Komputrowe dylematy ;)
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Komputrowe dylematy ;)
A co było pierwsze - Pietrek czy kura?
Qui s'excuse, s'accuse.Owain pisze: ↑27 lut 2018, 17:37 Dziś tłumaczyłem wpk, że od wielu wielu lat kupuję całkiem drogie rzeczy przez internet. W naszym rzeszowskim kurwidołku to mało co można obmacać na żywo, a XPSów czy precisionów to ni ma na obmacanie pewnie nigdzieCzasem zdarza się wtopa, ale zawsze dbam o odpowiednie zabezpieczenie własnej dupy. Moje posty tu są jedynie informacyjne dla Moich Serdecznych Forumowiczów. Generalnie z 90% zakupów jestem zadowolony, bo dbam o solidny risercz. Czasem coś zmieniam, jak np. Trezety na Meindla
Natomiast generalnie potwierdza się teza o coraz niższej jakości sprzętów nawet uznanych marek.
Jeśli wszystkim Wam wydaje się, że tu jojczę i błagam o pomoc lub zrozumienie, to zabieram swoje zabawki z tej piaskownicy, obrażam się, wcześniej banując wszystkich i wstępuję w szeregi moderatorów na N.! Ale wcześniej muszę po pijaku zadzwonić do Cz4rnucha i Namoamo![]()

Nie no, rzartuję.
Doskonale Cię rozumiem. Mieszkam w do niedawna drugim największym mieście w Polsce, a obecnie trzecim, bo podobno Kraków nas wyprzedził pod względem liczby mieszkańców, a z kupieniem czegokolwiek poważniejszego w Łodzi jest cz4rna dupa. Łódź to generalnie biedne miasto i miasto biednych, i w dodatku jest za blisko Warszawy.
Najczęściej, jak się chce kupić coś bardziej wymyślnego, słyszy się "jeć pan do Warszawy".
Nieco ponad 20 lat temu poznałem dyrektora jednego z dealerów znanej marki samochodów w Łodzi. Facet powiedział mi, że mają w ofercie tylko najprostsze modele w prawie najtańszych wersjach. Wersji droższych, lepiej wyposażonych, w ogóle nie sprowadzali i nie mieli w ofercie, bo to był tylko dla nich kłopot - nie "schodziły", a z chwilą, gdyby sprzedali taki egzemplarz, musieliby dla niego zapewnić pełen serwis (tak wyglądały umowy z importerem/producentem). To oznaczało konieczność zapewnienia szkoleń dla pracowników i trzymania na półkach zestawu podstawowych części, bo do tego zobowiązywały ich umowy. Więc gdy ktoś upierał się, że koniecznie chce kupić model bardziej wypasiony, w oględny sposób sugerowano mu, żeby może pojechał do Warszawy...
Także około 20 lat temu - w sumie przypadkiem - zaszedłem do sklepu FotoJokera w Warszawie, w przejściu podziemnym przy Dworcu Centralnym, pod skrzyżowaniem Jana Pawła Marchlewskiego z Alejami Jerozolimskimi. Kurczę, no po prostu szlag mnie trafił. W tym JEDNYM sklepie FotoJokera było wtedy więcej towaru, niż we wszystkich FotoJokerach w Łodzi razem wziętych, a w Łodzi było wtedy chyba z 7 sklepów FJ (teraz są już tylko dwa). No żeż qórwał nać! W dodatku mieli tam wyprzedaż filtrów Tampona, chyba po 10 zł sztuka. Obkupiłem się jak głupi, jeszcze kilka dla kolegi kupiłem. UV, Skyllighty, soczewki +... W Łodzi te filtry były w normalnych cenach...
Na znanym nam żółtym forum a propos A73 dzisiaj ktoś napisał, że odwiedził FotoJokera w Warszawie i jakiś inny sklep, i wyrzekał, że na półkach było wszystko, tylko jakoś mało Canonów.
Kurczę, w Łodzi w zasadzie nie sposób kupić w stacjonarnym sklepie żadnego poważniejszego sprzętu foto, po prostu nie mają prawie niczego na półkach.
A co do porównania Łodzi z Rzeszą, to już wiele lat temu Gazeta Wyborowa publikowała ranking miast, sporządzony w oparciu o połączenie bardzo wielu różnych wskaźników, takich jak liczba ludności i jej tendencje, wiek ludności i tendencje, zarobki, inwestycje, i kupę różnych innych wskaźników. Łódź w tym rankingu wypadła chyba gdzieś poza pierwszą dwudziestką, jeśli dobrze pamiętam, a wyprzedził ją m.in. właśnie ten "prowincjonalny" Rzeszów, który zapewniał, wg owych wskaźników, lepsze perspektywy.

