Places
-
puch24
Re: Places
A ja mam zmienne odczucia, jeśli chodzi o Ligowe zdjęcie z Chicago. Podoba mi się jedna i druga interpretacja, w tej Wojtkowej trochę jakby odrobinkę za dużo żółtego, jak na mój gust. Kadr dużo zmienia ale oba są bardzo ciekawe. Wersja pełna jest odrobinkę przeładowana szczegółami, jak to dla super szerokiego kąta.
-
Ligo
U mnie Woytkowe też trochę zbyt żółte, ale nie byłem pewien swojego monitora, bo już dawno powinien być na garbeciu. Druga sprawa - słyszałem, że Lightroom nie radzi sobie za dobrze z Rawami z Foveona i lepiej używać softu fabrycznego. A poza tym robię fotki pamiątkowe, nie artystyczne i szczególy się przydają. 
-
puch24
To było stwierdzenie faktu, a nie krytyka. Przy tak dużej liczbie szczegółów niektóre umykają uwadze przy pierwszym oglądaniu. Ostre skadrowanie, tak jak to zrobił Woytek, po prostu wydobywa te szczegóły, poprzez ograniczenie ich liczby. Z jednego kadru można zrobić dwa-trzy różne i każde z nich będzie dobre.
nordenvind,
Bardzo atmosferyczne!
nordenvind,
Bardzo atmosferyczne!
-
Ligo
Prawdziwa cnota krytyki się nie boi. 
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Wolę to. Zajebiste jest.nordenvind pisze:
-
Metanoia
Ligo, zdjęcie z kolejką pasuje do wydruku ale tak jak pisze Woyteck, przy układzie poziomym naszych monitorów zdjęcie widzisz jako zestawienie poziomych elementów i samo się prosi o podział.
Zdjęcia z Sigmy obrabiałam bez problemu na RT (RawTherapee) Obecna Wersja 5.0 ma już poprawione skalowanie fontów więc na 30'' nie muszę zakładać okularów.
Za te pieniądze nie ma lepszego programu do RAW.
Niestety nikt z developerów nie zgodził się napisać od nowa importu RAW z Fuji S5, RT odczytuje tylko pierwszą warstwę.
nordenvind jakby dodać blur, rozmycie krawędzi, to zdjęcie mógłbyś bez kompleksów podpisać wpkx
Zdjęcia z Sigmy obrabiałam bez problemu na RT (RawTherapee) Obecna Wersja 5.0 ma już poprawione skalowanie fontów więc na 30'' nie muszę zakładać okularów.
Za te pieniądze nie ma lepszego programu do RAW.
Niestety nikt z developerów nie zgodził się napisać od nowa importu RAW z Fuji S5, RT odczytuje tylko pierwszą warstwę.
nordenvind jakby dodać blur, rozmycie krawędzi, to zdjęcie mógłbyś bez kompleksów podpisać wpkx
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Sama jesteś blur. 
-
Metanoia
Eee... zabełatałam się tylko. Ligo, przeskalowałeś zdjęcie do 1400x2000 więc ja w przeglądarce widzę niewiele wyżej ponad osoby na pierwszym planie.
Nie wiem czemu przeglądarka tak to przeskalowuje. Jak otworzyłam zdjęcie bezpośrednio z dysku to jest super, jedynie co to lekko wyprostowałabym tę walącą się ścianę z lewej.
Jako, że używam badziewnych darmowych narzędzi edycyjnych, wyprostowanie tego w gimp 2.9.5 zajmuje mniej niż minutę.
Nie wiem czemu przeglądarka tak to przeskalowuje. Jak otworzyłam zdjęcie bezpośrednio z dysku to jest super, jedynie co to lekko wyprostowałabym tę walącą się ścianę z lewej.
Jako, że używam badziewnych darmowych narzędzi edycyjnych, wyprostowanie tego w gimp 2.9.5 zajmuje mniej niż minutę.
Strefowe progresywne rozmycie Gauss'a??wpk pisze:Sama jesteś blur.
-
nordenvind
thanks people
w chodzie tego chłopaka było coś niepokojącego...
no i raczej dodać winietę
......................................................

właśnie przeglądam nagłówki w gazetachtomfoot pisze:seryjny!
w chodzie tego chłopaka było coś niepokojącego...
odwróciłem atmosferę wczorajszego pięknego słonecznego dniapuch24 pisze:nordenvind, Bardzo atmosferyczne!
cenię sobie zdjęcia wpk, więc chyba mnie skomplementowałaśMethanoia pisze: nordenvind jakby dodać blur, rozmycie krawędzi, to zdjęcie mógłbyś bez kompleksów podpisać wpkx
no i raczej dodać winietę
w drugim z bólem serca ciąłem to drzewo, wolę też pierwszewpk pisze:........Wolę to.
......................................................

Ostatnio zmieniony 05 lut 2017, 11:11 przez nordenvind, łącznie zmieniany 1 raz.
-
cz4rnuch
Ja tam dzięki Ligo po raz pierwszy skorzystałem z monitorowego pivota i zdjęcie zobaczyłem tak jak trzeba. Dowiedziałem się też do czego ten cały pivot służy. Thanks L.Methanoia pisze:... zdjęcie z kolejką pasuje do wydruku ale tak jak pisze Woyteck, przy układzie poziomym naszych monitorów zdjęcie widzisz jako zestawienie poziomych elementów i samo się prosi o podział...
PS Ten monolit straszy jak ten z Odysei. Jeśli do tego w realu wydaje te dziwne szumo-dźwięki to boję się podwójnie.