a d850 już podobno ma poprawione lustro i nie cierpi na shutter shock.puch24 pisze: ↑08 mar 2020, 19:09 No właśnie wcidup polega na tym, że naświetla się normalnie, więc mały format ma tu zaletę.
Natomiast czytałem, że zarówno małoformatoza jak i multimegapikseloza mają tę wadę, że zasada granicznego czasu naświetlania do zdjęć z ręki jako odwrotności ogniskowej przestaje obowiązywać, bo im mniejszy piksel matrycy, tym gorzej, i do "w miarę normalnych" rozdzielczości należy stosować jako czas graniczny ekwiwalent ogniskowej (tzn. np. dla Lolympusa z 300 będzie to 1/600 s, dla APS-C z 300 będzie to 1/450 s), ale jeśli rozdzielczość przekracza, powiedzmy, 20 MP, czas trzeba jeszcze bardziej skracać. Czytałem relacje użytkowników, np., Nikona D850 (45 MP), którzy twierdzili, że aparat, przy tej rozdzielczości, jest już bardzo wrażliwy na poruszenie, i trzeba stosować czasy co najmniej dwu-, a nawet trzykrotnie krótsze.
Dywagacje o zakupie A7
Re: Dywagacje o zakupie A7
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
O, Zbyszka dawno nie było.
A co tam na Nikoniarzach?

A co tam na Nikoniarzach?
still chujowo
To chyba nie ma nic wspólnego ze wstrząśnięciem móz..., znaczy lustra, tylko z czysto fizyczną wielkością piksla. - im mniejszy, tym bardziej zarejestruje poruszony obraz.cybulski pisze: ↑09 mar 2020, 17:12a d850 już podobno ma poprawione lustro i nie cierpi na shutter shock.puch24 pisze: ↑08 mar 2020, 19:09 No właśnie wcidup polega na tym, że naświetla się normalnie, więc mały format ma tu zaletę.
Natomiast czytałem, że zarówno małoformatoza jak i multimegapikseloza mają tę wadę, że zasada granicznego czasu naświetlania do zdjęć z ręki jako odwrotności ogniskowej przestaje obowiązywać, bo im mniejszy piksel matrycy, tym gorzej, i do "w miarę normalnych" rozdzielczości należy stosować jako czas graniczny ekwiwalent ogniskowej (tzn. np. dla Lolympusa z 300 będzie to 1/600 s, dla APS-C z 300 będzie to 1/450 s), ale jeśli rozdzielczość przekracza, powiedzmy, 20 MP, czas trzeba jeszcze bardziej skracać. Czytałem relacje użytkowników, np., Nikona D850 (45 MP), którzy twierdzili, że aparat, przy tej rozdzielczości, jest już bardzo wrażliwy na poruszenie, i trzeba stosować czasy co najmniej dwu-, a nawet trzykrotnie krótsze.
sad butt true story bro
- rbit9n
- Ribitibi
a taki kryształek halogęku srebrza jest taki tyci pyci, a można robić z ręki, że hoho.
nie, nie tobie ja służę, ja służę bzdurze!
anal-ortodox
może ktoś szuka
Sony A 7R III Body pełen zestaw producenta, pozostało 20 miesięcy gwarancji Sony, jedyny powód sprzedaży to nabycie R IV.
Stan w zasadzie idealny, jedynie na spodzie w miejscu przykręcania stopki są małe ślady, mechanicznie ideał, na wyświetlaczu od 1 dnia dobra osłonka marki GGS.
Body pochodzi z dystrybucji PL
SN #93702933#
Cena 7999zł
Możliwy lub nawet wskazany odbiór osobisty w Szczecinie.
Sony A 7R III Body pełen zestaw producenta, pozostało 20 miesięcy gwarancji Sony, jedyny powód sprzedaży to nabycie R IV.
Stan w zasadzie idealny, jedynie na spodzie w miejscu przykręcania stopki są małe ślady, mechanicznie ideał, na wyświetlaczu od 1 dnia dobra osłonka marki GGS.
Body pochodzi z dystrybucji PL
SN #93702933#
Cena 7999zł
Możliwy lub nawet wskazany odbiór osobisty w Szczecinie.
- Owain
- Nasz Czelnik
A chwaliłem się, że na urodziny dostałem Tamrona 20 2.8? 

Sowy nie są tym, czym się wydają...
Sam od siebie?
To weź poka!
To weź poka!