Przecież nie kupuje się samochodu mającego poniżej 6 cylindrów, może poza trzylitrowym wolnossącym dieslem
Wiesz Ligo, myślę czy nie wyjechać gdzieś do jakiegoś stanu w US gdzie są jeszcze resztki wolności.
Dla mnie takim wyznacznikiem jest m.in możliwość posiadania broni maszynowej.
Nie muszę jej mieć, ale jest to jakiś wyznacznik skoro moje państwo nie pozwala mi nawet na posiadanie pistoletu gazowego.
Tutaj w PL człowiek ciężko pracuje aby odpalając w niedzielę GMC Sierra 454-ci człowiek oszukiwał się myśląc, że jest w jakiś sposób wolny.
Amerykański sen o wolności wyrasta przecież z etosu dzikiego zachodu.
Przecież ci, którzy osiedlali się na tych terenach wiedzieli, że są tam wrogo nastawieni indianie, że mogą zginąć lub zostać napadnięci przez rewolwerowców.
Mimo to jechali tam bo człowiek jest stworzony do wolności i bez możliwości podejmowania własnych (prawidłowych/nieprawidłowych) decyzji po prostu obumiera w środku.
Europa gnije od środka z braku wolności.
My, biali niewolnicy gnijemy wraz z nią.
To wynika z protestanckiego modelu człowieka, w którym człowiek jest bezrozumnym zwierzęciem i bez swojego właściciela (aparatu państwowego) na pewno zrobi sobie szkodę.
Przepraszam, że smęcę ale ciasno mi tutaj na tym jak to mawiał Mao "przylądku na kontynencie azjatyckim".
Pierwsze skrzynie były skrzyniami kłowymi jak w motocyklach. Dlatego Warszawą i Nysą można było po ruszeniu zmieniać biegi bez sprzęgła.
Przy odrobinie wyczucia nie trzeba wysprzęglać 2x.
Skrzynie hipoidalne wymagają synchronizatorów lub ewidentnie dwukrotnego wysprzęglenia inaczej zawsze zazgrzytają.
Automaty hydromechaniczne wymyślono właśnie do takich wielkich silników z niebotycznym momentem obrotowym.
Skrzynie automatyczne hydromechaniczne są dużo wytrzymalsze od manualnych.
Poza tym skoro Stall Speed to max 2800 obr to po co silnik ma kręcić 2x więcej.
Ciekawe samochody można nabyć także w PL
ten Firebird chyba jeszcze stoi w stodole pod Kozienicami.
Nie wiem czemu go nie kupiliśmy, sam osprzęt wart krocie.
Walnięta skrzynia ale to 4l60e więc remont trwa 4 godziny.