Warte wzmianki obiektywy Tamrona
Re: Warte wzmianki obiektywy Tamrona
Konica AR (rules)!
Żawę ciągle ujeżdża swojego Konika...
A pisałem Ci, że nie zalecają, bo można zajeździć delikatny mechanizm napędu przysłony w aparacie.
Tak, Nikony przeważnie są najdroższe, bo ich, obok Pentaksów, można ciągle używać z syfrówkami, a pozostałe to już tylko dla ętuzjastów AO.
Naturalnie są niefirmowe adaptery do nowych systemów (EOS, Minolta A, bezlusterkowców), ale one to już tylko pierścień czy rurka, pozwalające zamontować obiektyw, bo niczego nie przenoszą.
Choć pewnie jakby się uprzeć, to by się dało zrobić taki adapter do Minolty A, bo ona ma jeszcze mechaniczny napęd przysłony. Tylko po co?
A pisałem Ci, że nie zalecają, bo można zajeździć delikatny mechanizm napędu przysłony w aparacie.
Tak, Nikony przeważnie są najdroższe, bo ich, obok Pentaksów, można ciągle używać z syfrówkami, a pozostałe to już tylko dla ętuzjastów AO.
Naturalnie są niefirmowe adaptery do nowych systemów (EOS, Minolta A, bezlusterkowców), ale one to już tylko pierścień czy rurka, pozwalające zamontować obiektyw, bo niczego nie przenoszą.
Choć pewnie jakby się uprzeć, to by się dało zrobić taki adapter do Minolty A, bo ona ma jeszcze mechaniczny napęd przysłony. Tylko po co?
- poor
- Rich poor
Ai-s, wg. mnie.
Dodano po 2 minutach 32 strzałach znikąd:
Ja mam do EOS, dziala swietnie z cyfra jak i negatywem.Montaz bezproblemowy, nie to co np: OM.
Dodano po 26 minutach 18 strzałach znikąd:
Jeszcze cos:

Dodano po 2 minutach 32 strzałach znikąd:
Ja mam do EOS, dziala swietnie z cyfra jak i negatywem.Montaz bezproblemowy, nie to co np: OM.
Dodano po 26 minutach 18 strzałach znikąd:
Jeszcze cos:

Nie wiem nawet, czy Tamron robił adapter oznaczony wprost AI-S. Na pewno były adaptery jeszcze typu Adaptall (nie -2), które miały królicze uszy, i adaptery Adaptall-2 w kilku wariantach z niewielkimi różnicami. Niektóre były oznaczone AI, a niektóre AI/E, i niektóre z nich miały wyżłobienie identyfikujce AI-S, natomiast nie miały oznaczenia AI-S.
Generalnie te najpóźniejsze najtrudniej kupić i bywają droższe, choć dla większości aparatów nie ma to znaczenia, zwłaszcza dla cyfrówek.
Praktycznie jedyne modele, które korzystają z wszystkich elementów AI to EM i FG-20 (ale tylko przy współpracy z w pełni do nich dedykowanymi fleszami SB-E i SB-19) oraz FG i F-301, a z wszystkich funkcji bagnetu AI-S tak naprawdę korzystają tylko FA, F-301 (poza ogniskową) i F-501. Może jeszcze w jakimś stopniu F4, ale też nie w pełni.
Generalnie te najpóźniejsze najtrudniej kupić i bywają droższe, choć dla większości aparatów nie ma to znaczenia, zwłaszcza dla cyfrówek.
Praktycznie jedyne modele, które korzystają z wszystkich elementów AI to EM i FG-20 (ale tylko przy współpracy z w pełni do nich dedykowanymi fleszami SB-E i SB-19) oraz FG i F-301, a z wszystkich funkcji bagnetu AI-S tak naprawdę korzystają tylko FA, F-301 (poza ogniskową) i F-501. Może jeszcze w jakimś stopniu F4, ale też nie w pełni.
Najstarszy (chyba) adapter Tamron Adaptall (nie -2) do Nikona pre-AI i AI, ale AI jest częściowe (jest symulator przysłony, nie ma przekazywania informacji o maksymalnym otworze obiektywu):
2018-08-11_14-09-56_NX30_Tamron Adaptall Nikon AI pre-AI_08110001_NX30_T1_100s_F16.00_60 mm_ISO3200 by Maciej, on Flickr
Chyba następny historycznie adapter Adaptall-2, Z pełnym AI, z oznaczeniem AI-E, co prawdopodobnie oznaczało dostosowanie do Nikona EM (informacja o maksymalnym otworze obiektywu, potrzebna do współpracy z dedykowaną lampą SB-E):
2018-08-11_14-18-37_NX30_Tamron Adaptall-2 Nikon AI-E_08110016_NX30_T1_160s_F16.00_60 mm_ISO3200 by Maciej, on Flickr
Kolejny, identyczny technicznie, do Nikona AI (pełne AI, z przekazaniem informacji o maksymalnym otworze obiektywu):
2018-08-11_14-14-11_NX30_Tamron Adaptall-2 Nikon AI_08110011_NX30_T1_200s_F16.00_60 mm_ISO3200 by Maciej, on Flickr
I ostatni, Adaptall-2, z zagłębieniem do wykrywania obiektywów AI-S, ale bez takiego oznaczenia. Technicznie nie wydaje się różnić czymkolwiek od wcześniejszego AI, poza tym wyżłobieniem do detekcji AI-S:
2018-08-11_14-17-03_NX30_Tamron Adaptall-2 Nikon AI-S_08110015_NX30_T1_160s_F16.00_60 mm_ISO3200 by Maciej, on Flickr

Chyba następny historycznie adapter Adaptall-2, Z pełnym AI, z oznaczeniem AI-E, co prawdopodobnie oznaczało dostosowanie do Nikona EM (informacja o maksymalnym otworze obiektywu, potrzebna do współpracy z dedykowaną lampą SB-E):

Kolejny, identyczny technicznie, do Nikona AI (pełne AI, z przekazaniem informacji o maksymalnym otworze obiektywu):

I ostatni, Adaptall-2, z zagłębieniem do wykrywania obiektywów AI-S, ale bez takiego oznaczenia. Technicznie nie wydaje się różnić czymkolwiek od wcześniejszego AI, poza tym wyżłobieniem do detekcji AI-S:

Takie tam:
2018-09-28_04-18-39 by Maciej, on Flickr
IMG_20180928_162035 by Maciej, on Flickr
2018-09-28_16-19-28_MK000446_WileyfoxStorm by Maciej, on Flickr

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Pozwę Cię.
O co, za co?
Czy mam stawać na ubitej ziemi?
Czy mam stawać na ubitej ziemi?
puszysty wincyj megapixeluf! wienksze dawaj
chcemy wincyj szczegóła

Lepiej zwróć uwagę na obiektyw trzysetkę, który ostrzy od 1,4 m, daje skalę 1:3,3, i ma układ optyczny kompensujący aberracje przy bliskich odległościach. 
Ale ma też wady.

Ale ma też wady.