O-Palenicowanej?
Czapka
- abishai
- Osia mówiła - Abiszabi
Re: Czapka
Skąd taka agresja i złośliwość?rbit9n pisze:dać w mordę i wywalić.
Pewnie przydepnął pejsa w łazience, to zły na wszystko i wszystkich;)
- rbit9n
- Ribitibi
to jedna ze złotych myśli doktora Štrosmajera. a musisz wiedzieć, że złote myśli dra Štrosmajera, są niczym platyna.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
- poor
- Rich poor
- rbit9n
- Ribitibi
problem w tym, że jak ma dobrą temperaturę, to ma złą bańkę i odwrotnie, jak na dobrą temperaturę, to ma złą bańkę.
- poor
- Rich poor
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Masz z bańki.
- vid3
- Kontakt:
- rbit9n
- Ribitibi
w sumie dobre pytanie, bowiem idealnym źródłem światła w przypadku powiększalnika kondensorowego jest nieskończenie mały emiter, czyli punkt. niestety powiększalnik z punktowym źródłem światła jest bardzo problematyczny, bowiem musi mieć wszystko tip-top, od konstrukcji po negatyw, bowiem nie wybacza on żadnych błędów. żarówka musi być idealnie w ognisku, soczewki kondensora nie mogą mieć najmniejszej skazy, negatyw musi być bez najdrobniejszego pyłku, rysy, zacieku, czy nocnej zmazy. taki powiększalnik daje obraz obrzydliwie ostry, ziarnem można ciąć gałkę oczną, niczym brzytwą. w każdym razie żeby nieco ułatwić życie fotolubitielom, zaczęto miast punktu stosować żarówkę mleczną. musi być mleczna, bo inaczej byśmy wszędzie widzieli wolframowe włókno rozżarzone, a nie fotogram. jako że taka lampka LED udająca żarówkę zbudowana jest z kilkunastu lub kilkudziesięciu diod, to tym bardziej. no, chyba że byśmy mieli wystarczająco silną diodę pojedyncza, tedy faktycznie można by się pokusić.
Dodano po 1 minucie 31 strzałach znikąd:
można poczytać.
Fajne.