Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
samek

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: samek »

cz4rnuch pisze: 28 lis 2018, 08:56 A wersja 35/1.4 pod FE różni się czymś od klasyka pod M? Oprócz wyglądu rzecz jasna? Bo cena dużo wyższa.
Se troszku poczytałem i różnica wg mnie fajna, to znaczy zmniejszenie minimalnej odległości ostrości - 30 cm, a w starszym rzekomo 70.
No i kontakty - coś tam marudzą o lepszym ostrzeniu i współpracy z stabilizacją.
No kurde no zaczyna A7III z tym szkłem wyrastać na mojego faworyta do zastąpienia GRa. Fajne, w miarę kompatkowe.
Jakby tak do tego jeszcze 75 Heliar. Zaczynam myśleć coraz poważniej o zrobieniu sobie prezentu w przyszłym roku.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

A7 za GRa? "W miarę kompaktowe"? Jaja sobie raczysz robić.
samek

wpk pisze: 28 lis 2018, 09:37 A7 za GRa? "W miarę kompaktowe"? Jaja sobie raczysz robić.
Pamiętaj, że mam Nikona D800 :)

Robię coraz mniej fotek i ta tendencja raczej się utrzyma.
Coraz bardziej widzę, że nie chce mi się sięgać po Nikona i robię GRem.
A to znowu czasami wkurza ze względu na otrzymany obrazek.
Dobrze pamiętam co kiedyś robiłem i czym i co mi wystarczało.
I dlatego staram się przestawić (na razie w głowie), że tylko a7 i 35.
Jeśli w końcu się odważę, to może dojdzie coś ok. 80mm do portretu. I koniec.

BTW - u Ciebie w końcu widziałem, jak się manualnie soniakiem ostrzy i już wiem, że mi to wystarczy.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

samek pisze: 28 lis 2018, 09:35Se troszku poczytałem i różnica wg mnie fajna, to znaczy zmniejszenie minimalnej odległości ostrości - 30 cm, a w starszym rzekomo 70.
No i kontakty - coś tam marudzą o lepszym ostrzeniu i współpracy z stabilizacją...
Też troszeczkę poczytałem https://phillipreeve.net/blog/review-vo ... e-classic/ Wygląda mi na to, że nie ma sensu dopłacać do wersji FE, bo subiektywnie brzydsza, sprawę MDFu załatwia przelotka, którą podlinkował Seba, a ułatwiacze przy ostrzeniu to dla mnie są utrudniacze (akurat tu sobie jaj nie robię). No i ogólnie chyba szkiełko nie jest aż takie fajne. 40 chyba fajniejsza, choć ten jej bokeh budzi we mnie jakieś dziwne lęki.

PS Sam Nocton waży tyle co GR. Jeśli masz duże kieszenie to jakoś 7kę w nie wepchniesz, ale to raczej nie jest to samo.
samek

cz4rnuch pisze: 28 lis 2018, 09:58 ...sprawę MDFu załatwia przelotka, którą podlinkował Seba...
O ciekawe.
Jak pisałem powyżej, to ja na razie teoretyk jestem.
Ale kierunek się zawęża.
Zdecyduję się, to już podejrzewam w czym będę przebierał kupując.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

cv 35 1.4 pod E jest raczej kiepskie, optycznie mz będzie lepszy 40 1.4 z przelotką, chyba że cięższy 40 1.2 pod E, który powinien być podobny do 40 1.4

Przelotka super się sprawdza, mała, lekka, niezauważalna wzrokowo i wagowo. 90% skręcona, ale jak się chce to można przekręcić i MFD maleje do ok. 35 cm.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
gavin

Post autor: gavin »

a wiela za gieera?
samek

Dzięki chłopaki za uwagi. Jeszcze trochę powalczę z sobą i coś z tym zrobię.
cz4rnuch pisze: 28 lis 2018, 09:58 PS Sam Nocton waży tyle co GR. Jeśli masz duże kieszenie to jakoś 7kę w nie wepchniesz, ale to raczej nie jest to samo.
Tu nie o kieszeń i wagę chodzi. Wiem, że GRa nic nie przebije. Zresztą go nie wyrzucę i czasami na ulicy go wyjmę.
gavin pisze: 28 lis 2018, 10:13 a wiela za gieera?
Jak powyżej :)

Jeśli się zdecyduję, to wszystko nikonowe pójdzie pod młotek.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Ja bym jeszcze rozważył samyego 35/2.8 Tani, mały, lekki. Taka 35 na wakacje na dzień, a na noc, wieczór itp. oraz na artystyczne fotki ;) to nokton 40 1.4.

Ale jakbym miał nieograniczoną kasę to voitek 40 1.2 na noc i Loxia 35 2.0 na dzień. Batis 18 na szerokości.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
gavin

Post autor: gavin »

Kupie giereera!
ODPOWIEDZ