Dywagacje o zakupie A7

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
cybulski

Re: Dywagacje o zakupie A7

Post autor: cybulski »

puch24 pisze: 08 mar 2020, 19:09 No właśnie wcidup polega na tym, że naświetla się normalnie, więc mały format ma tu zaletę.

Natomiast czytałem, że zarówno małoformatoza jak i multimegapikseloza mają tę wadę, że zasada granicznego czasu naświetlania do zdjęć z ręki jako odwrotności ogniskowej przestaje obowiązywać, bo im mniejszy piksel matrycy, tym gorzej, i do "w miarę normalnych" rozdzielczości należy stosować jako czas graniczny ekwiwalent ogniskowej (tzn. np. dla Lolympusa z 300 będzie to 1/600 s, dla APS-C z 300 będzie to 1/450 s), ale jeśli rozdzielczość przekracza, powiedzmy, 20 MP, czas trzeba jeszcze bardziej skracać. Czytałem relacje użytkowników, np., Nikona D850 (45 MP), którzy twierdzili, że aparat, przy tej rozdzielczości, jest już bardzo wrażliwy na poruszenie, i trzeba stosować czasy co najmniej dwu-, a nawet trzykrotnie krótsze.
a d850 już podobno ma poprawione lustro i nie cierpi na shutter shock.
Awatar użytkownika
wpk
wpkx
Kontakt:

Post autor: wpk »

O, Zbyszka dawno nie było. ;)
A co tam na Nikoniarzach?
gavin

Post autor: gavin »

still chujowo
puch24

Post autor: puch24 »

cybulski pisze: 09 mar 2020, 17:12
puch24 pisze: 08 mar 2020, 19:09 No właśnie wcidup polega na tym, że naświetla się normalnie, więc mały format ma tu zaletę.

Natomiast czytałem, że zarówno małoformatoza jak i multimegapikseloza mają tę wadę, że zasada granicznego czasu naświetlania do zdjęć z ręki jako odwrotności ogniskowej przestaje obowiązywać, bo im mniejszy piksel matrycy, tym gorzej, i do "w miarę normalnych" rozdzielczości należy stosować jako czas graniczny ekwiwalent ogniskowej (tzn. np. dla Lolympusa z 300 będzie to 1/600 s, dla APS-C z 300 będzie to 1/450 s), ale jeśli rozdzielczość przekracza, powiedzmy, 20 MP, czas trzeba jeszcze bardziej skracać. Czytałem relacje użytkowników, np., Nikona D850 (45 MP), którzy twierdzili, że aparat, przy tej rozdzielczości, jest już bardzo wrażliwy na poruszenie, i trzeba stosować czasy co najmniej dwu-, a nawet trzykrotnie krótsze.
a d850 już podobno ma poprawione lustro i nie cierpi na shutter shock.
To chyba nie ma nic wspólnego ze wstrząśnięciem móz..., znaczy lustra, tylko z czysto fizyczną wielkością piksla. - im mniejszy, tym bardziej zarejestruje poruszony obraz.
gavin

sad butt true story bro
Awatar użytkownika
rbit9n
Ribitibi

Post autor: rbit9n »

a taki kryształek halogęku srebrza jest taki tyci pyci, a można robić z ręki, że hoho.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
gavin

anal-ortodox
gavin

może ktoś szuka

Sony A 7R III Body pełen zestaw producenta, pozostało 20 miesięcy gwarancji Sony, jedyny powód sprzedaży to nabycie R IV.

Stan w zasadzie idealny, jedynie na spodzie w miejscu przykręcania stopki są małe ślady, mechanicznie ideał, na wyświetlaczu od 1 dnia dobra osłonka marki GGS.

Body pochodzi z dystrybucji PL

SN #93702933#

Cena 7999zł

Możliwy lub nawet wskazany odbiór osobisty w Szczecinie.

Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

A chwaliłem się, że na urodziny dostałem Tamrona 20 2.8? :)
Sowy nie są tym, czym się wydają...
puch24

Post autor: puch24 »

Sam od siebie?

To weź poka!
ODPOWIEDZ