Pogoda w regionie
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Pogoda w regionie
Pieszy Twój wróg.
Piesła bym przejechał żem.
- rbit9n
- Ribitibi
czyli tak, mam zielone, skręcam w lewo, albo w prawo i zonk! bo mam nagle przed sobą sygnalizator z czerwonym światłem. i o to chodzi, dlatego zlikwidowano te sygnalizatory. akurat wtedy robiłem prawo jazdy, to pamiętam. i gwoli ścisłości, było to kilka dobrych lat przez akcesją do jewrosajuza.puch24 pisze:U mnie też pogoda do dupy.
Zgadzam się z Ligo. W PL pousuwano sygnalizatory, umieszczone ZA skrzyżowaniem, powtarzające sygnał SPRZED skrzyżowania, podobno żeby być w zgodzie z prawem UE, które mówi, że światło sygnalizatora obowiązuje ZA tym sygnalizatorem, czyli NIE WOLNO przejechać za sygnalizator, nadający sygnał czerwony.
a tym, którzy mają problem z brakiem światła na zjeździe, przypominam, że nie można wjechać na skrzyżowanie, jeśli nie ma możliwości opuszczenia go.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Kolizje przy zjeździe ze skrzyżowania, gdy kierujący, chcąc np. skręcić w lewo, przejechał za sygnalizator i przepuszcza pojazdy jadące z przeciwka, i nie ma pojęcia, jakie jest światło, bo przejechał za sygnalizator, są jednymi z częstszych, sądząc po tym, co widuję w programie Stop Drogówka. Taki "uwięziony" na środku skrzyżowania kierowca próbuje zjechać, nie wiedząc, że już zmieniło się światło i zielone jest już dla ruchu poprzecznego, i powoduje kolizję. I oczywiście policja uznaje jego winę, i uzasadnia to jak Pietrek powyżej, co jest kompletną bzdurą, bo jak inaczej sprawnie wykonać skręt w lewo? W zasadzie, interpretując przepisy tak, kak Pietrek i jak chce tego policja, chcąc skręcić w lewo nie powinienem w ogóle ruszyć z miejsca, zanim nie skończą jechać pojazdy z przeciwka, żeby móc cały czas obserwować sygnalizator i mieć pewność, że światło się nie zmieniło.
W zasadzie, w świetle tego, manewr skrętu w lewo na skrzyżowaniu z sygnalizacją ale bez wydzielonego lewoskrętu jest praktycznie awykonalny zgodnie z przepisami.
Żeby to zrobić, trzeba przejechać ZA sygnalizator i przepuścić pojazdy, jadące z przeciwka, a wtedy traci się możliwość obserwacji sygnalizatora i skręt kończy się "na wiarę", że ci z ulicy poprzecznej jeszcze mają czerwone...
Jest to bzdura i ewidentna luka w przepisach, a policja jest bezlitosna. Wina jest zawsze tego, który próbował zjechać ze skrzyżowania nie widząc sygnalizatora. Tylko jak, u kurwy nędzy, miał go widzieć?!?!
Dodano po 2 minutach 17 strzałach znikąd:
Oczywiście rada jest bardzo prosta: powiesić sygnalizatory NAD środkiem skrzyżowania.
Tylko trzeba by się wziąść i zrobiść.
W zasadzie, w świetle tego, manewr skrętu w lewo na skrzyżowaniu z sygnalizacją ale bez wydzielonego lewoskrętu jest praktycznie awykonalny zgodnie z przepisami.
Żeby to zrobić, trzeba przejechać ZA sygnalizator i przepuścić pojazdy, jadące z przeciwka, a wtedy traci się możliwość obserwacji sygnalizatora i skręt kończy się "na wiarę", że ci z ulicy poprzecznej jeszcze mają czerwone...
Jest to bzdura i ewidentna luka w przepisach, a policja jest bezlitosna. Wina jest zawsze tego, który próbował zjechać ze skrzyżowania nie widząc sygnalizatora. Tylko jak, u kurwy nędzy, miał go widzieć?!?!
Dodano po 2 minutach 17 strzałach znikąd:
Oczywiście rada jest bardzo prosta: powiesić sygnalizatory NAD środkiem skrzyżowania.
Tylko trzeba by się wziąść i zrobiść.
Mógł puścić drona.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Cóż... Pietrek wozi siekierki.
A ja staram się omijać takie konieczności i często nadkładam drogi, by zamiast w lewo skręcać w prawo... Czy to znaczy, że jestem prawakiem?
A ja staram się omijać takie konieczności i często nadkładam drogi, by zamiast w lewo skręcać w prawo... Czy to znaczy, że jestem prawakiem?
- poor
- Rich poor
No chyba... Albo mieć za sobą lusterko albo kamerkę na wysięgniku. Albo holować taką na balonie.