Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: Owain »

Trzymam za słowo;p

Kończę ciekawostką, bom dniem urypan srodze: http://faktopedia.pl/514368/Jesli-porow ... -ono-okolo

Dubru nocz!
Sowy nie są tym, czym się wydają...
Ligo

Post autor: Ligo »

Nie będzie łatwiej sprzedać obudowy do Nexa, niż jakiegoś dziwnego kompakta?
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Owain pisze:Kończę ciekawostką, bom dniem urypan srodze: http://faktopedia.pl/514368/Jesli-porow ... -ono-okolo

Dubru nocz!
Podobno to półprawda. Jak się policzy MPxy z tego co jest w miarę ostre to nawet coolpix jest lepszy.
Ligo pisze:Nie będzie łatwiej sprzedać obudowy do Nexa, niż jakiegoś dziwnego kompakta?
Z tego co się ostatnio orientowałem to chyba nie. Aparat lub jakiegoś GoPro chcę kupić używane.
puch24

Post autor: puch24 »

Mam trzy kompakty podobno wodoszczelne, Olympusa, Samsunga i Rollei, i wszystkie je można o kant dupy potłuc. Od początku jakość obrazu była, powiedzmy, taka sobie, nawet jak na kompakt, a drugi problem to to, że mniej więcej po roku-dwóch aparaty już nie były szczelne. Wszystkie trzy puściły wodę, i to wcale nie przy głębokim nurkowaniu (bo tego nie robię), tylko takim do maksymalnie dwóch metrów. Fakt, że to moje to takie tanie, uszczelnione do 3 czy 5 metrów. Kolega ma jakiegoś lepszego i całkiem drogiego Olympusa, i ten się sprawdza, i wody jeszcze nie puścił. Ale oni nawet w instrukcjach piszą, że nie gwarantują wiecznej szczelności. Z moich trzech jeszcze najlepiej wybronił się ten Olympusik, ale w Samsungu woda dostała się do lampy błyskowej i spowodowała zwarcie. Dobrze, że mnie nie "trzepnęło" przy okazji. Teraz aparat działa nawet OK, tylko nie działa lampa. Niestety, w związku z tym, nie działa w trybie full auto, bo to wymaga wstępnego naładowania lampy. Rollei w ogóle zamókł, woda dostała się do wnętrza obiektywu, zalała też ekran. Co ciekawe, nie uszkodziła elektroniki (!), natomiast wysychając zostawiła plamy na szkiełku obiektywu, od wewnątrz. :-(
To mnie zupełnie zniechęciło do tanich uszczelnianych kompaktów, a na drogie jakoś nie mogłem się zdobyć.
Natomiast mam z dawnych czasów kompakty HP R817 i 818, (identyczne, różnią się kolorem) i podwodne obudowy do nich, podobno wytrzymujące do 40 metrów. Aparaciki mają zoom 5x (Pentaxa), pełne tryby manualne, itd., i robią nawet całkiem niezłe zdjęcia, ale są już bardzo niewspółczesne - to aparaty z jakiegoś 2005 roku, więc w z epoki cyfrówki łupanej. Matryca 5 MP i jeśli dobrze pamiętam, ISO 400 max, może 800 - ale te wyższe ISO są zupełnie nieużyteczne wg współczesnych standardów, potwornie zaszumione.
Ale do zdjęć podwodnych przy takim sobie brzechtaniu się w wodzie przy brzegu nadawały się całkiem nieźle, i kto wie, czy do nich nie wrócę.
Pływałem z nimi też np. kajakiem, i obudowa podwodna sprawdziła się, gdy np. złapała nas potworna ulewa i zalała nam wszystko, a także gdy zrobiłem zwrot przez kil i wszystko wpadło do wody.
Jeden z takich aparatów ubiłem niestety własnoręcznie, chowając go nieostrożnie do (firmowego!) futerału przesunąłem suwak włączenia, i obiektyw spróbował się na siłę wysunąć, co go załatwiło. Naprawiono mi go, ale, niestety, nie na długo: niezręcznie próbując wdrapać się z wody na motorówkę na środku jeziora jebnąłem aparatem o burtę, i to był jego koniec. :-(
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Gdybyś jeszcze napisał ksywki tych trzech kompaktów, które masz i nie polecasz to byłbym wdzięczny. Będę wiedział czego się wystrzegać.
puch24

Post autor: puch24 »

Eh, to są starocie, nowych na pewno już nie kupisz. Olympus Mju550, Rollei Sportsline 99, i Samsung WP10.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Dziś sporo premier. Na Optycznych jest i na Fotopolis. Nowa Leica i Fuji.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Ta nowa 50/2 w Fudżi jakaś takaś długa
samek

Post autor: samek »

Meliszipak pisze:Dziś sporo premier. Na Optycznych jest i na Fotopolis. Nowa Leica i Fuji.
Jak kiedyś wygram w totka (to naprawdę trzeba wypełnić jakiś kupon?), to se kupię tę lajkę co to monitorka z tyłu nie ma, a mimo to cyfrową jest.
Do tego se kupię 28 i 75. A za różnicę (w górę - bo wygram przecież więcej) se pojadę dookoła świata.
Do tego czasu ogłaszam bojkot firmy z Werlt... Wirt... Woortla...
To kurwa nie jest normalny język.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Meliszipak pisze:Dziś sporo premier. Na Optycznych jest i na Fotopolis.
Premier była na Optycznych i Fotopolis? Klękajcie narody, jeszcze tam afer nie było...
ODPOWIEDZ