Dywagacje o zakupie A7
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: Dywagacje o zakupie A7
Można sobie naklejkę zrobić przecież.
No niby moszna, ale to już nie to samo.
Poza tym muszę sobie jakoś "wymawiać" tego FM3a, żeby mnie nie kusił...
Poza tym muszę sobie jakoś "wymawiać" tego FM3a, żeby mnie nie kusił...

Ja uważam że jak już kusi to należy ulec.
- danz1ger
no faktycznie, patrzyłem tylko na nazwę modelu a "NIKON" czegoś mi umknął.
Shoot First, Ask Questions Later.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Bo trzeba nakleić "Kwanon".
A Fuj!
Nowa trzcionka Nikon została wprowadzona w modelu F-401, pierwszym nowoczesnym AF. No i potem była stosowana we wszystkich nowych modelach, z wyjątkiem ciągle produkowanego starego FM2n, który miał starą, tradycyjną, która została wprowadzona w latach 70, zastępując jeszcze starszą z końca lat 50, a przedtem była jeszcze inna. Zmieniali krój ze cztery razy.
Tę nową, pochyłą, z epoki AF, stosują do tej pory, i użyli jej też w FM3a, do którego trochę moim zdaniem nie pasuje. Zastosowali ją też w klasycznych FM10 i FE10, które kupowali od Cosiny, ale na nich jakoś mnie nie razi (bo to nie Nikony tak naprawdę).
Natomiast w Nikonie Df, który miał być retro nawiązaniem właśnie do serii FM, FE, FA, zastosowali starszą czcionkę z lat 70 i początku 80.

Tę nową, pochyłą, z epoki AF, stosują do tej pory, i użyli jej też w FM3a, do którego trochę moim zdaniem nie pasuje. Zastosowali ją też w klasycznych FM10 i FE10, które kupowali od Cosiny, ale na nich jakoś mnie nie razi (bo to nie Nikony tak naprawdę).
Natomiast w Nikonie Df, który miał być retro nawiązaniem właśnie do serii FM, FE, FA, zastosowali starszą czcionkę z lat 70 i początku 80.

Df zawsze mi się podobał chociaż nie miał chyba zbyt wielu zwolenników.
Mnie też się cholernie podobał, bo wyglądem nawiązywał do linii FM(2), FE(2), FA, a do tej linii mam szczególnie sentymentalny stosunek.
Ale zaczął przestawać mi się podobać, gdy, po pierwsze, zestarzał się, a cena się nie zestarzała, po drugie, ma migawkę II klasy (czasy do 1/4000 i X przy 1/200), jak w aparatach za 2, a nie za 8 tys.
Poza tym, zobaczyłem zdjęcia z różnych stron, przede wszystkim z góry, stojących obok siebie Df i FM2. No i... Df jest od niego ze dwa razy większy...
Ale zaczął przestawać mi się podobać, gdy, po pierwsze, zestarzał się, a cena się nie zestarzała, po drugie, ma migawkę II klasy (czasy do 1/4000 i X przy 1/200), jak w aparatach za 2, a nie za 8 tys.
Poza tym, zobaczyłem zdjęcia z różnych stron, przede wszystkim z góry, stojących obok siebie Df i FM2. No i... Df jest od niego ze dwa razy większy...

Widziałem go u kogoś z kompletem 3 szkieł. To była chyba jakaś specjalna edycja, kupiony był w USA. Srebrno-grafitowy i szkła D w podobnej tonacji. I o ile się nie mylę były to 85/1.4D, 135/2 DC a trzecie to nie wiem jakie było.