Stream of consciousness

zdjęcia i o zdjęciach - bez dogmatu
ODPOWIEDZ
puch24

Re: Stream of consciousness

Post autor: puch24 »

Możesz sobie "odkupić" Smienę bez problemu...

Praktica była wtedy dla mnie absolutnym marzeniem ściętej głowy. Nieziszczalnym. I finansowo, i dostępnościowo. Dopiero chyba w 86 albo 87 za cały majątek kupiłem sobie używany korpus VLC3. Miałem wtedy obsesję wymiennych matówek.
Zresztą w Zenicie też sobie wymieniłem matówkę na taką z rastrem i klinami, z Praktiki. Wymagało to dłubania, oj! :-)
samek

Post autor: samek »

puch24 pisze:Możesz sobie "odkupić" Smienę bez problemu...
E to nie to samo. Moją bym mógł trzymać w szafce. Bliźniaczą już nie :)
Zresztą ja sentymentalny nie jestem. Wyrzucić jakoś nie wyrzuciłem, ale jak kto chce do kolekcji, to proszę bardzo - wyślę po prostu.
Zorkij z obiektywem. Praktica nie - bo wszystkie trzy mają od jakiegoś czasu bagnet Nikona :)

Miałem farta. Ojciec fotografował troszkę. I Smienę mi kupił gdym do 4 klasy SP uczęszczał. W '78 kupił sobie Prakticę, a Zorkij stał się mój.
A około '81 mu się odechciało (albo ja mu to wytłumaczyłem) i Praktica przeszła w moje ręce.
puch24

He, he. A mnie Smiena ominęła. Nigdy nie miałem Smieny!
Moim pierwszym aparatem był Zorkij 4K (z dźwignią szybkiego naciągu!) z obiektywem Industar 50, 3,5/50. Nówka sztuka prosto z Moskwy! Obiektyw był ostry, ale trochę ciemny, i gdy wczytałem się w obstrukcję insługi, że aparat alternatywnie mógł mieć jaśniejszego Jupitera 8, 2/50, to żałowałem. Aparat przeleżał w szafce nieużywany ze dwa lata, aż w 1976 coś mi odbiło i postanowiłem wziąć go na wakacje, nie mając o fotografowaniu bladego pojęcia. Można się donyślać, jak wyglądało kilka pierwszych rolek.
samek

Post autor: samek »

puch24 pisze:He, he. A mnie Smiena ominęła. Nigdy nie miałem Smieny!
Moim pierwszym aparatem był Zorkij 4K (z dźwignią szybkiego naciągu!) z obiektywem Industar 50, 3,5/50. Nówka sztuka prosto z Moskwy! Obiektyw był ostry, ale trochę ciemny, i gdy wczytałem się w obstrukcję insługi, że aparat alternatywnie mógł mieć jaśniejszego Jupitera 8, 2/50...
Smiena mnie nauczyła trochę światła. Tam się ustawiało na chmurki i słoneczka na obiektywie.
Ale były też normalne skale. I tak kombinując co do czego czegoś się nauczyłem.
I to zaowocowało tym, że gdy przeszedłem na zorkę, to w miarę poprawnie naświetlałem bez światłomierza.
No i Zorka taty miała 2/50. W sumie ma - bo leży w domku.
Ale nie miała dźwigni szybkiego naciągu. Trzeba było kręcić.
puch24

Ja to próbowałem naświetlać wg tabelek, jakie dołączano na ulotkach do Fotopanu F, a potem kupiłem sobie taką kręconą tabelę naświetlań, i to się sprawdzało. Ale mój pierwszy problem polegał na tym, że nie wiedziałem, jak w tym cholernym aparacie nastawić czas naświetlania, bo nie wiedziałem, że robi się to przez podniesienie i przekręcenie pokrętła czasów PO naciągnięciu migawki. Ja wtedy dopiero zaczynałem uczyć się rosyjskiego, i oryginalna instrukcja miała dla mnie wiele tajemnic, a polskiej instrukcji nie miałem. Inna sprawa, że ta sytuacja BARDZO poprawiła moją znajomość rosyjskiego, bo po prostu zacząłem przebijać się przez instrukcję ze słownikiem. :-D Potem czytywałem też Sowietskoje Foto, i, nie chwaląc się, mój rosyjski, przynajmniej ten bierny, czytany, był o wiele lepszy niż moich rówieśników. Ale to dzięki temu, że hobby mnie do tego "zmusiło". To samo z angielskim, a nawet jestem w stanie coś tam przeczytać na te tematy jeszcze w paru językach, których nigdy formalnie się nie uczyłem. Magia hobby! :-D
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

Bo badyla dawno nie było!
Obrazek
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
puch24

Szczego ten badyl? W sensie użytego szkła... Bo rysunek nieostrości zajebisty!
Awatar użytkownika
_13_jacek
Solona Alicja

Post autor: _13_jacek »

puch24 pisze:Szczego ten badyl? W sensie użytego szkła... Bo rysunek nieostrości zajebisty!
Korzystam jego wady Pentacon29/2,8
"wogrodachpamięciwpałacusennychmarzeń"
puch24

Fajne! Nigdy nie miałem tego obiektywa!
Awatar użytkownika
Owain
Nasz Czelnik

Post autor: Owain »

Właśnie będę przedawał. Chce ktoś?:)