Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: Owain »

Tutaj muszę stanąć w obronie RODO, bo nie wiem jeszcze do końca co psuje, ale przynajmniej prostuje bubel prawny istniejący od października 2001 r. Bubel ten polegał na włączeniu do tzw. danych wrażliwych (pochodzenie rasowe lub etniczne, poglądy polityczne, przekonania religijne lub filozoficzne, przynależność wyznaniowa, partyjna lub związkowa, dane o stanie zdrowia, kodzie genetycznym, nałogach lub życiu seksualnym) również danych dotyczących skazań, orzeczeń o ukaraniu i mandatów karnych, a także innych orzeczeń wydanych w postępowaniu sądowym lub administracyjnym. (Art. 29 ust 1 obecnej ustawy odo).

Czyli de facto pozwolenie na budowę czy decyzja o wymiarze podatku od nieruchomości byłą danymi wrażliwymi, a może i nawet nr paszportu, bo przecież taki numer jak i cały paszport wydawany jest w postępowaniu administracyjnym. Było to z pewnością za daleko posunięta, nieprzemyślana ostrożność. Obecnie art. 9 ust 1 RODO zawęża dane szczególne tylko do tej właściwej grupy, zaś odnośnie wyroków i orzeczeń precyzuje w art. 10, iż dotyczy wyroków skazujących i innych naruszeń prawa.

Natomiast uhahał mnie zapis z preambuły RODO (jak i sama preambuła, która stanowi niemal połowę RODO - czy jest ona w swych 173 punktach wiążącym przepisem?), który brzmi: Do takich danych osobowych powinny zaliczać się dane osobowe ujawniające pochodzenie rasowe lub etniczne, przy czym użycie w niniejszym rozporządzeniu terminu „pochodzenie rasowe” nie oznacza, że Unia akceptuje teorie sugerujące istnienie osobnych ras ludzkich.

Aha. Czyli to co się w szkole uczyłem, że istnieje rasa biała, żółta, czarna, metysi, kreole itp. to tylko teorie były? Bujdy niesprawdzone? Kurwa, znaczy że nie ma żadnych murzynów, indian, a japońce nie mają skośnych oczu? O kurwa, ale mi ulżyło.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A pamiętasz, co mamy napisane na górze forum? Po francusku? ;)
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Ovi, ja tylko cytowałem.
Nie mogę się mylić, bo nie ma w czym.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
puch24

Post autor: puch24 »

Ukryta zawartość
To forum wymaga zarejestrowania i zalogowania się, aby zobaczyć ukrytą zawartość.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

https://mamstartup.pl/prawo/13056/rodo- ... o-z-danymi

Dodano po 14 minutach 15 strzałach znikąd:
https://blog-daneosobowe.pl/czym-sa-dan ... e-wg-rodo/

Dodano po 8 minutach 42 strzałach znikąd:
Pkt 51 preambuły RODO: Przetwarzanie fotografii nie powinno zawsze stanowić przetwarzania szczególnych kategorii danych osobowych, gdyż fotografie są objęte definicją „danych biometrycznych” tylko w przypadkach, gdy są przetwarzane specjalnymi metodami technicznymi, umożliwiającymi jednoznaczną identyfikację osoby fizycznej lub potwierdzenie jej tożsamości.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Szanowni RODOwicze, ponieważ znacie moje dane osobowe, to nie macie wyjścia i, żyjąc w UE, jesteście ich administratorami. W związku z tym do północy oczekuję od każdego na stosowne oświadczenia zgodne z obowiązkiem informacyjnym RODO. W przeciwnym razie zmuszony będę podjąć stosowne procedury, w tym bretiks.
Administratorzy wszystkich danych - łączcie się!

PS Ja, jako autoadministrator swoich własnych danych, też muszę takie oświadczenie wysłać sam do siebie. Lem się w grobie uśmiecha sardonicznie...
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Proszę o wskazanie stosownego artykułu w RODO który taki obowiązek nakazuje.

Dodano po 6 minutach 23 strzałach znikąd:
Cała ta akcja informacyjna ma głownie na celu wyłudzenie zgód i danych osobowych.

Firmy zajmujące się mailingiem posiadają adresy email które nie są danymi osobowymi.
Zwykle klikając w - zgadzam się - jesteś przekierowany na stronę z prośbą o uzupełnienie/weryfikację danych.
Zgadzając się dajesz im za darmo zgodę którą muszą mieć na przetwarzanie danych osobowych oraz same dane wprost od właściciela.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

No właśnie - też proszę o.

Dodano po 14 minutach 51 strzałach znikąd:
A tak poza tym, białasy, to z RODO wynika, że cz4rnuch wcale nie jest murzynem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

A zupełnie serio, niektórych z nas trzeba poprosić o usunięcie stopek, które w połączeniu z imieniem i nazwiskiem wprasowanym w zdjęcie, a dodatkowo z avatarem przedstawiającym facjatę owegoż powoduje, iż osoba taka jest identyfikowalna w rozumieniu RODO :) Podobnież Ci, którzy imię i nazwisko mają wprasowane w zdjęcie i jeszcze swoją facjatę w avatarze (nawet bez stopki) o zmianę avatarów.
ODPOWIEDZ