na nim do końca. Gdy kończę, to następuje zmiana na 8 bit i zostaje tif zapisany z kompresją LZW. Czyli moje archiwum to oryginalny raw oraz obok leżący tif lzw 8 bit.
Ewentualna praca w NIK jest oczywiście już na etapie tifa.
-
Tak jak napisałem używanie w Pohotoshop wtyczek NIK nie wymaga tworzenia "pośredniego" TIFF. RAW jest automatycznie otwierany w ACR (Adobe Camera RAW) i po "wywołaniu" można go też dalej otworzyć w PS na tym samym pliku. Można wszystko zamknąć w jednym procesie bez tworzenia plików pośrednich i utworzyć wynikowy JPEG.wpk pisze:NIK pracuje na stworzonym przez siebie w momencie uruchamiania tiffie.
Kiedy używa się C1 można również użyć NIK'a, ale wtedy to C1 tworzy automatycznie TIFF i ten plik otwierany jest przez wtyczkę. Być może tak jest też w LR, tzn LR tworzy TIFF i ten TIFF jest otwierany przez wtyczkę. Same wtyczki mogą być uruchamiane jako oddzielne programy i też działają. Ponieważ nie potrafią otworzyć RAW, to w takim przypadku najlepszym plikiem wejściowym jest akceptowany TIFF.
- Owain
- Nasz Czelnik
Wytłumaczcie debilowi.
Włączam ten, powiedzmy Analog efex pro 2. Od razu proponuje mi jakiś aparat klasyczny, oczywiście fota mi się nie podoba, chcę tylko zrobić cz-b i nałożyć kawowy efekt kliszy. Przełączam się na narzędzia (mam plik wejściowy, bez jakiś tam narzucanych aparatów). I teraz jak? Niby cz-b powinno się robić w silver, no ale załóżmy, że robię to w analogu poprzez zmniejszenie nasycenia do zera. Jak zapisać tą zmianę, by przejść do typu kliszy? Bo jak kliknę typ kliszy to nie zmienia mi tego co ustawiłem w poprawkach podstawowych.
Reasumując jaki macie workflow tylko na cz-b ale z nałożeniem typy kliszy?
Muszę zmienić komp, bo w nik'u to mi strasznie długo młóci :/
Dziękuję, dobranoc.
Dodano po 19 minutach 48 sekundach:
No dobra, załapałem, że nie ma zapisywania kolejnych modyfikacji, trzeba je z panelu 'narzędzia' dodać plusikiem i dopiero ok. zapisuje wszystko i wychodzi? Dla mnie ciężki program ze względu na powolność na mym starym kompie oraz na trudną dla mnie intuicyjność, choć oczywiście najsłabszym ogniwem jest użytkownik. Np. jak w sharpener pro chciałem sobie powiększyć, nacisnąłem lupkę, powiększyło, ale zmniejszyć już nie mogłem, no to dałem escape i wylazło z filtra. Dopiero za drugim razem doszedłem, że alt zmienia na lupkę z minusem. Chyba muszę drugą kawę.
Na plus nikowych filtrów, że jak używam spod PS to mi od razu jako warstwę zapodaje, a na warstwach to ja już jestem król;)
Jeszcze raz podbiję pytanie o workflow z samą zamianą na cz-b plus dołożenie typu kliszy. Bo jak robiłem to w analog efex to mi jakaś paskudna CA się zrobiła mimo zjazdu nasyceniem na zero. Na razie na inne cuda rzucać się nie będę.
Włączam ten, powiedzmy Analog efex pro 2. Od razu proponuje mi jakiś aparat klasyczny, oczywiście fota mi się nie podoba, chcę tylko zrobić cz-b i nałożyć kawowy efekt kliszy. Przełączam się na narzędzia (mam plik wejściowy, bez jakiś tam narzucanych aparatów). I teraz jak? Niby cz-b powinno się robić w silver, no ale załóżmy, że robię to w analogu poprzez zmniejszenie nasycenia do zera. Jak zapisać tą zmianę, by przejść do typu kliszy? Bo jak kliknę typ kliszy to nie zmienia mi tego co ustawiłem w poprawkach podstawowych.
Reasumując jaki macie workflow tylko na cz-b ale z nałożeniem typy kliszy?
Muszę zmienić komp, bo w nik'u to mi strasznie długo młóci :/
Dziękuję, dobranoc.
Dodano po 19 minutach 48 sekundach:
No dobra, załapałem, że nie ma zapisywania kolejnych modyfikacji, trzeba je z panelu 'narzędzia' dodać plusikiem i dopiero ok. zapisuje wszystko i wychodzi? Dla mnie ciężki program ze względu na powolność na mym starym kompie oraz na trudną dla mnie intuicyjność, choć oczywiście najsłabszym ogniwem jest użytkownik. Np. jak w sharpener pro chciałem sobie powiększyć, nacisnąłem lupkę, powiększyło, ale zmniejszyć już nie mogłem, no to dałem escape i wylazło z filtra. Dopiero za drugim razem doszedłem, że alt zmienia na lupkę z minusem. Chyba muszę drugą kawę.
Na plus nikowych filtrów, że jak używam spod PS to mi od razu jako warstwę zapodaje, a na warstwach to ja już jestem król;)

Jeszcze raz podbiję pytanie o workflow z samą zamianą na cz-b plus dołożenie typu kliszy. Bo jak robiłem to w analog efex to mi jakaś paskudna CA się zrobiła mimo zjazdu nasyceniem na zero. Na razie na inne cuda rzucać się nie będę.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Jaki pan, taki kram.Owain pisze:Wytłumaczcie debilowi.
(...) bez jakiś tam narzucanych aparatów (...)

Wiesz co? Użytkownik użytkownikiem, ale niektóre programy są naprawdę intuicyjne chyba tylko dla ich twórców.
Jest (był?) taki japoński program do obsługi RAWów, SilkyPix, opracowany przez Ichikawa Laboratories. Był też dostarczany w wersji okrojonej do danej marki aparatów z niektórymi aparatami, np. Pentax, Samsung i Fuji (i z nimi trzema mi się dostał, oczywiście musiałem zainstalować wszystkie trzy wersje, żeby obcykać wszystkie trzy marki). Nie widziałem czegoś bardziej nieintuicyjnego, a do tego jeszcze był on niezbyt dobrze zangielszczony.
Jest (był?) taki japoński program do obsługi RAWów, SilkyPix, opracowany przez Ichikawa Laboratories. Był też dostarczany w wersji okrojonej do danej marki aparatów z niektórymi aparatami, np. Pentax, Samsung i Fuji (i z nimi trzema mi się dostał, oczywiście musiałem zainstalować wszystkie trzy wersje, żeby obcykać wszystkie trzy marki). Nie widziałem czegoś bardziej nieintuicyjnego, a do tego jeszcze był on niezbyt dobrze zangielszczony.
W Lajtrumie w lewym górnym oknie wyświetlił się napis z nazwą pliku.
Już 3 miesiące mnie prześladuje.
Jak to wyłączyć?
Jak to wyłączyć?
- Owain
- Nasz Czelnik
Wcisnąć "i"? Kilkukrotnie?Meliszipak pisze:W Lajtrumie w lewym górnym oknie wyświetlił się napis z nazwą pliku.
Jak to wyłączyć?