Szmelcwageny i inne

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Szmelcwageny i inne

Post autor: wpk »

Aha. ;)

Tak sobie myślę o tych betoniarkach... Mechanika takiej półpłynnej mazi chyba wymusza wielką ostrożność. Bo gdyby przy gwałtowniejszym przyspieszeniu takie 30 ton się rozchlustało, to zaczęłoby robić, co samo chce, a nie co chciałby kierowca. Ciekawe, z jaką prędkością wolno pokonywać zakręty...
Panie majster, jest tak czy nie?
namoamo

Post autor: namoamo »

Subaru? Good taste.

Maciek, Ty chyba wyolbrzymiasz. Przed chwila, siedzac na przystanku, przy skrzyzowaniu, obserwowalem start betoniarki. Ruszyla rowno z innymi autami. Ja mysle ze jakis nowy model, na sucho, to do tych przepisowych 40kmh rozpedzil by sie szybciej od Twojej Pandy..
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

puch24 pisze:Mój ma lat 13, a 150 nie jedzie po żadnej drodze, więc Ci nie powiem ile pali na autostradzie. Tzn może inaczej: jedzie, ale przez chwilę, z górki i z wiatrem.
I nie jest to już w ogóle przyjemne.
Natomiast przy 140 pali już zauważalnie ponad 10 litrów na 100 km, więc nie ma to wielkiego sensu. Staram się nie przekraczać 130, a zwykle jadę pomiędzy 100 a 120. Wtedy pali jakieś 6-7, może 7,5 - wg komputera. Nie chciało mi się sprawdzać dokładnie; wiem, że do wskazań komputera muszę dodać jakieś 10-15%, żeby znaleźć się w realu. A nawet w cauchanie.
pod górę, z góry, czy po płaskim. no i na którym biegu?

powiedzmy, że w zależności od nachylenia zbocza waha się między 4,8, a 6,5. na piątce, więcej nie mam. nie wiem jak wiarygodne jest spalanie tymczasowe, średnie ma odchył około 0,2.

co do betonu, to aż sprawdzę, jest koło nas fabryka betonu, wezmę leżak, krem z filtrem UV, spray na komary i poczynię adekwatne obserwacje. przy okazji sprawdzę, czy beton szumi.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

Widziałem na żywo dwie przewrócone betoniarki (oczywiście mowa o pełnych, bo pusta na boku to żadna radocha), z czego jedna wpakowała się prawymi kołami na pobocze i zsunęła do rowu, a druga na skrzyżowaniu Wołoskiej i Konstruktorskiej w Warszawie chciała skręcić w lewo na późnym pomarańczowym i na tzw. pełnej kurwie, tj. przy ok 30 km/h pięknie położyła się zajmując 3 pasy Wołoskiej (o proszę, jak czas szybko leci, to w 2013 było http://warszawa.tvp.pl/9870696/wywrocon ... -woloskiej ).
A przy jeździe na wprost czasami też chłopaki coś gubią, ale coraz rzadziej, przynajmniej w Warszawie, bo jak już pisałem jakiś czas temu na poważnie wzięli się za sprawdzianie masy pojazdów i tak jak kiedyś wozili po 10 metrów, tak teraz 9 to zwykle góra, a bywają dni, że i po 7,5-8 przyjeżdża. Ja, jak jadę za pełną betoniarką, staram się jednak nie podjeżdżać pod sam lej ;)
puch24

Post autor: puch24 »

Ja mam jakiś afekt do betoniarek. ;-)
Fakt, takim czymś z płynną tak ogromną masą trzeba jechać super ostrożnie, skoro na pełnej prędkości 30 km/h takie coś się przewraca.

To niech jeżdżą nocą.
Wprowadzić bezwzględny zakaz ruchu wszelkich ciężarówek (na prawo jazdy C) od 6 rano do 22.
namoamo

Post autor: namoamo »

puch24 pisze: 11 maja 2018, 10:07 Ja mam jakiś afekt do betoniarek. ;-)
Ja mam afekt do ich kierowcow, zabawna zbieznosc tego co przewoza z tym co maja w glowach :lol:
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Pies zdechł... Mamy przej****ne.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

puch24 pisze:Ja mam jakiś afekt do betoniarek. ;-)
Fakt, takim czymś z płynną tak ogromną masą trzeba jechać super ostrożnie, skoro na pełnej prędkości 30 km/h takie coś się przewraca.

To niech jeżdżą nocą.
Wprowadzić bezwzględny zakaz ruchu wszelkich ciężarówek (na prawo jazdy C) od 6 rano do 22.
Nie da się Panie. W nocy ludzie chcą spać, a nie słuchać betonowań. Zresztą czasami trafi się jakaś płyta, którą trzeba lać kilkadziesiąt godzin bez przerwy, więc gruszki latają non stop. Generalnie ruch ciężarówek w większych miastach jest ograniczony. Aby poruszać się po Warszawie w godzinach szczytu konieczne jest zezwolenie C16, a żeby wyjechać do centrum (o dowolnej porze) C5/C10.
puch24

Post autor: puch24 »

W Łodzi zakazany jest tranzyt przez miasto, odkąd otwarto A1. A nawet wcześniej zakazano, gdy nie było jeszcze A1, natomiast była wielka przebudowa trasy W-Z.
gavin

Post autor: gavin »

Owain pisze: 11 maja 2018, 10:40 Pies zdechł... Mamy przej****ne.
umar!
ODPOWIEDZ