Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
samek

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: samek »

cz4rnuch pisze: 07 mar 2019, 10:59 PS Vojtka można mieć z AFem. Trza tylko do niego dokupić https://www.optyczne.pl/9393-news-Adapt ... miera.html Dlatego też, choć nigdy nie miałem, uważam, że Vojtki z mocowaniem FE są bez sensu. Droższe, brzydsze, bez AFu, żeby chociaż ostrość albo jakie co inne optyczne poprawili.
To skoro tak se sprzętowo marudzimy, to takie adaptery z AF, to dla mnie są bez sensu.
Do 40 mm ogniskowej na FF, mając drobinę wiedzy i wspomagacze współczesnych tzw. bezlusterkowców, można spoko działać bez AFu.
Przyda się trochę skupienia przy mocno otwartych szkłach, ale od 2.8 to luz.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Ja tam sobie ogólnie z bezafem nie radzę. Pikingi, lupki, kliny i inne cuda są fajne, ale do focenia spokojnych tematów. Jak coś się rusza to u mnie jest po prostu loteria. Wtedy się żegnam, zamykam oczy i walę serią, a nuż wpadnie coś w miarę ostrego.
gavin

Post autor: gavin »

No dokładnie o to tu idzie. 35ka to do focenia szerszego planu, biegajacych dzieci itp, tu nie ma czasu na lupki, do focenia gałęzi spoko manuale ogarniam Już bardziej 85ke bez afu bym wolał niż 35ke.
puch24

Post autor: puch24 »

gavin pisze: 07 mar 2019, 09:14 Kurde Sony FE system bez szkieł :P Nie ma co kupić.
Od samego początku twierdzę, że to największa wada tego "systemu", że to nie jest żaden "system", że Sony do tej pory nie pojęło, co to znaczy "aparat systemowy", że nie wystarczy sam korpus wyładowany ficzerami i dwa zoomy.
samek

Post autor: samek »

Coś robaczki kręcicie.
Przy 35 mm (że nie wspomnę o 28) średnio głębia jest taaaaka, że spoko.
No chyba, że mowa o 1.4 - tu się trzeba ciutkę mocniej skupić.
Ale z tego co widzę, to płacz jest o 35 z f2, a nawet f2.8 styknie.
Przy tele typu 85 mm już jest ciutkę inna rozmowa.

Woytek ma rację gadając o dalmierzu do MF - one do tego są świetne.
Ae ja się będę upierał, że ten fokuspiking, com go dotychczas dotknął, styka.
A jeszcze mamy możliwość powiększania przy mocnych szczegółach.

Ofkors jak się chce focić dziatki biegające przy 35 1.4, to może na razie jednak lustro?
puch24 pisze: 07 mar 2019, 12:11 Od samego początku twierdzę, że to największa wada tego "systemu", że to nie jest żaden "system", że Sony do tej pory nie pojęło, co to znaczy "aparat systemowy", że nie wystarczy sam korpus wyładowany ficzerami i dwa zoomy.
Dżizas co za maruda :mrgreen:
puch24

Ja tylko odpowiedziałem na post Żawena, który utwierdza mnie w moim przekonaniu, że "system" Sony jest dziurawy i że Sony do tej pory nie ogarnęło idei aparatu systemowego.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Lustra zostawmy w spokoju :) Ja MF nie ogarniam i tyle. Próbowałem wiele razy i prawie zawsze było kałowato. Oczywiście piszę tu o foceniu Guakamolka, który powinien być odpowiednio wyeksponowany, bo resztę to sobie można obskoczyć smarkfonem.

Dodano po 1 minucie 15 strzałach znikąd:
puch24 pisze: 07 mar 2019, 12:17 Ja tylko odpowiedziałem na post Żawena, który utwierdza mnie w moim przekonaniu, że "system" Sony jest dziurawy i że Sony do tej pory nie ogarnęło idei aparatu systemowego.
No jak. Przecież Gavi ciągle pisze, że A7 rulez?
gavin

Oczywiście, że rulez!

Do a7 jest kupa szkła, podpuszczam troszkę Puszka, brak jeno 2/35.

Jakiś qtas próbował mi się zalogować i mnie blokło, macie dobre hasła?

Na dłuższej ogniskowej dużo łatwiej ustawić fokus ręcznie, po pierwsze dlatego że na zbliżeniu z 85ki lepiej widać szczegóły (np oko) niż z szerokiego kąta. Większa g.o. tylko utrudnia sprawę.
puch24

Tu się zgadzam.

Nie ma to jak lustrzanka z matówkami wymiennymi, dostosowanymi do ogniskowej... ;-)
gavin

mhm, przy wymianie szkła od razu wymieniamy matówkę :P
ODPOWIEDZ