W poszukiwaniu Św. Grilla
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Banding? Czyli ja wrzucam co pierwsze zdjęcia, a co drugie wyrzucam? A może ci Nikonarze flagę amerykańską fotografują tymi A9? Albo polską? O ile pamiętam, to jakiś banding raz mi tylko wyszedł, gdy sfotografowałem błysk kotleciarza na weselu.
Migawka... Co to znaczy spawać? Błyskać? A przy ilu się da w innych puszkach? Poza tym ja się błyskaniem brzydzę jak Maciek Sonym.
A grip? To ile się powinno palców mieścić? Tyle, ile diabłów na końcu szpilki?
Migawka... Co to znaczy spawać? Błyskać? A przy ilu się da w innych puszkach? Poza tym ja się błyskaniem brzydzę jak Maciek Sonym.
A grip? To ile się powinno palców mieścić? Tyle, ile diabłów na końcu szpilki?
Kurde nie kumam co w A7 (nawet ver 1) to, to jest to, o --> aparatuf z niedorupkami, produkowanych tylko po to, żeby je sprzedawać bez oglądania się na jakość, funkcje i rzeczywiste potrzeby użytkownikuf,
dobrze wiemy, że to gunwo, ale gupi ludzie i tak kupio
co w a7 brakuje jako rzeczywiste potrzeby użytkowników?
Chociaż ze 3 podaj Puchu!
dobrze wiemy, że to gunwo, ale gupi ludzie i tak kupio
co w a7 brakuje jako rzeczywiste potrzeby użytkowników?
Chociaż ze 3 podaj Puchu!
No banding. Jeden kolega brzydzący się widocznie Sony a chcący po cichu focić w jakiejś operze pisał wprost, że tam są światła z którymi wyjdzie banding oraz że opóźnienia w wizjerze są nie do przyjęcia. Oczywiście to wszystko wiedział mimo, że aparatu nie używał. Odnośnie spawania chodzi oczywiście o błyskanie, bo w innej dyskusji wyszło, że A9 nie jest profesjonalnym aparatem, bo ma migawkę mechaniczną tylko do 5fps (albo 5,5, nie pamiętam) więc nie nadaje się do zawodów sportowych gdzie jak wiadomo aby doświetlić "sporcmena" (bo to konieczność) trza błyskać z prędkością przynajmniej 12fps (jak D5). Błyskanie wolniejsze dyskwalifikuje ten sprzęt do zastosowań pro. Przy okazji najlepsiejsze rawy jak wiadomo A9 uciągnie tylko do 12fpsów a później trza się ratować tymi 12-bitowymi więc i tu D5 lepsze i nic na to nie poradzisz. Czyli sprzęt do kibla. Odnośnie ergo, czyli nowego graala żółtego forum to wiadomo. Nawet wybrane modele M4/3, czyli pocket coś tam, mają lepszą. Odnośnie fpsów to przypomniało mi się, że 12-13 to jest wartość optymalna. 20 nic nie daje i oznacza jedynie, że to aparat dla amatora, który nie potrafi wyczuć tego decydującego momentu.
Do tego dochodzą jeszcze niedoróbki video, które dyskwalifikują ten aparat jako narzędzie do filmowania, ale tu się chwilowo wstrzymam, bo może nowy firmware je załatał.
Dodano po 10 minutach 32 strzałach znikąd:
Przy okazji, gdyby kto nie oglądał porannych faktów, Rokuś od dziś biega z bursztynowym naszyjnikiem na klacie. Inne psy są zazdro.
- vid3
- Kontakt:
Ja się też wtrącę.
Chcę zauważyć, że A7x Rulez i A7IIx Rulez do kwardatu dostępne wraz ze swoimi niedorupkami dostępne są już od kilku ładnych lat.
Nowości to A9 oraz A7III.
Po co kopać całą rodzinę i marudzić, że maluch nie ma skrzyni automatycznej.
To było wiadomo wieki temu.
Ale ludzie to ludzie.
Sony jest złe i tak pozostanie bo ... odważyło się zrobić bezlustro FF na długo przed innymi.
