Komputrowe dylematy ;)

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
namoamo

Re: Komputrowe dylematy ;)

Post autor: namoamo »

Ja bym włączył stoper i sam sprawdził, gdyby to miało dla mnie znaczenie.
puch24

Post autor: puch24 »

Przeważnie czytnikiem, chyba, że jakiś chujowy za 3 zł.

Ale różnica nie będzie bardzo istotna nawet w przypadku karty 32 GB. Minuta w tę czy we w tę?
puch24

Chcecie się pośmiać?

Kopiuję Paragonem partycję systemową na zewnętrzny dysk przez USB. Pojawił się jakiś błąd I/O, nie ma gwarancji, że kopia jest dobra, odpinam dysk, restartuję kompa, przypinam dysk, lampka dysku miga, system go nie widzi. W ogóle. Odpinam i przypinam, nic! No co żeż, do cholery? Odpalam kompa z CD z Paragonem. Nie widzi dysku zewnętrznego. Cholera jasna. Dysk był i się zmył?
Odpinam, żeby podłączyć dysk raz jeszcze, i... okazuje się, że do kompa podłączyłem rozgałęzioną końcówkę kabla, dającą dyskowi dodatkowe zasilanie... Lampka migała, bo było zasilanie... ;-)
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Paragonem to kopiowałem partycje w ubiegłym wieku.
Jest jakiś nowy ?
puch24

Mam 10, na pewno jest 15, a dalej nie wiem. Ale i tak najlepszy ze znanych mi. I do tej pory się sprawdza.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Hej ludzie, wpadłem na głupi pomysł zakupu macbooka pro 15,4. Jak tam wygląda skalowanie? Podobno jakoś inaczej, lepiej, bez utraty jakości. Samek? Ty masz, czy mi się myli? Jak z dostępnością oprogramowania itp? Jakie tam przeglądarki są, chrome jest? Ile trzymie na baterii? Można włożyć do środka drugi dysk?
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Paragon gola
http://www.filmweb.pl/film/Paragon+gola-1969-8534
vel
Do przerwy 0:1
http://www.filmweb.pl/serial/Do+przerwy ... 969-110850
:razz:

Dodano po 3 minutach 50 sekundach:
W dupie się przewróciło i Maca się zachciewa snobowi jednemu. Nie masz deleta, nie masz inserta - windowsiarzowi nie da się na tym pracować. :razz:
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Bez deleta żyć się nie da, bez inserta już bardziej:) Wpk, miałeś jakiś wypadek, co ten gawę bredzi?! I co to znaczy, że piszą, że macbook nie ma karty sieciowej... to jak on może mieć dzieci?!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
samek

Post autor: samek »

Owain pisze: 29 gru 2017, 17:14 Hej ludzie, wpadłem na głupi pomysł zakupu macbooka pro 15,4. Jak tam wygląda skalowanie? Podobno jakoś inaczej, lepiej, bez utraty jakości. Samek? Ty masz, czy mi się myli? Jak z dostępnością oprogramowania itp? Jakie tam przeglądarki są, chrome jest? Ile trzymie na baterii? Można włożyć do środka drugi dysk?
A po co Ci to? A chcesz coby od szpanerów wyzywali? Podatnych na marketing pojobsowy?
A w ogóle, to ja jestem (szczególnie od około 8 lat) jednym z gorszych wyjść/miejsc do uzyskiwania informacji.
Bo mam i działa i coraz bardziej w doopie mam dlaczego działa i jak by mogło jeszcze działać gdyby wytknąć to, a wetknąć tamto.
I na pewno nie jestem na bieżąco z nowościami.
Od 2014 mam MBP 13 z Retiną. 16 ramu. 250 ssd. 2 x usb. 1 x hdmi. 2 x thunderbolt.
Mnie styka. Ale z zewnętrznym monitorem. Bez bym nie chciał. To dotyczy każdego laptopa. Laptop bardzo na tak - ale tylko gdy w domu czeka monitor.
I w związku z tym nie więcej niż 13. Bo laptop to przenoszenie, a nie siedzenie w domu.
Skalowanie? A że o co się Szanownemu rozchodzi? Mogę se monitorek różnie poustawiać i dla mnie zawsze zarąbiście wygląda.
Oprogramowanie? A takie jak na windzie. I czasami więcej, a czasami zapewne mniej. Szczegóły.
Jest Chrome, jest Lightroom, jest reszta Adobe... A zresztą - co potrzebujesz?
Jak był nowy, to przy pracy internet/biurowe aku stykało na 8 godzin. Teraz nie wiem.
Wiem tylko, że jak jadę do domku na pon./wtorek z w pełni naładowanym, to włączam go ok. 17.30 i chodzi na aku do ok. 23 - w poniedziałek.
We wtorek włączam go znów ok. 17.30 i czasami wytrzyma, a czasami muszę podłączyć do prądu ok. 22.
Do środka drugi dysk? No bez jaj.
Na wspominanym 250 ssd mam system, aplikacje i odrobinę aktualnych danych.
W tej chwili 100 giga wolnego, ale tylko dlatego, że sobie wrzuciłem wreszcie fotki z Rumunii i Szwecji do obróbki.
Normalnie jest ok. 150-180 giga wolnego.
Z boku leżą 2 dyski usb - każdy po 1 tera objętości. Na każdym w tej chwili ok. 2/3 zajęte. Co zresztą jest logiczne. Bo drugi jest kopią pierwszego.
Czyli ok. 650-700 giga to cały mój majątek. Z czego ok. 500 giga jest jeszcze na dodakowym dysku jako kopia w razie co ostateczna.
Brak delete i insert? Delete to backspace, a insert musiałem zerknąć na Ani kompa. Po uj to?

Od jakiegoś czasu są nowsze MBP - sorki, ale wiem nic o nich. Znaczy wiem, że trochę na nie narzekają, że rozwój w nie najlepszą stronę poszedł.
A jak jest? A nie wiem. Zawsze narzekali i narzekać będą. A ja od 20 lat zawsze mam laptopa i stacjonarkę razem. I zawsze działało.
Ale mnie nawet D800 zadawala mimo swoich wad.

No więc po co Ci to? Siedzisz w windzie i znasz? To po co Ci ta zmiana? Że gadają, że mak lepszy?
E tam - na każdym można zrobić to samo. No prawie. Na tym to, a na tamtym tamto.
MBP są drogie. W tej kasie można mieć wypasionego lapcia z windą i chyba trochę zostanie. Woytek Ci powie.
Też się go pytałem ostatnio - to wiem :)

Wątpię czy pomoglem, ale se popisałem i fotkę dam.

Obrazek

Ps.
Maczki są lepsiejsze :mrgreen:
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Podwójny thunderbolt to ten w szklance?
ODPOWIEDZ