wpk/wpkx
Re: wpk/wpkx
A który to rok u mnie 8737... ?
- no_gravity_Carlos
Co to znaczy FM2? Wszystkie są nominalnie FM2. Jaki masz X i migawkę, bo były trzy wersje:
X200 i migawka w plaster miodu
X250 i migawka w plaster miodu
X250 i migawka gładka
Drugi i trzeci mają literkę N przed numerem seryjnym.
Grzegorz, nie wiem, który to rok. Nie mam takiej ściągi. Nie wiem, czy w ogóle istnieje, a jeśli tak, to czy wypłynęła z Nikona na świat.
Znam tabelkę obiektywów, ale tam podane są tylko lata początku i końca produkcji danego modelu i wersji z podaniem najniższego i najwyższego numeru. Po numerze można sobie co najwyżej ekstrapolować.
X200 i migawka w plaster miodu
X250 i migawka w plaster miodu
X250 i migawka gładka
Drugi i trzeci mają literkę N przed numerem seryjnym.
Grzegorz, nie wiem, który to rok. Nie mam takiej ściągi. Nie wiem, czy w ogóle istnieje, a jeśli tak, to czy wypłynęła z Nikona na świat.
Znam tabelkę obiektywów, ale tam podane są tylko lata początku i końca produkcji danego modelu i wersji z podaniem najniższego i najwyższego numeru. Po numerze można sobie co najwyżej ekstrapolować.
No to masz wersję ostatnią.
Przez X rozumiem oczywiście czas synchronizacji.
Pierwsza wersja miała czas X=1/200s i oddzielną pozycję na pokrętle.
Przez X rozumiem oczywiście czas synchronizacji.
Pierwsza wersja miała czas X=1/200s i oddzielną pozycję na pokrętle.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Moje nie mają migawek. 

Pierwszy FM2 wyprzedził wszystkich innych czasem 1/4000 s i czasem synchronizacji X 1/200, ale jednak nie była to 1/250.
Tym bardziej, że niedługo potem Nikon wprowadził elektronicznego FE2, który miał X przy 1/250, a zaraz potem FA też z 1/250, więc FM2 po bardzo krótkim czasie już wydawał się nieco przestarzały we własnej stajni.
Zmodyfikowano go więc, przyspieszając czas synchronizacji do 1/250 s, i zmieniając jednocześnie dwie inne rzeczy: stopka do lampy ma większy plastik, izolujący także styki lamp TTL, a matówki są nowego typu 2, jaśniejsze od starszych, zamiennych ze starym FE.
Po kilku latach (gdzieś w ~89) zmieniono tytanową migawkę z żebrami wzmacniającymi na aluminiową, podobną do zastosowanej w F-801.
Być może / zapewne / w międzyczasie wprowadzano też zmiany wewnętrzne, ale tego oczywiście nie wiem.
Dodano po 23 strzałach znikąd:
Tym bardziej, że niedługo potem Nikon wprowadził elektronicznego FE2, który miał X przy 1/250, a zaraz potem FA też z 1/250, więc FM2 po bardzo krótkim czasie już wydawał się nieco przestarzały we własnej stajni.
Zmodyfikowano go więc, przyspieszając czas synchronizacji do 1/250 s, i zmieniając jednocześnie dwie inne rzeczy: stopka do lampy ma większy plastik, izolujący także styki lamp TTL, a matówki są nowego typu 2, jaśniejsze od starszych, zamiennych ze starym FE.
Po kilku latach (gdzieś w ~89) zmieniono tytanową migawkę z żebrami wzmacniającymi na aluminiową, podobną do zastosowanej w F-801.
Być może / zapewne / w międzyczasie wprowadzano też zmiany wewnętrzne, ale tego oczywiście nie wiem.
Dodano po 23 strzałach znikąd:
Bo wydłubałeś do fotografii otworkowej.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Chyba potworkowej.
Jak większość Twojej fotegrafii.
- wpk
- wpkx
- Kontakt: