Błędy językowe
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Błędy językowe
Piotrusiu, ale baner to rodzaj tomfoota, natomiast ta druga szmata - na ścianie - to banner. 
-
puch24
...ta DRUGA szmata...
- rbit9n
- Ribitibi
jeden rabin powie tak, drugi rabin powie nie.wpk pisze:Piotrusiu, ale baner to rodzaj tomfoota, natomiast ta druga szmata - na ścianie - to banner.
https://sjp.pwn.pl/poradnia/haslo/banne ... ;3956.html
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Mimo nieuctwa i amatorszczyzny lubię... figury retoryczne?
Dodano po 11 minutach 16 sekundach:
A wracając do meritum - wiem, Piotrze, ale jeśli zostanie jedno en to jak w słowie pisanym będziemy odróżniać banner od banera?
-
puch24
He, he, he.
- rbit9n
- Ribitibi
domyślimy się z kontekstu?wpk pisze:Mimo nieuctwa i amatorszczyzny lubię... figury retoryczne?
Dodano po 11 minutach 16 sekundach:
A wracając do meritum - wiem, Piotrze, ale jeśli zostanie jedno en to jak w słowie pisanym będziemy odróżniać banner od banera?
-
puch24
To prawda. Ta dziedzina językoznawstwa zwie się pragmatyką.
Pragmatyka pozwala nam prawidłowo interpretować wypowiedzi, odpowiednio do kontekstu, w którym nastąpiły, nawet jeśli poza tym kontekstem byłyby niejasne, niezrozumiałe, czy po prostu są błędne.
Pragmatyka pozwala nam prawidłowo interpretować wypowiedzi, odpowiednio do kontekstu, w którym nastąpiły, nawet jeśli poza tym kontekstem byłyby niejasne, niezrozumiałe, czy po prostu są błędne.
- rbit9n
- Ribitibi
to mi przypomniało pewną rzecznik podkarpackiej policji, która non stop mówiła, na przykład, "kierujący fordem focusem", albo "kierujący wolcwagenem (sic!) golfem".puch24 pisze: 05 lis 2017, 22:08 W Busko Zdroju, bo może on mieszka np. na Aleja Mickiewicza? Albo na rogu Zielonej a Królewskiej?Choć to pasuje bardziej do Błędów językowych.
A odpowiedź na Twoje pytanie - kto powiedział, że nie podoba? Przecież w tym nie ma żadnego pejoratywu.![]()
ps. czy powinienem napisać "rzeczniczkę"?
-
puch24
"wodniczkę". Albo "strumieniczkę".
To o foCusie to było o Tobie, jak wnoszę?
To o foCusie to było o Tobie, jak wnoszę?
-
puch24
Nie wiem, jak w innych miastach, ale w Uci ludzie nie odmieniają słowa "Aleja" w nazwach ulic. Mówią np. "był wypadek na Aleja Włókniarzy" albo "mieszka na rogu Mickiewicza i Aleja Kościuszki", czy "jeżdżę Aleja Piłsudskiego".