Zobaczył-żem, zaśmiał i natentychmiast zdiou.
W poszukiwaniu Św. Grilla
- Owain
- Nasz Czelnik
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Sowy nie są tym, czym się wydają...

Bo już myślałem.
Pamiętam całkiem sporo zdjęć zrobionych Zorką z zakrytym obiektywem... Potem nauczyłem się pamiętać i od razu zgubiłem pokrywkę.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Winietowanie -> lunetowanie -> lunatykowanie.
A gupie Ruskie w instrukcjach obsługi furt powtarzały przez lata ten sam błąd, pisząc, że Industar-50, 3,5/50, miał gwint filtra 35,5 mm, co było nieprawdą, no kupiłem sobie dwa filtry Panchromara i nikak nie szło ich wkręcić, były za duże. Okazało się, że gwint w rzeczywistości ma 33,5 mm, a nie 35,5, ale mimo to chyba wszystkie publikacje podawały 35,5. Ludzie radzieccy mieli może inne milimetry. (W instrukcji obsługi Moskwicza 408 moc żarówek była podana w świecach, a nie w watach... ale moc prądnicy - w watach.
)
Bagnet Nikona u Kijewa w Związku Radzieckim też miał inne - i dość przypadkowe - wymiary, niż u Nikona i całej reszty. Bagnet Pentaxa w Zenitach K - początkowo także.

Bagnet Nikona u Kijewa w Związku Radzieckim też miał inne - i dość przypadkowe - wymiary, niż u Nikona i całej reszty. Bagnet Pentaxa w Zenitach K - początkowo także.
to jest opowieść na niezły artykuł!
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Karol Dickens - "Opowieść o dwóch gwintach".
Gavin, sorry, ale teraz naprawdę umieram i raczej mowy nie ma. 

Ten sam rzeczony Industar 50 miał średnicę nasadek podobno 36 mm. Pokrywki i filtry nasadkowe 36 mm były jednak za ciasne i zwykle nie dawały się wcisnąć, a z kolei następna wielkość, 37 mm - były za luźne i spadywały.
Używałem jednak plastikowych pokrywek PZO średnicy 36, po lekkim podszlifowaniu/wytarciu ryfli od wewnątrz pokrywki, podobnie plastikowe osłony p-słon.
Używałem jednak plastikowych pokrywek PZO średnicy 36, po lekkim podszlifowaniu/wytarciu ryfli od wewnątrz pokrywki, podobnie plastikowe osłony p-słon.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Przeciwsłoniowe?