Aparaty do dupy

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Re: Aparaty do dupy

Post autor: wpk »

Ale pierdolicie.
Awatar użytkownika
sorevell

Post autor: sorevell »

A propos pierdolenia, ktoś mi wytłumaczy co to takiego "aparat systemowy"?

Obrazek
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Już było... Nie rozumiesz - nie ma Cię. Anielski orszak...
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Staram się już nie zaglądać do wątków Z.
Od tego bicia piany rzygać się chce.
Co będzie czas pokaże.
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Post autor: poor »

Ktos widzial, ktos macał..?
puch24

Post autor: puch24 »

Ale pierdolicie... :-D

Dodano po 4 minutach 33 strzałach znikąd:
sorevell pisze: 19 lis 2018, 21:19 A propos pierdolenia, ktoś mi wytłumaczy co to takiego "aparat systemowy"?
Czytanie ze zrozumieniem? ;-) :-P

Przecież jasno to wynika z tego tekstu, że jest to takie cuś, czego do tej pory nie było, a teraz już jest, bo Nikon w końcu zrobił... :-D
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

chodzi o system gry w totka.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
vid3
Kontakt:

Post autor: vid3 »

Aparat systemowy kojarzy mi się z aparatczykami.
puch24

sorevell pisze: 19 lis 2018, 21:19 A propos pierdolenia, ktoś mi wytłumaczy co to takiego "aparat systemowy"?

Obrazek
A tak bardziej serio, to podejrzewam przedruk (może tylko "mentalny") jakiegoś niemiecko- bądź anglojęzycznego tekstu, bo tam ostatnio zaobserwowałem używanie terminu "Systemkamera/system camera" z pominięciem słowa "mirrorless" w odniesieniu do tej grupy aparatów. Już za długo im jest napisać "systemowy bezlustrowy".
puch24

Dzika Fuj

Wiem, że to chaotyczne i pewnie nikogo nie obchodzi, ale piszę tak czy tak.

Tym razem parę słów o obiektywach do Dzikiej Fuji AX.

Według mojej najlepszej wiedzy (ale bez stuprocentowej pewności), Porst brał od Fuji tylko obiektywy 50-55 mm, czyli standardowe, a i to nie wszystkie.
Na pewno brał sztandarowego X-Fujinona-X 1,2/50, standardowe X-Fujinony 1,6/55 (starszy) i 1,6/50 (nowszy, zupełnie inny obiektyw), i podstawowe 1,9/50. Chyba nie brał natomiast najbardziej ekonomicznego X-Fujinona 2,2/55.

Nie wiem, skąd pochodziły inne obiektywy Porsta z bagnetem Fujica AX, ale raczej na pewno nie były to ani Fujinony, ani bardziej ekonomiczne Fujinary. Mają inne parametry i inny wygląd.

Obiektywy do Fujiki, firmowane przez Porsta, mają oznaczenie X-M (niektóre uproszczone 50-tki tylko X). Porównywałem je do różnych innych obiektywów, i nie doszedłem, kto był ich producentem. O ile w przypadku obiektywów M42 czy P-K można dopatrzeć się podobieństw do np. Cosiny, o tyle obiektywy X-M (X) nie są podobne do innych mi znanych. Trudno więc mi stwierdzić, kto je dla Porsta produkował, poza tym, że mają one napis Lens Japan. Lepsze obiektywy X-M miały też czerwone oznaczenie powłok przeciwodblaskowych GMC. Standardowe obiektywy pochodzące od Fujiki miały napis Porst Color Reflex; szerokokątne - Porst WW-Makro, a tele - Porst Tele. Poza tym, Porst oznaczał na oprawie konstrukcję obiektywów chyba tak samo, jak robił to Olympus - literami alfabetu: D to chyba obiektywy 4-soczewkowe, E-pięciosoczewkowe, F-sześcio, G-siedmio, H-ośmio. Tele-zoom ma literę M, co sugeruje chyba 13 soczewek...
ODPOWIEDZ