Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: Owain »

Po miodzie mam zgagę. Załatw piwo, albo sam przywiezę ;)

wpk - ale zjemy blat, czy d90? :D
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Teraz jest chyba lepiej z mieszkaniami, jest wybór, można sobie wybrać wewnętrzne urządzenie mieszkania, czasem nawet umieszczenie ścian działowych, itd. Oczywiście jeśli ma się $.
Kiedyś po 20 latach oczekiwania "brało" się takie mieszkanie, jakie "przypadło", i człowiek musiał być szczęśliwy, że w ogóle.
Moje bloki były wykańczane przez więźniów. Facet z ADMu, który pokazywał mieszkanie, mówił, jak to wyglądało. Trzeba było stać przy nich i pilnować. Jak np. malowali ściany, to jeśli odwróciło się wzrok, pędzel się zatrzymywał na ścianie. Jak się spojrzało po 10 minutach, pędzel stał na ścianie w tym samym miejscu.
A jeszcze wcześniej kable układali elektrycy. W niektórych miejscach przewody nie były podłączone do zacisków. Po prostu luźno wisiały. Prawdopodobnie chodziło o to, by po odebraniu mieszkania wezwać specjalistów ze stojącego w pobliżu barakowozu, żeby usunęli usterkę. Niestety, nacięli się w swoich zamiarach, bo sam to ponaprawiałem. ;-)
Niestety, niektórych niedoróbek nie dało się usunąć, jak np. nieprawidłowych połączeń obwodów do bezpieczników. Zamiast, żeby być w zgodzie ze specyfikacją, pociągnąć w tej samej ścianie równolegle dwa kable, jeden od bezpiecznika 16 A do gniazda w kuchni, a drugi od bezpiecznika 10 A do gniazda w małym pokoju, pociągnęli jeden kabel i rozprowadzili go do dwóch gniazdek po dwóch stronach tej samej ściany. Podobnie zrobili z łazienką i dużym pokojem, które powinny być na oddzielnych bezpiecznikach, a są na jednym. W ten sposób spokojnie na jednym mieszkaniu mogli skręcić na lewo z 10 - 15 metrów przewodów jak nic, i sprzedać gdzieś na boku.
Poza tym, w niektórych mieszkaniach przewody do lamp sufitowych podłączono tak, że wyłączniki przerywały przewód zerowy a nie przewód fazowy. W efekcie lampy są zawsze pod napięciem i trzeba uważać przy podłączaniu itp., i zawsze wyłączać bezpieczniki. Na szczęście bezpieczniki przerywają fazę a nie przewód zerowy! :-D
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Konkubina? Rety... Skoro tak nieładnie o niej napisałeś, to musi być biała.

A d90 rozwalcujemy na blacie i zjemy obydwóch.
puch24

cz4rnuch pisze:Życzę Ci jak najlepiej, ale te same słowa słyszałem od kumpla kilka lat temu, tzn: "Fajny mam widok. Dobrze, że mi bloku zasłaniającego oczko wodne nie postawili". Dziś już tak nie mówi.
Też znam ten tekst. Mnie bezpośrednio pod oknami niczego nie wywalili, i chyba raczej tego nie zrobią, ale znam takich, którzy cieszyli się pięknym widokiem... do czasu. Teraz mają piękny widok na gołą betonową ścianę albo kuchnię sąsiada... :-( Albo biuro pełne ludzi, którzy z kolei też mają nieskrępowane widoki "domieszkaniowe".
I jak tu mieszkać bez gęstych firanek, które uważane są za przejaw małomiasteczkowego czy wręcz wiejskiego gustu?
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Nie no Puch, na tyle ogarniam, umiem nieźle połączyć to i owo, zrobiłem w sumie większość mebli w swoim mieszkaniu i sporo elektryki. Natomiast mieszkałem w wielkiej płycie, post-stalinowskiej cegle, tanim pustaku z lat 90tych i to obecne jest akurat dość spoko.
puch24

Wracając do adremu, nie podłączej tej efajki do laptopa, bo w końcu naprawdę coś pójdzie z dymem. Myślę, że to ona jest winna. Czy jak podłączasz samego lapka, nie ma żadnych problemów? Bo zasilacze laptopów też niestety potrafią robić niespodzianki.
A efajkę podłączaj bezpośrednio do zasilacza USB, najlepiej przez jakąś listwę z własnym bezpieprznikiem.
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Tak zrobię. I jak stwierdziłeś - ona jest winna. :D Dobranocki:)
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

