Les choses de la vie
-
puch24
Re: Les choses de la vie
U nas w Uci dużo. W Wawie zresztą też, wczoraj i dziś korespondowałem emailem i rozmawiałem z dwiema U. w szkole językowej.
W Szkole w Łodzi miałem w zeszłym roku kupę studentów z U. Niestety, część z nic mówiła bardzo słabo po polsku i po angielsku też, musiałem się czasem wspierać moim rosyjskim...
Niektóre firmy organizują dla pracowników z U. kursy polskiego.
W Szkole w Łodzi miałem w zeszłym roku kupę studentów z U. Niestety, część z nic mówiła bardzo słabo po polsku i po angielsku też, musiałem się czasem wspierać moim rosyjskim...
Niektóre firmy organizują dla pracowników z U. kursy polskiego.
- sorevell
U mnie im niższych kwalifikacji wymaga praca, tym więcej Ukraińców. Na budowie - około połowy pracowników.
- Owain
- Nasz Czelnik
-
puch24
Niemal zawsze, robiąc zakupy w Bierdonce czy Kauflandzie, widzę/słyszę Ukraińców. Czasem staje cały mikrobus pracowników, jak sądzę, budowlanych, i robią zakupy.sorevell pisze: 11 paź 2019, 18:50 U mnie im niższych kwalifikacji wymaga praca, tym więcej Ukraińców. Na budowie - około połowy pracowników.
Część tych ludzi ma wykształcenie, nawet wyższe, ale za słabo mówią po polsku by mieć pracę wymagającą komunikacji. Więc siłą rzeczy pracują tam, gdzie nie trzeba dużo gadać z Polakami.
- sorevell
Tak jest. Zdarzyło mi się na przykład przekazywać kontakt do spotkanego w charakterze kierowcy Ubera Ukraińca, będącego wykształconym we Lwowie geodetą, znajomym prowadzącym firmę obsługującą geodezyjnie moją budowę.
- Gdama
- Gdriada
W Gdańsku, Elblągu i Jantarze jest podobnie. I dobrze, bo był taki moment, gdy większość sklepów miała na szybach kartki z informacją o poszukiwaniu pracowników. U nas jest bardzo dużo młodych ludzi z Ukrainy. Z reguły są bardzo mili i uśmiechnięci. Obok domu mam przesympatyczną Tatarkę z Krymu, która studiuje na UG i prowadzi z koleżanką z Kijowa piekarnię. A w Jantarze furorę robi pani Irina, kosmetyczka 
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
No ale jaki, kurwa - bóg, honor, ojczyzna - narodowy komfort psychiczny - Polska wstała z kolan!
Przyjeżdżają do nas biedniejsi by zapierdalać za niedużą kasę, bo polskim panom jest tak dobrze, że nie muszą.
Więc zapierdalają w UK.
Przyjeżdżają do nas biedniejsi by zapierdalać za niedużą kasę, bo polskim panom jest tak dobrze, że nie muszą.
Więc zapierdalają w UK.
- Owain
- Nasz Czelnik
O, to, to!!!wpk pisze: 11 paź 2019, 23:06 No ale jaki, kurwa - bóg, honor, ojczyzna - narodowy komfort psychiczny - Polska wstała z kolan!
Więc zapierdalają w UK.
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Panowie wyemigrowani, proszę, tylko nie bierzcie sobie tego, co napisałem, osobiście do serca. Bo ja to pisałem z cholerną goryczą. Jedne i drugie ekipy rządowe doprowadziły do tego, że np. Pela, matka mojej pirackiej wnuczki, po dyplomie na AGH sprzedawała na targu szklane paciorki. Po czym spieprzyła do UK, by, dymając tam w Tesco, mieć na utrzymanie córki. I ona, i jej podobni, nie mają swojego "miejsca na ziemi". To jest po prostu straszne, tym bardziej, że od kilkudziesięciu lat nie było u nas wojny.
-
puch24
No to pewnie najwyższy czas, żeby była. Nawet domowa.
Zresztą co jakiś czas różne siły prorokują militarny atak Rosji na nas i na Europę Zachodnią. Dokładnie tak, jak Pakt Warszawski planował to w latach 70.
Zresztą co jakiś czas różne siły prorokują militarny atak Rosji na nas i na Europę Zachodnią. Dokładnie tak, jak Pakt Warszawski planował to w latach 70.