miałbym prośbę. mógłbyś zrobić i wrzucić fotkę jak u Ciebie wygląda pozycja popychacza informującego aparat o przysłonie, przy połączeniu Adaptall2 z Tamponem SP 500mm.
Pietrek, czarny suwak adaptera musi wskoczyć w wycięcie z boku obiektywu. Wszystko będzie dobrze.
Dodano po 1 minucie 6 strzałach znikąd:
A te zielone kropki masz dobrze ustawione. Jeden z tych pierścieni z zieloną kropką trzeba przekręcić i zablokować, ale tylko przy korzystaniu z Nikonów.
Dodano po 8 minutach 19 strzałach znikąd:
I sądzę, że z tym obiektywem dźwignia symulatora przysłony powinna zawsze być w pozycji "przysłona całkowicie otwarta", bo obiektyw nie ma przysłony i zdjęcie będzie zawsze robione przy takiej przysłonie, jaka jest w chwili pomiaru, czyli pełnej.
Pietrek, a rzeknij no proszę, czym doczyściłeś tę soczewkę w 01F?
Bo mnie też się trafił taki (celowo, tanio), z zamgloną tą przedostatnią silnie wypukłą soczewką; kupiłem go z myślą, że albo doczyszczę, albo go "zdeglassuję" (co podobno ludzie dość często robią właśnie z tymi zamglonymi) i będę miał pierścień pośredni do 52B - bo firmowego pierścienia 18F do 52B (BB) po prostu nie sposób kupić.
Qrdę, nie doczyściłem tej dżebanej soczewki...
Więc zdeglassowałem kombenter i mam pierścień pośredni do makro, tylko muszę wyczernić środek jakąś czarną matówką.
Kombenter 01F ma prawie dokładnie taką grubość, jak dedykowany pierścień 18F.