Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
No, ja bym się za to zabrał stopiątką...
- rbit9n
- Ribitibi
- Owain
- Nasz Czelnik
Najlepsza ta kropka na końcu poza kartonem. Kąt liter tyż niedostosowany. To ja już lepsze fajki robie 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
- rbit9n
- Ribitibi
- Owain
- Nasz Czelnik
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Widziałem.
Wojen nie ma, to mięsu armatniemu odpierdala, i pedofilują/strzelają do tłumu/wybuchają się w tłumie/itp, albo takie rzeczy robią.
Wojen nie ma, to mięsu armatniemu odpierdala, i pedofilują/strzelają do tłumu/wybuchają się w tłumie/itp, albo takie rzeczy robią.
Co jest teraz na topie z chińskich przelotek canon-sony? Tak do 4 stówek nojka.
Kiedyś umiałem policzyć, ale tera nie umim więc zapytam. Jakie odwzorowanie da mi komplet pierścieni (o ile takie są) po podłączeniu ich do 50/1.4 nFD?
Dodano po 38 minutach 7 strzałach znikąd:
I jeszcze znalazłem takie coś jak Canon FD 100/4 macro. Z pierścieniem FD 50 daje 1:1 i kosztuje około 400 plnów. Ktoś o tym słyszał i może coś napisać?
Dodano po 38 minutach 7 strzałach znikąd:
I jeszcze znalazłem takie coś jak Canon FD 100/4 macro. Z pierścieniem FD 50 daje 1:1 i kosztuje około 400 plnów. Ktoś o tym słyszał i może coś napisać?
Potrzebujesz tyle wyciągu ile wynosi ogniskowa, żeby mieć odwzorowanie 1:1.
Dlatego ten stary Canon FD 4/100, który sam z siebie ostrzy do skali 1:2, z pierścieniem 50 mm (połowa ogniskowej) daje skalę 1:1.
FD 1,4/50 z tym właśnie pierścieniem (50 mm) dałby skalę 1:1 przy obiektywie nastawionym na nieskończoność; ślimak obiektywu dałby jeszcze troszkę powiększenia.
Ale jasne obiektywy nie sprawdzają się zbyt dobrze w makro.
Dlatego ten stary Canon FD 4/100, który sam z siebie ostrzy do skali 1:2, z pierścieniem 50 mm (połowa ogniskowej) daje skalę 1:1.
FD 1,4/50 z tym właśnie pierścieniem (50 mm) dałby skalę 1:1 przy obiektywie nastawionym na nieskończoność; ślimak obiektywu dałby jeszcze troszkę powiększenia.
Ale jasne obiektywy nie sprawdzają się zbyt dobrze w makro.