W poszukiwaniu Św. Grilla

wszystko, co chcielibyście wiedzieć o technice, ale boicie się zapytać
ODPOWIEDZ
cz4rnuch

Re: W poszukiwaniu Św. Graala

Post autor: cz4rnuch »

Jeszcze nie doszedł to się jaram innym sprzęciorem. W Canona R i tak bym nie wszedł, bo za mało dają, ale zestaw RP + 35 jakoś pobudził moją wyobraźnię. W RP podoba mi się też waga, zbliżona do pierwszej A7. Niestety nowsze siódemki zbliżają się do luster a to niedobrze :(
Ligo

Post autor: Ligo »

Uuu, przegapiłem... Czyli jednak brniesz w Sony?
cz4rnuch

Nie brnę tylko osiadam :) Szkła f/1.2 mnie nie jarają, nie jarają mnie szkła f/0.95, nie jarają mnie 50ki, które ważą pod kilogram, nie jarają mnie drogie szkła, nie jarają mnie też wykastrowane, lecz mimo to drogie aparatki więc stwierdziłem, że na tę chwilę najlepiej mnie będzie u Słonika. Tzn. byłoby gdyby nie te cholerne nieistniejące 35/2 :(

PS Za to cholernie mi się spodobał 24/1.4 GM. W sumie nawet nie przepadam za tą ogniskową, ale to szkiełko jest fajne. Wczoraj nawet widziałem je dość mocno przecenione na Amazonie, ale stwierdziłem, że na ten rok mam już dość wydatków.
Ligo

cz4rnuch pisze: 14 lut 2019, 00:26 Nie brnę tylko osiadam :)
Jak USS Arizona w Pearl Harbor? ;-)
nordenvind

Post autor: nordenvind »

między innymi takie kity podobno będą :
Canon EOS RP Body + RF 35mm f/1.8 IS Macro STM lens Kit
Canon EOS RP Body + RF 35mm f/1.8 IS Macro STM lens Kit + Mount Adapter Kit

wieszczą też pod koniec lutego na targach premierę Sony fe 35/2 G, muszą w końcu zareagować
na szkła konkurencji.... tylko G może być spore
puch24

Post autor: puch24 »

Mnie niby nie jarają obiektywy 0,95, ale Nikkora 1,2/50 AI(-S) to bym se kupił jakbym się nagle nieprzyzwoicie wzbogacił. Tak dla jaj. O Noct-Nikkorze 1,2/58 nawet nie marzę, bo to nie moja liga cenowa.
Ligo

Na pewno to G będzie duże i ciężkie, bo przecież będzie też podpinane do A7R, więc musi wyrobić na ichniej matrycy. A cena pewnie, jak za f1.4, nie ma zmiłuj się.
cz4rnuch

Ni chuja. Zrobio małe, lekkie i tanie. Pod Rki to niech se krezusy podpinają 35/1.4 albo inne Zajsy. Poza tym Gavin wchodzi w system a on nie lubi marnować piniondza.
Ostatnio zmieniony 14 lut 2019, 00:47 przez cz4rnuch, łącznie zmieniany 1 raz.
nordenvind

Post autor: nordenvind »

duży i ciężki, można powiedzieć flagowy w zakresie 35mm jest Sony FE 35 mm f/1.4 Distagon T*
tą 35/2 G już nie muszą bić rekordów :)

miałem 90/2.8 G, zamiast mam 85/1.8 i na 7RII bardzo daje radę

Dodano po 5 minutach 1 strzale znikąd:
trochę się powieliliśmy :)
Ligo

No i co robicie wodę z mózgu? Bo teraz już nie wiem, co brać. A7II pójdzie na sprzedaż, bo matryca już uświniona, ale co w zamian? A7III, R, czy niepełnosprawny RP?
ODPOWIEDZ