Alkohole i fenole

off-duty
ODPOWIEDZ
samek

Re: Alkohole i fenole

Post autor: samek »

puch24 pisze: 22 mar 2018, 08:31 A kto pamięta, kiedy ostatnio widział 1000 Małych Błędów jadące? ;-)
Oj jadące to nie pamiętam.
Alem widział na zdjęciu. Mogę sobie przypominać, bom miał takową i jeden rok żem jeździł nią.
I rzeczone zdjęcie żem zrobił. Na kliszy jeszcze Panie i odbitkę mam!
Najśliczniejszy z wszystkich moich jeżdżących samochodów.

Edyta mówi, że pożyczymy z Wikipedii fotkę by zwizualizować.
Bo to prawie moje autko. Kolor nawet ten sam.
Nie miałem tak ładnych odpicowanych felg z talerzami.
I niestety tylne błotniki już miały nowsze wloty powietrza.
A ponieważ ja słabo dbający o mycie autek, to także tak skrząca nie była :)

Obrazek
puch24

Post autor: puch24 »

Tak, późniejsze wersje nie miały tych ładnych skrzeli, tylko proste wloty, dach chyba bez żebra wzmacniającego, no i tylną szybę bardziej płaską, która nie zachodziła tak na tylne słupki.
Ale wszystkie miały zbiornik paliwa w roli zderzaka, co średnio mi się podobało.
I w ogóle miałem wrażenie, że były one zrobione z mchu i paproci...
samek

puch24 pisze: 22 mar 2018, 12:23 Tak, późniejsze wersje nie miały tych ładnych skrzeli, tylko proste wloty, dach chyba bez żebra wzmacniającego, no i tylną szybę bardziej płaską, która nie zachodziła tak na tylne słupki.
Ale wszystkie miały zbiornik paliwa w roli zderzaka, co średnio mi się podobało.
I w ogóle miałem wrażenie, że były one zrobione z mchu i paproci...
Ojtam ojtam. Nie było tak źle :)
Moja miała te ładne wloty na początku, ale gdzieś w trakcie właściciel zmienił błotniki na plastikowe i tam już były te kratki.
I taką ją kupiłem. Byłem drugim właścicielem. I chciałem restaurować i takie tam. Ale potem mi na szczęście przeszło.
I w bagażniku woziłem worek z piaskiem :)
gavin

Post autor: gavin »

Za dużo mocy miała?
puch24

Wadą Tysiąca Małych Błędów była zbyt wiotka konstrukcja. Było to pierwsze nadwozie samonośne Škody, a dla lekkości, żeby ją litrowy silniczek uciągnął, zastosowano cienkie blachy.

Przez lekki przód była silnie podsterowna, co na zakręcie potrafiło się zmienić w gwałtowną nasterowność.
samek

Było jak było, ale przyznaję, że mam spory sentyment do 1000 MB.
Tam było troszkę fajnych 'smaczków', które po części w eksploatacji składały się na Małe Błędy :)
U mnie akurat wszystko działało jak miało. Ale inni borykali się z ustereczkami.
Np. wszystkie trójkątne szybki były otwierane korbką. Na każdych drzwiach były po dwie korbki. Do opuszczania większej i uchylania trójkątnej szybki.
Z rzeczy widocznych na powyższym zdjęciu, to jeszcze na prawym błotniku logos skody krył wlew do baku paliwa (pociągało się dźwigienkę pod kierownicą).
Obok była kolejna dźwignia. Opuszczała przednią blachę z logo - tę pod maską bagażnika. Tam był schowek na koło zapasowe.

Edyta marudzi, że należałoby coś wspomnieć w nawiązaniu do tytułu wątku.
W bagażniku mieściło się sporo flaszek.
puch24

To miałeś wersję Super De Luxe Extra Hiper.
Bo później w prostych 100-kach w tylnych drzwiach żadne okno się nie otwierało. :-P
gavin

Post autor: gavin »

Na trzeźwo to by się tym teraz jeździć nie dało :P
samek

Teraz?
Myślę, że współczesne pokolenia fejsbukowoinstagramowospajdersłebowe dokonały by linczu za zagrożenie dla społeczeństwa, które by miało miejsce poprzez poruszanie się takim wozem po ulicach.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

A ja poszedłem dziś za radą wpk i pojechałem do salonu mercedesa. Jedyne co mi spasowało to GLC 250 4MATIC Coupé. Po konfiguracji z tym wszystkim, co ma Kona, wyszło mi jakieś 244 tysie :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
ODPOWIEDZ