Sony FE 4/70-200 G OSS, w którym przód oddziela się od tyłu. Zdaje się, że nie jest to odosobniony problem, tylko raczej powszechny w telezoomach Sony.
No, niestety, pewnie tylko dla członków grupy, do której ja należę (choć nie mam A7).
Przednia część z pierścieniem zoomowania gibie się względem części tylnej, sztywnej, tubusu. Obiektyw nie rozpadł się jeszcze całkowicie i nie podzielił na dwa, ale jest wyraźny luz, jakby na dole trzymała go jakaś śrubka, a na górze puściła.
Zdaje się, że już kilka razy słyszałem o tym problemie w tym obiektywie. Po prostu jest słabo zbudowany mechanicznie. Kiepsko, jak na obiektyw, który kosztuje ok. 6-6,5 tys. zł.
Pany, tak na szybko. Żona bierze a6000 na Filipiny ale nie chce tachać ładowarki i zapasowej bateryjki - jak działa ładowanie przez aparatke? podpina się kabelek usb i ładuje, na wyłączonym aparacie? Trwa to dłużej niż w ładowarce, są jakieś plusy ujemne tego rozwiązania?
Tak, na wyłączonym. Działa ok, czas trochę chyba dłuższy, ale bez przesady. Same plusy, bo mając ładoware zew. można na raz ładować 2 aku, no chyba że ma się ładoware zew. na 2 aku to wtedy 3 na raz, no chyba że ma się 2 ładowary zew na 2 aku to wtedy 5, no chyba....