A powinno siedzieć cicho tłuc te swoje PSy i TV-esy.
Dodano po 19 minutach 31 strzałach znikąd:
Jedno co wg mnie Sony skopało w nowych aparatkach to bateria.
Tak bateria.
Po jakiego wała zmienili puszkę baterii to nie wiem.
Chyba chcieli być tak jak Nikon co to do serii N1 do każdego modelu robił baterię o milimetr grubszą, szerszą, wyższa, ...
Oczywiście lepsza bateria była potrzebna ale myślę że technicznie zmieściłaby się w starej puszce.
Obleciałaby całą serią A6xxx, A7xxx, A9 i wszyscy posiadacze tychże byliby zadowoleni.
A tak wzorem Nikona kolejna ładowarka, kolejne kable, kolejny worek na baterie.
A jeszcze dokopię Nikonowi w kwestii bezluster.
Te ich bezlustro jest chujowe ponieważ J5 (bezlustro Nikona) jest chujowe.
Chcę zauważyć, że A7x Rulez i A7IIx Rulez do kwardatu dostępne wraz ze swoimi niedorupkami dostępne są już od kilku ładnych lat.
Nowości to A9 oraz A7III.
Po co kopać całą rodzinę i marudzić, że maluch nie ma skrzyni automatycznej.
To było wiadomo wieki temu.
Ale ludzie to ludzie.
Sony jest złe i tak pozostanie bo ... odważyło się zrobić bezlustro FF na długo przed innymi.
A powinno siedzieć cicho tłuc te swoje PSy i TV-esy.
Dodano po 19 minutach 31 strzałach znikąd:
Jedno co wg mnie Sony skopało w nowych aparatkach to bateria.
Tak bateria.
Chyba chcieli być tak jak Nikon co to do serii N1 do każdego modelu robił baterię o milimetr grubszą, szerszą, wyższa, ...
Oczywiście lepsza bateria była potrzebna ale myślę że technicznie zmieściłaby się w starej puszce.
Obleciałaby całą serią A6xxx, A7xxx, A9 i wszyscy posiadacze tychże byliby zadowoleni.
A tak wzorem Nikona kolejna ładowarka, kolejne kable, kolejny worek na baterie.
A jeszcze dokopię Nikonowi w kwestii bezluster.
Te ich bezlustro jest chujowe ponieważ J5 (bezlustro Nikona) jest chujowe.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Bateria o dwa razy większej pojemności przy tych samych rozmiarach to chyba jest niemożliwe. A nawet jeśli to podejrzewam, że zaraz linie lotnicze wprowadziłyby zakaz wnoszenia na pokład A9ek i nowych A7ek. Na wzór wybuchających Samsungów. Poza tym w kwestii baterii chyba nie wprowadzono od dłuższego czasu żadnych innowacji, nowych technologii więc to raczej wyklucza zbudowanie dużo bardziej pojemnej baterii i wsadzenie jej do małego pudełeczka od starej. Mam dla porównania baterię od Nikona, o nieco mniejszej pojemności od Zetki, która jest zbliżonych rozmiarów więc wydaje mi się, że bardziej się tego po prostu nie uda upchać.vid3 pisze: ↑23 kwie 2019, 14:57 Jedno co wg mnie Sony skopało w nowych aparatkach to bateria.
Tak bateria.
A tak wzorem Nikona kolejna ładowarka, kolejne kable, kolejny worek na baterie...

- vid3
- Kontakt:
Wagowo bateria do A7 zrobiona jest z powietrza i pierza. Coś jeszcze by tam weszło.
Jakaś elektronika też tam siedzi. Na forach było też nie raz o zamiennikach, które puchły i nie szło ich wyciągnąć z aparatu więc nawet jeśli faktycznie jest tam trochę powietrza to widocznie musi tam ono być, bo nie sztuką jest coś upchnąć byle więcej weszło, ale ważne by to coś później jeszcze działało.
Dodano po 34 strzałach znikąd:
Dodano po 34 strzałach znikąd:
Nie mam jak, komórka się ładuje.
- Owain
- Nasz Czelnik
Sowy nie są tym, czym się wydają...