Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Przez ten brak okularów to córka kolegi coś ma na kocie 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Jeśli mchem, to już specjalizacja - optyk mechanik.
- Gdama
- Gdriada
wpk pisze:Jeśli mchem, to już specjalizacja - optyk mechanik.

Owix, znajdź optyka z badaczem (optometrysta, ewentualnie okulista), który chętniej wszystko wytłumaczy i dobierze. Już teraz widać, że najpewniej potrzebna jest korekcja astygmatyzmu (to te cylindry) - najważniejsze, żeby dokładnie oznaczyć ich osie. To one głównie decydują, czy obraz się rozłazi, czy prawidłowo zbiega na siatkówce. Wydaje mi się, że takie okulary powinieneś nosić stale. Trzeba czasu, żeby mózg przetrawił te nowe informacje "z oczu" i zaczął postrzegać obraz prawidłowo. Bywa, że trwa to ze dwa tygodnie, pod warunkiem, że nosi się okulary. Potem jest już ok (wtedy obraz się rozłazi, kiedy się zapomni okularów

To jest punkt wyjścia. Dopiero potem badacz określa, ile dioptrii trzeba ci dodać, żebyś widział ostro na bliższe odległości. Wtedy powinieneś móc pokazać, w jaki sposób korzystasz z bliży - jak czytasz, w jakiej odległości i położeniu masz komputer. Dobry badacz sprawdza nawet w jaki sposób się poruszasz - flegmatyk z ciebie, czy miotasz głową

Od tego, jaka jest określona przez badacza różnica (nazywana addycją) twojej ostrości widzenia między dalą a bliżą, zależy wybór typu szkieł. Jeśli addycja jest mniejsza niż 0,75dpt to chyba nie ma sensu wywalać kasy na szkła progresywne (wieloogniskowe), wystarczy druga para leżąca przy komputerze - jednoogniskowa lub typu office (odległości pośrednie i bliż).
A co do "plusów", to do czytania można mieć "minusy" - jeśli do dali ktoś ma np -5,0dpt, a addycję +2,00dpt, to do czytania wychodzi -3,00dpt. Optycy i badacze wzroku różnie zapisują recepty na szkła, ale rezultat zawsze jest taki sam.
Dodano po 18 minutach 13 sekundach:
Owain, edyta podrzuca pomoce naukowe

https://www.zeiss.pl/vision-care/pl_pl/ ... ffice.html
http://www.szajna.pl/info/info_31.pdf
- Owain
- Nasz Czelnik
Chyba muszę przejechać się do Trójmiasta. Z Cz4rnuszkiem zrobię piwko a z Gdamą addycję!
Dzięki!

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: RE: Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...
Góóóraaalu, czy Ci nie żaaal?madebyzosiek pisze:Trójmiasto spoko jest... To mówię ja z południa...

- Gdama
- Gdriada
Zapraszam. Powymieniamy się doświadczeniami - ja ci addycję, ty mi operacje kręgosłupa i takie tamOwain pisze:Chyba muszę przejechać się do Trójmiasta. Z Cz4rnuszkiem zrobię piwko a z Gdamą addycję!Dzięki!

A7II dasz mi potrzymać

Bo ja znowu poruszam się na tegesss i na wybieg nie mogę.
Tkaże krajobrazy ino domowe

I razem w tym namiocie... bezcieniowym... 

Nie daj się nabrać Gdamo. Każdy południowiec chce mieć darmową metę nad morzem (choć tu nawet morza nie ma). Na wakacje, Openera albo żeby dzieciory lub psa podrzucić przed skandynawską przygodą.
To potwarz jest!cz4rnuch pisze:Nie daj się nabrać Gdamo. Każdy południowiec chce mieć darmową metę nad morzem (choć tu nawet morza nie ma). Na wakacje, Openera albo żeby dzieciory lub psa podrzucić przed skandynawską przygodą.
Przyjmiecie kota na 3 tygodnie?