Ja to próbowałem naświetlać wg tabelek, jakie dołączano na ulotkach do Fotopanu F, a potem kupiłem sobie taką kręconą tabelę naświetlań, i to się sprawdzało. Ale mój pierwszy problem polegał na tym, że nie wiedziałem, jak w tym cholernym aparacie nastawić czas naświetlania, bo nie wiedziałem, że robi się to przez podniesienie i przekręcenie pokrętła czasów PO naciągnięciu migawki. Ja wtedy dopiero zaczynałem uczyć się rosyjskiego, i oryginalna instrukcja miała dla mnie wiele tajemnic, a polskiej instrukcji nie miałem. Inna sprawa, że ta sytuacja BARDZO poprawiła moją znajomość rosyjskiego, bo po prostu zacząłem przebijać się przez instrukcję ze słownikiem.

Potem czytywałem też Sowietskoje Foto, i, nie chwaląc się, mój rosyjski, przynajmniej ten bierny, czytany, był o wiele lepszy niż moich rówieśników. Ale to dzięki temu, że hobby mnie do tego "zmusiło". To samo z angielskim, a nawet jestem w stanie coś tam przeczytać na te tematy jeszcze w paru językach, których nigdy formalnie się nie uczyłem. Magia hobby!