Kota dawno nie było

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
Krzych_g

Re: Kota dawno nie było

Post autor: Krzych_g »

Obrazek

z testów Y35/2 :P
Ligo

Post autor: Ligo »

Dobry kot!
Nie gryzie.;-)

To Yashica, czy Yongnuo?
Krzych_g

Post autor: Krzych_g »

Youngnuo :)
Nawet jestem mile zaskoczony :)
Ligo

To jak ja.:-)
Paczpan, kińczyk, a zdjęcia robi...
puch24

Post autor: puch24 »

Ale todoKwanona?

Ciekaw jestem, jak to się ma do wersji do Nikona.
Apteczni przetestowali go w wersji do Kwanona (do Nikona jeszcze nie było) i zjebali go od góry do dołu.
Z kolei na tej rosyjskiej stronie radojuva opisali go pochlebnie. Na APS-C, jeśli dobrze pamiętam, wypada optycznie niewiele gorzej niż Nikkor AF-S DX 1,8/35 (a ma mniejszą aberrację chromatyczną), a ogólnie lepiej niż stary Nikkor AF-D 2/35.
Ligo

puch24 pisze: 04 mar 2019, 01:14Apteczni przetestowali go w wersji do Kwanona (do Nikona jeszcze nie było) i zjebali go od góry do dołu.
Z kolei na tej rosyjskiej stronie radojuva opisali go pochlebnie.
Tu bym bardziej wierzył Rosjanom (sic). :shock:
Wersja kanonowa, po exifie widzę, że Krzychu focił na 5D, zresztą ja też.
puch24

Optyczni przeprowadzają testy optyczne i robią zdjęcia.
Radojuva tylko robi zdjęcia, bo nie mają labu. Ocena jest więc dość subiektywna.

Napisali:
"Качество изображения находится на пристойном уровне. Чтобы долго не расписывать: YONGNUO 35mm f/2 оптически не хуже оригинального Nikon AF Nikkor 35mm 1:2D.

YONGNUO 35mm f/2 уступает Nikon DX AF-S Nikkor 35mm 1:1.8G по разрешающей способности, но выигрывает по хроматическим аберрациям." No i Yongnuo jest pełnoformatowy, choć rogi ma takie sobie.

http://radojuva.com/2017/07/yongnuo-yn- ... ent-256275

Wytknęli różne niedostatki, jednym z nich jest słaba powtarzalność trafiania z AF, gorsza niż w przypadku obiektywów Nikona. Z niektórymi aparatami rozładowuje baterie, nawet gdy aparat jest wyłączony, dioda zapisu na kartę potrafi migać sama z siebie, a obiektyw raportuje do aparatu fałszywe dane o odległości, co może wpływać na pomiar światła. Poza tym, do obiektywu nie ma profili (wgrywanych do aparatu), korygujących dystorsję, aberrację chromatyczną czy winietowanie.
Ligo

Ja bukwy zabył...
Ale kto co lubi, jedni wolą patrzeć na tabele, inni na foty.
A z fot mi wynika, że nie jest zły, natomiast biorąc pod uwagę cenę, jest całkiem bardzo dobry.:-)
Ale to kanonowy. A jak pracuje nikonowy - nie mam różowego pojęcia.
puch24

Schemat optyczny jest prawie identyczny jak Canona EF 2/35. Więc pewnie wersja YN do Ca jest optycznie identyczna, na poziomie tych starych obiektywów. Ni AF(-D) 2/35 jest podobno trochę gorszy optycznie, i używany kosztuje prawie 2x tyle, co YN nowy, ale za to gwarancja kompatybilności, choć bez silnika.
Oczywiście najlepiej byłoby kupić pełnoformatowego Nikkora AF-S 1,8/35 G (FX), ale on kosztuje prawie dwa kafle. Czy jest 4 x lepszy od YN?
Awatar użytkownika
poor
Rich poor

Post autor: poor »

kot uciekl:
Obrazekkot_K by jan pur, auf Flickr
ODPOWIEDZ