Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
Ligo

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: Ligo »

nordenvind pisze: 30 maja 2019, 23:18 Ligo gnój mieliśmy przed wojną a od pańszczyzny uwolnił nas car.
A co mnie tam car, czy inny kajzer?
Mówmy o tym, jak udało się stworzyć coś z niczego. Trzy inne systemy, języki, prawa.
Jednak potrafili nasi przodkowie zrobić prawie jednolite, funkcjonujące państwo. Potrafili zbudować z wioski duże miasto z portem, cały okręg przemysłowy nad rzeką Wigołąbką, przemysł motoryzacyjny, nowoczesny przemysł lotniczy etc. Wszystko w 20 lat, a nawet mniej. Ale wtedy im zależało, a byle urzędnik-łapówkarz wiedział, jaka jest kara. No i elity miały inne geny, sorry...
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Spoko Ligo, była Gdynia, COP... ale Warszawa podobno to był wielki burdel dosłownie i w przenośni...
Ligo

Post autor: Ligo »

No przecież, burdel był.
Nie na darmo Warszawa nazywana była Paryżem północy.

Jak sobie oglądam przedwojenne zdjęcia Warszawy, z jej architekturą, z jej klimatem, to sobie myślę: co te szwabskie skurwysyny zrobiły?
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

vid3 pisze:Nigdy nie fascynowałem się historią.

Może mi ktoś coś wytłumaczyć?

Obrazek

Dodano po 1 minucie 15 strzałach znikąd:
O co tu chodzi ?

Dodano po 3 minutach 36 strzałach znikąd:
Carski banknot z 1918 roku z jakąś pierdoloną swastyką.
poszukaj przedwojennych zdjęć 2. Pułku Strzelców Podhalańskich w Sanoku, to się dopiero zdziwisz.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Krzysiek, z tu obecnych to chyba Arjanit Ci ten znaczek najlepiej objaśni.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Ligo pisze: 31 maja 2019, 00:05...Potrafili zbudować z wioski duże miasto z portem...
Najlepsze w Polsce. Ale jego powstanie to chyba bardziej przypadek niż celowe działanie. Dziś w mediach czy nawet filmach fabularnych przedstawia się to jako wielkie marzenie czy wizję, ale rzeczywistość chyba jednak była znacznie bardziej przyziemna. Powstała dlatego, bo przyciśnięto nas do muru i gdyby nie to mielibyśmy dziś dwumiasto. Niczego nie umniejszając twórcom oraz zwykłym robolom, którzy zamienili mokradła w kawałek ubitej ziemi, ale znacznie większych cudów mamy dziś pod dostatkiem. Bo taka jest potrzeba. W Chinach w przeciągu kilku(nastu) lat potrafią z wiosek rybackich zrobić kilkumilionowe miasta, o których prawie nikt nie słyszał. Czy to dowód na wyższość ustroju komunistycznego? Może i tak, ale nie sądzę.
samek

Post autor: samek »

Ja pierdzielę. Co za cudowny przekrój nastrojów.
Dobrze, że mnie, aż tak zarobiło w maju, że aż wlazłem na forum - no przegapiłbym takie rarytasy. No o życiu zapomniałem.
Na szczęście Janek mnie otrząsnął z tego amoku i czas wracać do życia. Nie wirtualnego. Kawa w Kraku w przyszłym tygodniu.
Trzeba by pójść na całość i se pogadać gdzieś w realu, a nie durno stukać w klawisze.
E! Gaviniontko! Idziesz na jakieś piwo? A to się i tak nie uda bo pojazdy. Idziesz choć na jakąś kawę?
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

właśnie. zapraszam na drugi wykład kursu nauki, bo zapomniałem kawy podać. oczywiście przed Artabana.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Owain, powinieneś filmować pietrkowe nauki.
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

wpk pisze:Owain, powinieneś filmować pietrkowe nauki.
obawiam się, że Totoro skradnie cały show.
ODPOWIEDZ