pomyliło się pewnie chłopu z 90 proof.cz4rnuch pisze:90% na imprezie, mocna rzecz.
Dywagacje o zakupie A7
- danz1ger
Re: Dywagacje o zakupie A7
Shoot First, Ask Questions Later.
Maciek, chyba jednak ostrzenie na przymkniętej dziurze nie dotyczy wszystkich szkieł.
W kazdym razie batisów i chyba serii g jak napisał nordwind.
Nie jest to sony a siódme takie złe
Dodano po 4 minutach 40 sekundach:
Chciałem sobie przez kabelek usb oglądać obraz na komputerze.
W laitrumie (5.7.1) po wejsciu w tethering informuje, że nie wykryto aparatu.
O co chodzi? O co chodzi?
W kazdym razie batisów i chyba serii g jak napisał nordwind.
Nie jest to sony a siódme takie złe

Dodano po 4 minutach 40 sekundach:
Chciałem sobie przez kabelek usb oglądać obraz na komputerze.
W laitrumie (5.7.1) po wejsciu w tethering informuje, że nie wykryto aparatu.
O co chodzi? O co chodzi?
Ostatnio zmieniony 02 lut 2017, 16:56 przez Meliszipak, łącznie zmieniany 2 razy.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Spytaj kogoś z domowników, czy faktycznie masz aparat.
Bo jeśli masz tylko Play Memories, to... no tego ten.
Bo jeśli masz tylko Play Memories, to... no tego ten.
No laitruma mam 5.7.1.
Myślałem, ze jak podłączę kabelek i uruchomię start tethered capture to zadziała?
Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Może w aparatu coś trzeba przestawić?
Przeglądnąłem menu pod tym kątem i nie znalazłem, co mogę włączyć.
Myślałem, ze jak podłączę kabelek i uruchomię start tethered capture to zadziała?
Dodano po 2 minutach 52 sekundach:
Może w aparatu coś trzeba przestawić?
Przeglądnąłem menu pod tym kątem i nie znalazłem, co mogę włączyć.
Może aparatka nie wspiera tetheringu?
Nie wiem? Fajna sprawa jest i chciałem wypróbować.
A może jakoś przez wi-fi na komputerze.
Jeżeli w telefonie działa przez wi-fi to pewnie i w komputerze powinno.
A może jakoś przez wi-fi na komputerze.
Jeżeli w telefonie działa przez wi-fi to pewnie i w komputerze powinno.
meliszipak,
Wiarę w Magiczne Siódemki Sony odziedziczyło po Minolcie, bo to u Minolty wszystko co septymalne miało być doskonałe: XD7, X700, 7000, 7000i, 7xi, itp.
Problem z domykaniem przysłony przy ostrzeniu, jak piszą ludzie, nie dotyczy wszystkich obiektywów, a tylko niektórych: nowych GM: 1,4/85 i 2,8/24-70. Z tymi obiektywami aparat próbuje ostrzyć przy domkniętej przysłonie w trybie AF-C, i po prostu nie jest w stanie uchwycić ostrości. Wygląda też na to, że aby aparat ostrzył bądź nie ostrzył potrzeba jeszcze dodatkowo zbiegu paru różnych ustawień. W każdym razie, ludzie skarżą się, że znacząco utrudnia to bądź uniemożliwia zrobienie ostrego zdjęcia.
Spekuluje się, że jest to skutek próby rozwiązania innego problemu przez Sony, a mianowicie wzmiankowane obiektywy podobno wykazują znaczący "focus shift", czyli przesuwanie się płaszczyzny ostrości w zależności od wartości przysłony. Jeśli po ustawieniu ostrości przy całkowicie otwartej przysłonie potem przymknie się przysłonę, płaszczyzna, na którą ustawiano ostrość przesuwa się, i to, co miało być krytycznie ostre, nie jest ostre. To coś takiego, jakby pojawiał się Back Focus albo Front Focus, zależny od stopnia domknięcia przysłony. Jest to ewidentny błąd w projekcie obiektywu, podobno może wynikać m.in. z umieszczenia przysłony w niewłaściwej płaszczyźnie. Błąd ten, najwyraźniej, jest na tyle silny, że powodował powstawanie znacząco nieostrych zdjęć, i Sony próbowało to poprawić, zmuszając aparat (z danymi obiektywami) do ostrzenia przy domkniętej przysłonie. Ale to z kolei zaciemnia obraz i powiększa głębię ostrości na tyle, że aparat nie jest w stanie uchwycić ostrości. Więc próba naprawienia jednego błędu dała skutek w postaci innego defektu.
