Aparaty do dupy

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Aparaty do dupy

Post autor: puch24 »

Nikon master of all masters!
puch24

Tak przy okazji, pamiętacie, co pisałem o dwóch typach sterowania przysłoną?

W jednych aparatach sprężyna w obiektywie stale domyka przysłonę, a mechanizm aparatu utrzymuje ją otwartą, i "ustępuje" w chwili zdjęcia. Przysłona przymyka się pod wpływem siły sprężyny w obiektywie. Tak ma np. Nikon, Pentax, Konica AR, Minolta MD, Praktica PB.

W innych aparatach przysłona w obiektywie jest stale otwarta, i domykana jest w chwili zdjęcia przez mechanizm aparatu. Tak ma np. M42, chyba Canon FD, chyba Olympus OM, i Fujica AX, a także obiektywy Tamron Adaptall (-2).

Muszę se kupić jakiegoś Canona FD i jakiegoś OM... ;-)
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Post autor: poor »

Nie, ale wiedze nalezy utrwalać.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Utrwalaczem U1?
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Jezeli go produkuja, to polecam inne zastosowanie.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

ja to bym se kupił topcona super DM.

co do OM, to w obiektywie jest sprężyna, ale do otwierania przysłony, którą zamyka aparat, domyka.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

To jest rozwiazanie.
puch24

Czyli w OM jest stale otwarta, także gdy obiektyw jest zdjęty z aparatu i nastawiony np. na 16 czy 22?
Tak myślałem.
Tak ma M42, Fujica AX, i właśnie Tamron, i Canon FD chyba też. Aparat w chwili zdjęcia przymyka przysłonę.

W innych systemach jest odwrotnie - sprężyna w obiektywie stale dąży do domknięcia przysłony, więc po zdjęciu obiektywu z aparatu, jeśli przysłona jest ustawiona na 16 czy 22, przysłona sama się domyka.
W chwili zdjęcia aparat "pozwala" przysłonie domknąć się do odpowiedniego otworu, bo dźwignia w aparacie "ustępuje".
Ten system chyba przeważa - tak mają Nikony, Pentaxy, Minolta MD i A, Konica AR, Praktica PB, chyba Contax/Yashica, itp.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

co więcej. podgląd głębi ostrości załatwia guzik na obiektywie, dzięki czemu nie dość, że każdy aparat serii OM ma DOF, ale także można bez aparatu sprawdzić, czy przysłona się domyka i czy się wartko otwiera. można też, w przeciwieństwie do canona FD sprawdzić, czy popychacz jest popychany przez teoretyczny aparat, bo tu się nic nie blokuje, nic nie przesuwa względem bagnetu, jakby to był M42, a nie sophisticated bagnet.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

No, bagnet FD jest faktycznie sophisticated - chyba najbardziej ze wszystkich, o jakich słyszałem.
Canon nawet próbował mu dorobić AF - najpierw w 1981 zrobili taki "standalone" zoom 4/35-70, z własnym układem detekcji ostrości, który działał z każdym aparatem FD.
Potem opracowali model T80 i trzy obiektywy do niego - układ detekcji ostrości był w aparacie, silniki napędowe - w obiektywach, zasilanie - z aparatu, i wszystko to jeszcze bardziej skomplikowało bagnet FD. Na szczęście zarzucili ten pomysł i opracowali EOSa z bagnetem EF.
Canon w materiałach reklamowych podkreślał tę zaletę bagnetu FL i FD, że przy zakładaniu i zdejmowaniu obiektywu nie następował obrót jednego względem drugiego i tarcie, które powodowałoby zużycie elementów, i potencjalnie jakieś luzy. Obracał się tylko pierścień blokujący.
ODPOWIEDZ