Robisz Rzur Żeszowski? Będziesz Żar Rzur? Jestodej. (suchar)
- vid3
- Kontakt:
No i pacz i pacz,
Polsko A,B,C,D,E,...
Moje miasto mimo, że blisko Warszawy i Łodzi
w żadnej kategorii się nie mieści.
Chociaż, nie,
jest ranking w którym czasami wskakuje na czołowe miejsca.
Poziom smogu.
Polsko A,B,C,D,E,...
Moje miasto mimo, że blisko Warszawy i Łodzi
w żadnej kategorii się nie mieści.
Chociaż, nie,
jest ranking w którym czasami wskakuje na czołowe miejsca.
Poziom smogu.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Ziemia chłopom, władza Radom!
- Owain
- Nasz Czelnik
Ziemia dla ziemniaków.
Pociagnę pytanie w temacie, zanim się mój stalker aktywuje i obśmieje. Co wiecie o dyskach 2,5'' SSD? Naszło mnie na zakup, bo nie dość że szybsze to ponoć prundu mniej żrą jak lapek na baterii, ale ponoć mniej trwałe niż HDD i padają po kilku latach. Prawda to? No i co brać, Crucial, Szajsung?
A teraz wersja dla M.
rany, rany, szybko ratujcie, mówcie, jaki dysk ssd kupić, bo włosy rwę od rana, i tak mi nie spasuje, ale muszę kupić szybko, dwa, trzy najlepiej, by sie nimi nacierać, tylko tanio, taniutko, najlepiej pół-darmo aby był z ołtleta, kotleta albo od żyda!!!
Pociagnę pytanie w temacie, zanim się mój stalker aktywuje i obśmieje. Co wiecie o dyskach 2,5'' SSD? Naszło mnie na zakup, bo nie dość że szybsze to ponoć prundu mniej żrą jak lapek na baterii, ale ponoć mniej trwałe niż HDD i padają po kilku latach. Prawda to? No i co brać, Crucial, Szajsung?

A teraz wersja dla M.
rany, rany, szybko ratujcie, mówcie, jaki dysk ssd kupić, bo włosy rwę od rana, i tak mi nie spasuje, ale muszę kupić szybko, dwa, trzy najlepiej, by sie nimi nacierać, tylko tanio, taniutko, najlepiej pół-darmo aby był z ołtleta, kotleta albo od żyda!!!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Sebastian, po kilku latach to Ty już zapomnisz o tym obecnym sprzęcie.
Samsung, Intel, Kingston...
Dodano po 11 minutach 56 sekundach:
PS To dla M. napisałeś zupełnie jak tomfoot, gdy się pod Ulę podszywał.
Samsung, Intel, Kingston...
Dodano po 11 minutach 56 sekundach:
PS To dla M. napisałeś zupełnie jak tomfoot, gdy się pod Ulę podszywał.

Na pewno nie kupuj Patriot 

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Patriot ponoć przereklamowany, Exoceta kup.
Mam dwa Cruciale i kolejnym razem też po Cruciala sięgnę. Lubię niebieski kolor. Ale Ty wybierz szajsunga, koniecznie przez internet! 
Teraz już korzystam(mocno powiedziane, zakupy dwa może trzy razy w roku) głównie w cyfrowe.pl, dlatego że mogę zamówić dowolny towar do testów w ich sklepie. Tak wybrałem pasek repo, czy ostatnio filtry nd
Nie jestem ekonomem, nie rozumiem czemu w Warszawie brak choć jednego sklepu wielkopowierzchniowego foto. Żeby w dziale ze statywami był wybór kilkudziesięciu podstawowych modeli od camrocka po gitzo. Analogicznie torby/plecaki, no normalna pełna oferta. Żebym mógł kupić to co mi pasuje a nie to co zastanę na półce..
Edyta podpowiada że np taki Eltec potrafi wynająć dużą powierzchnię i mieć większość oferowanych towarów na miejscu, branża niemal ta sama.

W tym pierwszym mieście też jest chujnia, internetowy handel zniszczył stacjonarkę. Ile ja się najeździłem żeby sobie statyw kupić, nie jakiś kosmos - chciałem na miejscu porównać xproba z jakimś jego chińskim odpowiednikiem.
Teraz już korzystam(mocno powiedziane, zakupy dwa może trzy razy w roku) głównie w cyfrowe.pl, dlatego że mogę zamówić dowolny towar do testów w ich sklepie. Tak wybrałem pasek repo, czy ostatnio filtry nd
Nie jestem ekonomem, nie rozumiem czemu w Warszawie brak choć jednego sklepu wielkopowierzchniowego foto. Żeby w dziale ze statywami był wybór kilkudziesięciu podstawowych modeli od camrocka po gitzo. Analogicznie torby/plecaki, no normalna pełna oferta. Żebym mógł kupić to co mi pasuje a nie to co zastanę na półce..
Edyta podpowiada że np taki Eltec potrafi wynająć dużą powierzchnię i mieć większość oferowanych towarów na miejscu, branża niemal ta sama.
Ostatnio zmieniony 28 lut 2018, 09:15 przez namoamo, łącznie zmieniany 1 raz.
samżeśjestkatiusza!