I to właśnie ludzie mają za złe firmie Sony, że najpierw spartoliła drogie obiektywy, a potem po partacku próbuje ratować sytuację tanim kosztem dla siebie. A jak ktoś wydał pięć koła baksów na sprzęt, może czuć się zrobiony w jajo.
Wiarę w Magiczne Siódemki Sony odziedziczyło po Minolcie, bo to u Minolty wszystko co septymalne miało być doskonałe: XD7, X700, 7000, 7000i, 7xi, itp.
Problem z domykaniem przysłony przy ostrzeniu, jak piszą ludzie, nie dotyczy wszystkich obiektywów, a tylko niektórych: nowych GM: 1,4/85 i 2,8/24-70. Z tymi obiektywami aparat próbuje ostrzyć przy domkniętej przysłonie w trybie AF-C, i po prostu nie jest w stanie uchwycić ostrości. Wygląda też na to, że aby aparat ostrzył bądź nie ostrzył potrzeba jeszcze dodatkowo zbiegu paru różnych ustawień. W każdym razie, ludzie skarżą się, że znacząco utrudnia to bądź uniemożliwia zrobienie ostrego zdjęcia.
Spekuluje się, że jest to skutek próby rozwiązania innego problemu przez Sony, a mianowicie wzmiankowane obiektywy podobno wykazują znaczący "focus shift", czyli przesuwanie się płaszczyzny ostrości w zależności od wartości przysłony. Jeśli po ustawieniu ostrości przy całkowicie otwartej przysłonie potem przymknie się przysłonę, płaszczyzna, na którą ustawiano ostrość przesuwa się, i to, co miało być krytycznie ostre, nie jest ostre. To coś takiego, jakby pojawiał się Back Focus albo Front Focus, zależny od stopnia domknięcia przysłony. Jest to ewidentny błąd w projekcie obiektywu, podobno może wynikać m.in. z umieszczenia przysłony w niewłaściwej płaszczyźnie. Błąd ten, najwyraźniej, jest na tyle silny, że powodował powstawanie znacząco nieostrych zdjęć, i Sony próbowało to poprawić, zmuszając aparat (z danymi obiektywami) do ostrzenia przy domkniętej przysłonie. Ale to z kolei zaciemnia obraz i powiększa głębię ostrości na tyle, że aparat nie jest w stanie uchwycić ostrości. Więc próba naprawienia jednego błędu dała skutek w postaci innego defektu.
I to właśnie ludzie mają za złe firmie Sony, że najpierw spartoliła drogie obiektywy, a potem po partacku próbuje ratować sytuację tanim kosztem dla siebie. A jak ktoś wydał pięć koła baksów na sprzęt, może czuć się zrobiony w jajo.
W afc to rzeczywiście ostrzą na przymkniętej przesłonie. Ciekawe. Wypróbuje kiedyś w boju. Z drugiej strony trudno sobie wyobrazić ostrzenie w afc na f 20.
Może w filmowaniu?
Może w filmowaniu?
Na tamtym forum piszą np o fotografowaniu w studio, szybko ruszających się modelek, czy foto ślubnej przed kościołem, w jasnym świetle. Przysłona 8 i aparat nie jest w stanie ustawić ostrości. 

Możliwe. Ja to jakoś nigdy nie wierzyłem w to afc i nigdy jeszcze nie używałem.
Poza tym słabszy jest af w bezlustrach to i afc działa słabiej.
Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
W A7RII podobno af jest dobry, ciekawe jak tam działa.
To puszka powyżej 10 000 to by wypadało.
Poza tym słabszy jest af w bezlustrach to i afc działa słabiej.
Dodano po 4 minutach 59 sekundach:
W A7RII podobno af jest dobry, ciekawe jak tam działa.
To puszka powyżej 10 000 to by wypadało.