[/quote]Konkubina mówi, że się zgadza. Odmrozimy bigos i zamówię najlepsze miody.[/quote]

Bigos należy zamrażać i odmrażać, dodając mięsiwa różne i kiełbasy.
Można też bigosować, ale to trochę co innego.
Ostatnio zmieniony 04 sty 2017, 22:42 przez Meliszipak, łącznie zmieniany 1 raz.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze:Po miodzie mam zgagę. Załatw piwo, albo sam przywiezę ;)
Skoro Ci nie pasuje czwórniaczek od mojego ojca to postaram się o jakieś siki specjalnie dla Ciebie, bo z tego co się orientuję to żona ma jakieś podniebienie.
wpk pisze:Konkubina? Rety... Skoro tak nieładnie o niej napisałeś, to musi być biała.
Córka młynarza, bo tako nigger lubię się poczuć paniskiem. Poza tym ciężko tu w waszym kraju o fajną czekoladkę.

puch24 pisze:Teraz jest chyba lepiej z mieszkaniami, jest wybór, można sobie wybrać wewnętrzne urządzenie mieszkania, czasem nawet umieszczenie ścian działowych, itd. Oczywiście jeśli ma się $.
Kiedyś po 20 latach oczekiwania "brało" się takie mieszkanie, jakie "przypadło", i człowiek musiał być szczęśliwy, że w ogóle.
Moje bloki były wykańczane przez więźniów. Facet z ADMu, który pokazywał mieszkanie, mówił, jak to wyglądało. Trzeba było stać przy nich i pilnować. Jak np. malowali ściany, to jeśli odwróciło się wzrok, pędzel się zatrzymywał na ścianie. Jak się spojrzało po 10 minutach, pędzel stał na ścianie w tym samym miejscu.
A jeszcze wcześniej kable układali elektrycy. W niektórych miejscach przewody nie były podłączone do zacisków. Po prostu luźno wisiały. Prawdopodobnie chodziło o to, by po odebraniu mieszkania wezwać specjalistów ze stojącego w pobliżu barakowozu, żeby usunęli usterkę. Niestety, nacięli się w swoich zamiarach, bo sam to ponaprawiałem. ;-)
Niestety, niektórych niedoróbek nie dało się usunąć, jak np. nieprawidłowych połączeń obwodów do bezpieczników. Zamiast, żeby być w zgodzie ze specyfikacją, pociągnąć w tej samej ścianie równolegle dwa kable, jeden od bezpiecznika 16 A do gniazda w kuchni, a drugi od bezpiecznika 10 A do gniazda w małym pokoju, pociągnęli jeden kabel i rozprowadzili go do dwóch gniazdek po dwóch stronach tej samej ściany. Podobnie zrobili z łazienką i dużym pokojem, które powinny być na oddzielnych bezpiecznikach, a są na jednym. W ten sposób spokojnie na jednym mieszkaniu mogli skręcić na lewo z 10 - 15 metrów przewodów jak nic, i sprzedać gdzieś na boku.
Poza tym, w niektórych mieszkaniach przewody do lamp sufitowych podłączono tak, że wyłączniki przerywały przewód zerowy a nie przewód fazowy. W efekcie lampy są zawsze pod napięciem i trzeba uważać przy podłączaniu itp., i zawsze wyłączać bezpieczniki. Na szczęście bezpieczniki przerywają fazę a nie przewód zerowy! :-D
Ja lubię mieszkać w centrum a z moimi zarobkami i spadkiem po babci było mnie stać tylko na wielką płytę więc przerobiłem wymianę instalacji elektrycznej, likwidację "zapawlaczenia", zbudowanie kibla i łazienki od podstaw, prostowanie ścian, wymianę podłóg, okien i metalowych framug drzwiowych, remont kapitalny kuchni, malowanie i korektę instalacji grzewczej. A, że jestem ludnością napływową to z tych pięknych 4 miesięcy 2 spędziłem z budowlańcami. Minusem jest to, że pewnie w płucach mam z 30 deko azbeztu, ale za to zasypiam nawet przy wierceniu dziur w żelbecie.

PS Da tu się do jasnej ciasnej zrobić po bożemu multicytat?

Dodano po 5 minutach 35 sekundach:
Meliszipak pisze:...Bigos należy zamrażać i odmrażać, dodając mięsiwa różne i kiełbasy...
Nie ma problemu. Ojciec potrafi wszystko więc na zamówienie mam też zajebiste kiełbasy.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Chyba:
Cytujesz, a potem w trakcie edycji zaznaczasz kolejne z listy na dole.
Chyba...
ODPOWIEDZ