Warte wzmianki obiektywy Tamrona
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Warte wzmianki obiektywy Tamrona
Tampon zdarzyło mi się komuś instalować - przy okazji przykresu, seria OB - ale zdjęć faktycznie nim nie robiłem. 

- poor
- Rich poor
Napisane na nim:
Tamron SP BBAR
2x
01F No. 5952088
Ode mnie- jak się dobrze ustawi to odwzorowanie 1:1
Z macro bajk.
Troce skomplikowany w montażu..taka przypadlosc Tamrona Adaptall 2
Z pięćsetki:
Muzyk uciekl

Widze Tatry

Zdjecia bez konwertera za to z OM.
01F to ten typowy standardowy telekonwerter Tamrona 2x.
Jest jeszcze 200F, specjalnie do jasnych teleobiektywów, współpracuje tylko z niektórymi obiektywami. Podobno był krótko produkowany i jest nie do kupienia obecnie.
No i jest 140F, 1,4x, też raczej do jasnych tele, ale nieco popularniejszy.
Jest jeszcze 200F, specjalnie do jasnych teleobiektywów, współpracuje tylko z niektórymi obiektywami. Podobno był krótko produkowany i jest nie do kupienia obecnie.
No i jest 140F, 1,4x, też raczej do jasnych tele, ale nieco popularniejszy.
- sorevell
Poor, a masz Tatry z 500 + TC?
- poor
- Rich poor
Co to za komin? 

Tak, pisałem o tym wcześniej. Teoretycznie można jednym adapterem obskoczyć kilka obiektywów, ale praktyczniej jest mieć adapter do każdego obiektywu, i ew. jakiś jeden do drugiego, rzadko używanego systemu.
Mocowanie adaptera na obiektywie nie jest bardzo trudne, ale jednak bardziej skomplikowane, niż po prostu zdjęcie i założenie obiektywu do aparatu. Może trochę bardziej przypomina mocowanie obiektywu Nikona z systemem króliczych uszu, gdzie trzeba dodatkowo zadbać o sprzężenie pierścienia przysłony z symulatorem przysłony.
- rbit9n
- Ribitibi
baj de łej, co do obiektywów lustrzanych, to chyba bym jednak wolał Tokinę RMC z bajonetem OM.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- poor
- Rich poor
Nie wiem.
Dodano po 4 minutach 25 strzałach znikąd:
Z mocowanie prawda do OM ,ale ma tez do EOS i Adaptall monruje się jak zwykly bagnet.Uszy na obiektywie to chyba jeszcze ma Mamiya 645.puch24 pisze: ↑23 lip 2018, 23:14Tak, pisałem o tym wcześniej. Teoretycznie można jednym adapterem obskoczyć kilka obiektywów, ale praktyczniej jest mieć adapter do każdego obiektywu, i ew. jakiś jeden do drugiego, rzadko używanego systemu.
Mocowanie adaptera na obiektywie nie jest bardzo trudne, ale jednak bardziej skomplikowane, niż po prostu zdjęcie i założenie obiektywu do aparatu. Może trochę bardziej przypomina mocowanie obiektywu Nikona z systemem króliczych uszu, gdzie trzeba dodatkowo zadbać o sprzężenie pierścienia przysłony z symulatorem przysłony.
Pewnym utrudnieniem przy montażu adaptera Adaptall-2 jest konieczność zaczepienia o pierścień przysłon jednego lub dwóch (zależnie od typu adaptera) zaczepów adaptera, związanych z symulatorem przysłony. Na szczęście są one sprężyste i nie jest to duży problem - niemniej jednak jest to dodatkowa czynność i trzeba o to zadbać. Nie jest to tylko zwykłe wycelowanie, obrócenie i zatrzaśnięcie adaptera.
Sprawdzałem, czy da się wymienić sam obiektyw Tamrona, zdejmując go z adaptera, zamocowanego w aparacie (bez wyjmowania adaptera z aparatu.
No więc nie bardzo. To znaczy da się, ale jest to bardzo niewygodne.
Jeśli mamy dwa obiektywy Tamrona i jeden adapter, jednak trzeba zdjąć obiektyw z adapterem, zdjąć adapter, przełożyć na drugi obiektyw, założyć do aparatu.
Sprawdzałem, czy da się wymienić sam obiektyw Tamrona, zdejmując go z adaptera, zamocowanego w aparacie (bez wyjmowania adaptera z aparatu.
No więc nie bardzo. To znaczy da się, ale jest to bardzo niewygodne.
Jeśli mamy dwa obiektywy Tamrona i jeden adapter, jednak trzeba zdjąć obiektyw z adapterem, zdjąć adapter, przełożyć na drugi obiektyw, założyć do aparatu.