Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

off-duty
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Kolejny, cholerny/psioniczny dzień...

Post autor: puch24 »

Pytanie mam do Grzegorza NV, związane z Danią.
Trafiłem na argentyńskim FB na mem, twierdzący, że w Danii, jeśli ktoś pobiera jakikolwiek zasiłek społeczny, nie ma prawa głosować w żadnych wyborach. To, podobno, ma czynić beneficjentów zapomóg społecznych niewrażliwymi na próby przekupienia ich przez polityków kolejnym rozdawnictwem.
Wydaje mi się to nieprawdopodobne.
Czy wiesz coś o tym?
gavin

Post autor: gavin »

[seroius mode on] mam wrażenie, że jakaś postać tej choroby moja rodzina już przechorowała

dzieciaki miały bardzo wysoką gorączkę przez 2 tygodnie, ja przez 3 tygodnie ledwo żywy walczyłem z kaszlem, bólem mięśni itp mój łajf nie mógł wstać z łóżka z podobnymi objawami w tym czasie, ogólnie armagiedon
[serious mode off] Konica rulez, wupsik wuj
puch24

Wuj - to Wuj!
nordenvind

Post autor: nordenvind »

puch24 pisze: 12 mar 2020, 18:53 Pytanie mam do Grzegorza NV, związane z Danią.
Trafiłem na argentyńskim FB na mem, twierdzący, że w Danii, jeśli ktoś pobiera jakikolwiek zasiłek społeczny, nie ma prawa głosować w żadnych wyborach. To, podobno, ma czynić beneficjentów zapomóg społecznych niewrażliwymi na próby przekupienia ich przez polityków kolejnym rozdawnictwem.
Wydaje mi się to nieprawdopodobne.
Czy wiesz coś o tym?
Chyba tylko w jakimś reżimie można tak ograniczyć prawa obywatelskie.
Natomiast osoby pobierająca zasiłek z komuny/gminy są bardzo restrykcyjnie kontrolowane
z zasobów finansowych. Gmina ma wgląd na konto bankowe, może odmówić zasiłku
ponieważ beneficjant posiada zbyt duże oszczędności albo zbyt drogi samochód.
Natomiast emeryci którzy chcą przebywać ponad 6 miesięcy w jakimś ciepłym zakątku na świecie
muszą liczyć się z znaczną redukcją emerytury. Kasa ma zostać w Danii.
Ale zasiłki dla bezrobotnych przed kryzysem w 2008 to karva były niezłe, chyba max 4 lata :mrgreen:
gavin

dla zdrowotnościObrazek
puch24

No właśnie tak mi się wydaje, że to byłoby pogwałcenie podstawowych praw.
Wiem, że w niektórych jurysdykcjach prawo do głosowania jest ograniczone bądź cofnięte dla niektórych osób skazanych, no i oczywiście dla osób pozbawionych pełni praw publicznych / ubezwłasnowolnionych, np. niepełnosprawnych psychicznie.
gavin

coś się tak do wyborców pic przyczepił!
puch24

A propos rozliczania z zasiłków - nie wiem, ile w tym prawdy, ale mówiono mi, że w Anglii, gdy dostaje się zasiłek na dziecko, pieniądze te trafiają na specjalne konto, do którego jest specjalna karta, i z zakupów z tego rachunku trzeba się co jakiś czas rozliczać. W przypadku żarcia czy produktów domowych pewnie nie jest to - bo nie może - być super restrykcyjne (jak udowodnisz, kto dokładnie zjadł te ziemniaki?), ale nie daj buk kupić sobie flaszkę czy fajki, czy choćby ubranie czy kosmetyki nie dla dziecka.
gavin

Kościół to wzór markietingu, nawołujo do udziału w mszach zbiorowych, bedzie kaska z pogrzebów, biznes is biznes bijacz
puch24

No, a jeden mondrala z pis powiedział publicznie, że nam społeczeństwo odmłodnieje.

A ZUS się ucieszy...
ODPOWIEDZ