Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: puch24 »

No właśnie zdaje się, że z tymi konkretnymi obiektywami działa to nierewelacyjnie. :-( W każdym razie ludzie spodziewali się czegoś lepszego od sprzętu za $5000.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Paradoksalnie nie widzę różnicy w szybkości działania AF w fe 28/2 który ostrzy przy przysłonie roboczej i ostrzącym zawsze na pełnej dziurze fe 90/2.8. Być może na fe 28/2 jest minimalnie szybciej. Teoria sobie, a życie sobie ..... :mrgreen:
cz4rnuch

Post autor: cz4rnuch »

Akurat makrówki mają utrudnione zadanie jeśli chodzi o szybkość ostrzenia bo i skok pierścienia jest w nich zazwyczaj znacznie większy niż w "normalnych" obiektywach z AFem.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

Zgadza się cz4rnuch, tylko makrówki zazwyczaj mocno wysuwają się przy ostrzeniu.
Fe 90/2.8 ma wewnętrzne ogniskowanie, które przyśpiesza ostrzenie, mówimy więc o trochę nowszych rozwiązaniach.
puch24

No właśnie, zależy które makro. Wiele nowych w ogóle się nie wysuwa.
cz4rnuch

Wysuwające się dzióbki w makrówkach to dla mnie prehistoria. Ważne jest tylko to jaką drogę do przebycia ma to za co odpowiada pierścień ostrzenia a ta droga w obiektywach makro jest zazwyczaj znacznie dłuższa niż w bardziej standardowych obiektywach (nawet kilkukrotnie). Moja makrówka (też z wewnętrznym) dostaje kopa dopiero po załączeniu ogranicznika.
puch24

Moja makówka z IF (Tampon 2/60) nie ma ogranicznika i to najpoważniejsza wada tego obiektywu.
A starsza makówka (starszy Tampon 2,8/90), jeszcze śrubokrętem kręcony, wysuwa się znacznie, ale ma limiter.
Meliszipak

Post autor: Meliszipak »

Gdzie się człowieku nie obróci to dupa.
cz4rnuch

Re: RE: Re: Dywagacje o zakupie A7

puch24 pisze:Moja makówka z IF (Tampon 2/60) nie ma ogranicznika i to najpoważniejsza wada tego obiektywu...
Miałem i do tej pory uważam, że to jeden z naj obiektywów pod apsc. Oczywiście z tych tańszych. Mały, lekki, megaostry, nawet celny a przy tym jaśniejszy od innych makrówek więc może robić za 2w1. Troche żółwik, ale nie można mieć wszystkiego. Płakałem gdy sprzedawałem.
puch24

Mam dokładnie takie samo zdanie. Ślamazarny AF i brak limitera to jedyne dające się wytknąć wady.
ODPOWIEDZ