Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Dyskopat jeden.
Poziome gripy nie tylko były, ale i, o zgrozo, są.
Tylko, pozornie paradoksalnie, te poziome są do zdjęć w pionie...
Tylko, pozornie paradoksalnie, te poziome są do zdjęć w pionie...

kurka yashica nie miała mocowania c/y? tylko k, dziwne to wszystko, dziękuję, uszanowankopuch24 pisze:Było tak: FX-3, zastąpiona przez FX-3 Super (pionowy grip i kontakt z sygnalizacją gotowości lampy błyskowej Yashica), zastąpiona przez FX-3 Super 2000, w której dodano czas 1/2000s. Camerapedia pisze, że faktycznie były produkowane przez Cosinę.
Myślę, że bardzo podobnymi aparatami z mocowaniem Pentax K były np. Ricoh KR-5 Super i Super II, jakieś tam Cosiny, Careny, Mirandy, Vivitary i pewnie jeszcze jakieś, co teraz nie przychodzą mi do łba. Możliwe też, że np. Chinon CM-4 i odpowiadający mu Revueflex.
Z innymi mocowaniami był to np. Nikon FM-10 i Olympus OM-2000.
Wiele znaków na niebie i ziemi wskazuje, że były to w zasadzie te same aparaty.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Słabo to widzę... Raczej spadnę - czuję to i wolę uprzedzić.
Tyomnaya noch...
Tyomnaya noch...
Oczywiście, że Y/C miała Y/C. A co to za problem, przerobić mocowanie?
Cosina robiła lustrzanki dla różnych producentów, zmieniając mocowanie i różne szczegóły, wg życzenia: głównie z mocowaniem K, ale też, jak widziałeś, Nikon AI (FE-10 i FM-10), Olympus OM, i Canon FD (T-60). I może jeszcze jakieś...
Ja mam chińską Minoltę X-9 z bagnetem K...
Produkowano też inną chińską lustrzankę, która wyjściowo miała K, ale była też dostępna z N i z Y/C. Można ją sobie zobaczyć na Optycznych pod marką Kenko: https://www.optyczne.pl/603.1-artyku%C5 ... dycji.html
Ja mam ją jako chyba Centon K-100 czy jakoś tak.
Cosina robiła lustrzanki dla różnych producentów, zmieniając mocowanie i różne szczegóły, wg życzenia: głównie z mocowaniem K, ale też, jak widziałeś, Nikon AI (FE-10 i FM-10), Olympus OM, i Canon FD (T-60). I może jeszcze jakieś...
Ja mam chińską Minoltę X-9 z bagnetem K...
Produkowano też inną chińską lustrzankę, która wyjściowo miała K, ale była też dostępna z N i z Y/C. Można ją sobie zobaczyć na Optycznych pod marką Kenko: https://www.optyczne.pl/603.1-artyku%C5 ... dycji.html
Ja mam ją jako chyba Centon K-100 czy jakoś tak.
Mnożysz pan byty, Mesje Żawę.
Nie ja, tapatalk (rules) !
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
"Mesje Żawę, francuz ubogoj"... Wciórności - Puszkin to czy inny z bliskiego wschodu poeta?