W poszukiwaniu Św. Grilla
Re: W poszukiwaniu Św. Graala
Bardzo dobrze pokazuje to, jak bardzo serio należy traktować wypowiedzi ekspertów na temat tego, co będzie.
Pan prezes Sigmy Kazuto Yamaki kilka lat temu zarzekał się, że za żadne skarby nie wypuści istniejących już obiektywów lustrzankowych z mocowaniami do bezlusterkowców, bo zupełnie inny jest sposób ustawiania ostrości i wymaga to innej konstrukcji obiektywu, po czym minął rok czy dwa, i pojawiła się m.in. stara Sigma Art 85 z mocowaniem do Sony FE.
Więc wszystkie te zapowiedzi można se wsadzić tam, gdzie słońce nigdy nie dochodzi.
Pan prezes Sigmy Kazuto Yamaki kilka lat temu zarzekał się, że za żadne skarby nie wypuści istniejących już obiektywów lustrzankowych z mocowaniami do bezlusterkowców, bo zupełnie inny jest sposób ustawiania ostrości i wymaga to innej konstrukcji obiektywu, po czym minął rok czy dwa, i pojawiła się m.in. stara Sigma Art 85 z mocowaniem do Sony FE.
Więc wszystkie te zapowiedzi można se wsadzić tam, gdzie słońce nigdy nie dochodzi.
- cichykot
- Tamarukam
No tak, ale twierdził, że się nie da.
A się dało.
Natomiast niewątpliwie kasa zadziałała. Sigma pewnie doszła do wniosku, że za dużo "niezarabia" nie produkując takich obiektywów, więc ad hoc przekleciła stare obiektywy (być może razem z elektroniką do Canona) na nowe mocowanie, wydłużając tubus i pewnie dodając jakąś nieskomplikowaną elektronikę, przekładającą sygnały Sony na logikę Canona, bo to najprostsze.
A się dało.
Natomiast niewątpliwie kasa zadziałała. Sigma pewnie doszła do wniosku, że za dużo "niezarabia" nie produkując takich obiektywów, więc ad hoc przekleciła stare obiektywy (być może razem z elektroniką do Canona) na nowe mocowanie, wydłużając tubus i pewnie dodając jakąś nieskomplikowaną elektronikę, przekładającą sygnały Sony na logikę Canona, bo to najprostsze.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
NajprostRZe, jak mawiał wieczniezbanowany na prawdziwym AO.
- Owain
- Nasz Czelnik
Pewnie masz rację, kierowałem się wymiarami tu: https://www.sigma-sklep.pl/sigma-obiekt ... 4649,38316 ale chyba na dole strony piszą o różnych mocowaniach i jest fota nie e-mount.cz4rnuch pisze: ↑25 sie 2020, 17:45Na stronie Sigmy sprawdzilem. Wersja 85 art z dupką do FE ponad 15cm a nowa Sigma 9cm z groszami.Owain pisze:Cz4rnuch, co Wy tam palicie? Różnica już liczona z dupką przecież, a New Sigma ma być ponoć najlepszym szkuem na świecie, bijącym na głowę wszelkie GM i MGM.
https://www.sigma-global.com/en/lenses/ ... fications/
Sowy nie są tym, czym się wydają...
- sorevell
A właśnie, zapraszałeś tu Toma?wpk pisze:NajprostRZe, jak mawiał wieczniezbanowany na prawdziwym AO.
- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Dobre pytanie.
O ile pamiętam, to nie, bo on już wtedy nie pojawiał się nigdzie poza Fb, poza tym boję się go, bo za dużo pieniędzy u niego zostawiłem.
O ile pamiętam, to nie, bo on już wtedy nie pojawiał się nigdzie poza Fb, poza tym boję się go, bo za dużo pieniędzy u niego zostawiłem.

O, o takiej osłonie przeciwodblaskowej "przeciwszybowej" pisałem gdzieś tam:

- wpk
- wpkx
- Kontakt:
Toż to jest właśnie to, czego cz4rnuch potrzebuje na... jowej.
Nie wiem co widzę, ale prawie na bank tego potrzebuję.