Błędy językowe
Re: Błędy językowe
Niewątpliwie godzę się ze stwierdzeniem, że religia to kult kapłanów. 

- Owain
- Nasz Czelnik
Cóż, Lena. A ja Ci napiszę, że cechuje Cię smutna megalomania oraz brak szacunku dla innych. Twoje pożal się boże teorie są próbą zakamuflowania oczywistego i bijącego zewsząd problemu z własną samooceną, samotnością, niespełnieniem. Jednakże pisząc o czopkach z hostią, niezależnie od twych teorii, jesteś po prostu słaba. Generalnie czuć straszną gimbazą emocjonalną.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Podobno jedno zdjęcie to dziesięć tysięcy słów.
Jacyś Chińczycy tak rzekli

Jacyś Chińczycy tak rzekli
- rbit9n
- Ribitibi
widzę, że koledze miesza się Triduum Paschalne ze Zmartwychwstaniem Pańskim. ale to nic. mnie bardziej zastanawia "co z Bogiem ma wspólnego, że ludzie żrą jak świnie".vid3 pisze:Wesołych Świąt!!!
Co może być w tych świętach wesołego?
Z czego i kto się cieszy?
Przestaję to rozumieć.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Tia... fakt.
- rbit9n
- Ribitibi
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Siadłem sobie do kompa, więc też napiszę, co myślę.
Krzysiek, trafne słowa.
Natomiast Metka...
Droga Pani XXXXXXX- moja dobra kobieto...
Zgadzam się z tym, co napisałaś o religii i kapłanach.
Jest jednak zasadnicze ale: sama, negując ich obłudę, jesteś obłudna do kwadratu. Bo propagujesz inną religię, obsadzoną - i to cybernetycznie - jakimś ojcem, synem, Adamem, Jezusem, Ewą, Jahwe - i uważasz, że skoro ona jest wg Ciebie lepsza-najlepsza-jedynie_słuszna, to należy ją nam wmawiać. Być może badasz nas, próbując szukać i pozyskać podobnych sobie. Ale przede wszystkim, uważasz nas za coś gorszego od siebie - zwierzęta ludzkie, czy wręcz byty wirtualne. Zupełnie jak wszelcy kapłani innych religii uważają swoje "owieczki" za bezmyślną trzódkę, którą należy sterować i doić dla własnych korzyści. Zabawne, nie? A raczej i śmieszne, i straszne.
Gardzisz nami, ale jednocześnie potrzebujesz nas jako publiczki dla swojego objawienia/iluminacji i swojej przez to rzekomej wyższości. Jak pierwszy lepszy klecha.
Dla mnie jesteś tylko obłudną hipokrytką i nieszczęśliwą socjopatką.
Tymczasem: Meee, beee, chrum-chrum, niech żyje wielka O'Meta!
Krzysiek, trafne słowa.
Natomiast Metka...
Droga Pani XXXXXXX- moja dobra kobieto...
Zgadzam się z tym, co napisałaś o religii i kapłanach.
Jest jednak zasadnicze ale: sama, negując ich obłudę, jesteś obłudna do kwadratu. Bo propagujesz inną religię, obsadzoną - i to cybernetycznie - jakimś ojcem, synem, Adamem, Jezusem, Ewą, Jahwe - i uważasz, że skoro ona jest wg Ciebie lepsza-najlepsza-jedynie_słuszna, to należy ją nam wmawiać. Być może badasz nas, próbując szukać i pozyskać podobnych sobie. Ale przede wszystkim, uważasz nas za coś gorszego od siebie - zwierzęta ludzkie, czy wręcz byty wirtualne. Zupełnie jak wszelcy kapłani innych religii uważają swoje "owieczki" za bezmyślną trzódkę, którą należy sterować i doić dla własnych korzyści. Zabawne, nie? A raczej i śmieszne, i straszne.
Gardzisz nami, ale jednocześnie potrzebujesz nas jako publiczki dla swojego objawienia/iluminacji i swojej przez to rzekomej wyższości. Jak pierwszy lepszy klecha.
Dla mnie jesteś tylko obłudną hipokrytką i nieszczęśliwą socjopatką.
Tymczasem: Meee, beee, chrum-chrum, niech żyje wielka O'Meta!

- Owain
- Nasz Czelnik
Święte słowa, Ojcze Przeorze, święte słowa... Jeśli już mam cenić jakieś systemy religijno-filozoficzne, to na pewno te, które skupione są na pokorze, szacunku do innych, wyciszeniu, wycofaniu, dawaniu siebie innym, udzielaniu pomocy itp. Gardząc czy to nami czy inną wizją w Jezusa, czy to wyzywając od głupków, ludzkich dzieci, czy pisząc o czopkach z hostii jest Ci bliżej to adolfianego narodowego socjalizmu czy koleżków z ISIS. Tamci też wyrzynać by chcieli swych szyickich braci, bo ich wiara w Allahu jest bardziej bardziejsza. Ale, ale. Moim zdaniem sęk tkwi w Twej zranionej duszy, bo znam ja wpisy z autopsji w tem stylu, kiedy niejako na wyrost, plując w twarz rzucamy światu wielkiego faka, bo tacyśmy strasznie ukrzywdzeni. Tedy radzę, pierdzielnij w kąt te swoje dyrdymały i pojedź wiosną na wycieczkę w Bieszczady. Przejdziesz po połoninach, oddechniesz a i może jakiego przyzwoitego chłopa spotkasz i ludziów polubisz 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
http://ostatnisort.blogspot.com/2012/05 ... 2b0zBlkhaQ
Koniecznie przeczytajcie ten tekst, a do tego zwróćcie szczególną uwagę na monolog Inkwizytora. Cały.
Tyle razy powtarzam, że Jezus z Nazaretu nie przyniósł tutaj żadnej religii.
Tym samym ja mam jakąś przynieść?
Nudzą mnie wasze projekcje, kiedy sięgacie do wnętrza was samych i zarzucacie mi coś co widzicie u siebie.
Odpowiedź jest w monologu Inkwizytora i we wprowadzeniu do niego.
Zwierzęta ludzkie przyniosą swoją własną wolność i złożą u stóp kapłanów.
Wolność, którą przyniósł Jezus, którą nie wiem czemu przynoszę ja w moich przemyśleniach.
Wolność, która ciąży zwierzętom tak jak nic innego na świecie.
Zwierzęta nie mogą być wolne.
Koniecznie przeczytajcie ten tekst, a do tego zwróćcie szczególną uwagę na monolog Inkwizytora. Cały.
Tyle razy powtarzam, że Jezus z Nazaretu nie przyniósł tutaj żadnej religii.
Tym samym ja mam jakąś przynieść?
Nudzą mnie wasze projekcje, kiedy sięgacie do wnętrza was samych i zarzucacie mi coś co widzicie u siebie.
Odpowiedź jest w monologu Inkwizytora i we wprowadzeniu do niego.
Zwierzęta ludzkie przyniosą swoją własną wolność i złożą u stóp kapłanów.
Wolność, którą przyniósł Jezus, którą nie wiem czemu przynoszę ja w moich przemyśleniach.
Wolność, która ciąży zwierzętom tak jak nic innego na świecie.
Zwierzęta nie mogą być wolne.