Les choses de la vie
Re: Les choses de la vie
A gdzie te zdjęcia?
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Na dyskach. Bo co?
No w sensie ze chcialbym zobaczyc ten sztandar a nie tylko opis 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Spokojnie, powoli... 
Procedura jest taka - skany w formie tiffów idą do Piotra, bo to jego zdjęcia. On wybiera niektóre do publikacji, mizia je po swojemu w Photoshopie (czasami niestety kalecząc w straszny sposób) i daje mi wyeksportowane jpegi. A ja, jeśli nie ma wielokrotności 6 (bo na tuziny i półtuziny się przecież liczy i do nich zaokrągla), eksportuję jeszcze 1 do 5, wrzucam na BN i ogłaszam na FB.

Procedura jest taka - skany w formie tiffów idą do Piotra, bo to jego zdjęcia. On wybiera niektóre do publikacji, mizia je po swojemu w Photoshopie (czasami niestety kalecząc w straszny sposób) i daje mi wyeksportowane jpegi. A ja, jeśli nie ma wielokrotności 6 (bo na tuziny i półtuziny się przecież liczy i do nich zaokrągla), eksportuję jeszcze 1 do 5, wrzucam na BN i ogłaszam na FB.
Oczywiście, dozen, half a dozen i score to liczby okrągłe! 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Nie podoba się???
Krągłość ich? Ależ nie, ja, jako anglista, całkowicie doceniam krągłość tuzina, jego połówki, ćwiartki, czy zgoła wielokrotności. Pamiętajmy, że w angielskim nie ma takich słów, jak "kilkanaście" czy "kilkadziesiąt", i załatwia się to tuzinami. 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Chyba w poprzednim wcieleniu byłem jakimś cholernym Anglikiem. 

Dlaczego cholernym? Może po prostu Anglikiem? Może liczenie systemem trójkowym jest bardziej naturalne? 

binarnym bo, albo coś jest albo go nie ma