Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: rbit9n »

obłazi płatami
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
puch24

Post autor: puch24 »

Ken Rockwell opublikował ciekawe porównanie małoobrazkowych systemów bezlustrowych Canona (R), Nikona (Z) i Sony (A7), i jego zdaniem Canon wygrywa, a Nikon minimalnie wyprzedza Sony.

https://kenrockwell.com/tech/comparison ... .htm#total
cybulski

Post autor: cybulski »

Na forum Nikona do Zetek to można wrzucić, zagotują się :)
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

KR pewnie nawet nie testował tych aparatów. Zrobił się z niego taki bajarz, że szkoda słów. Kiedyś nawet opublikował test aparatu, którego jeszcze nie było na rynku. I nie, nie był beta testerem :)
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

Może samcem alfa?
cybulski

Post autor: cybulski »

Bo sony jeszcze bety nie wydało.
puch24

W tym przypadku Ken Rockwell pisze, że jednak używał tych aparatów - mniej lub bardziej - ale wszystkich choćby trochę. Nie jest to więc opis wzięty z katalogu, a tam, gdzie nie wie, to pisze, że nie wie, bo miał aparat za krótko, by wszystko sprawdzić i ocenić.

Moim zdaniem to dość wartościowy opis, bo KR porównuje poszczególne aspekty i zwraca uwagę na to, co mu się podoba albo nie w każdym z aparatów. Nawet jeśli nie musimy mu bezgranicznie wierzyć, to przynajmniej wskazuje, na co warto zwrócić uwagę przy wyborze, czy dany aspekt będzie dla nas ważny, czy nie.

Na pewno cenną informacją jest to, że te aparaty są tak rozbudowane, że nie ma jakiegoś jednego wyraźnie przeważającego nad innymi w każdym aspekcie - dlatego właśnie trzeba porównywać rozmaite szczegółowe aspekty, które dla nas akurat będą ważne. Trzeba się dokładnie wczytać w tabelki z porównaniami.

Istotne jest to, że nie jest to porównanie w rodzaju Zenit E vs. Leica R5... gdzie z góry wiadomo, gdzie będą zielone plusy, a gdzie czerwone minusy.

A w przypadku Kena Rockwella, wiadomo powszechnie, że jest nikoniarzem, więc pochwała Canona R i wykazanie jego przewag nad Nikonem Z pewnie nie przeszła mu gładko przez gardło.
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Ja uważam, że KR już dawno odpłynął i ciężko mi uwierzyć ogólnie w cokolwiek co ostatnio pisze. Klikalność się liczy. Jeden z największych upadków w historii internetu.
samek

Post autor: samek »

Ciekawe kiedy ludziska zaczną oceniać sprzęt wg swoich realnych potrzeb, a nie testerów.
Se zrobiłem na tyn przikład porównanie. Dla mnie dość owocne.

Obrazek
puch24

cz4rnuch pisze: 08 cze 2019, 22:16 Ja uważam, że KR już dawno odpłynął i ciężko mi uwierzyć ogólnie w cokolwiek co ostatnio pisze. Klikalność się liczy. Jeden z największych upadków w historii internetu.
Tak, zarzucają mu, że jego teksty są już niewiarygodne; nie wypowiadam się, bo nie czytuję go regularnie. Ale tam gdzie mogę mieć własne zdanie, to przeważnie zgadzam się z jego opinią.

W tym przypadku może mniej istotne jest to, CO on mówi o tych różnicach, ważniejsze jest, ŻE o nich mówi szczegółowo, zwraca na nie uwagę.
ODPOWIEDZ